ryszardl Opublikowano 29 Listopada 2019 #1 Opublikowano 29 Listopada 2019 Witajcie. Proszę o konstruktywną krytykę i rady. Kocioł: Sas Solid 19, ogrzewane 2x90 m2, nad tym jeszcze 90 m2 nieogrzewana kondygnacja. Tylko grzejniki i termostaty. Aktualnie na palniku Stabek. Problem (odwiecznie ten sam ;-)): 1. jak spalać mniej? 2. czemu tak płasko na palniku? a nawet się zapada...
bercus Opublikowano 29 Listopada 2019 #2 Opublikowano 29 Listopada 2019 Plasko na palniku,w popiolu spieki,plomien tylko czysto blankytny = troche wiecej dmuchasz,niž to konieczne.
TIMON120777 Opublikowano 29 Listopada 2019 #3 Opublikowano 29 Listopada 2019 jak kolega powyżej- albo delikatna korekta nadmuchu w dół albo odrobinę częstsze podawanie. Nie kojarzę jak multifun sobie z tym radzi - ma czujnik temperatury żaru i spalin więc powinien ogarnąć - może jednak ustawienia startowe sa nie do końca poprawne. poczytaj dokładniej instrukcję, przejrzyj to forum- tu jest wątek o tym sterze. Moim zdaniem wystarczy delikatna korekta nadmuchu albo podawania aby opanować sytuacje. Z dwojga złego lepiej jak sa spieki niż niedopalony węgiel- mniejsze straty z tego powodu
ryszardl Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgodnie ze wskazówkami zmniejszyłem nadmuch o 10% w dół - zobaczymy rano jak będzie. Kocioł w pid - tryb pid turbo, cz. żaru wyłączony (bo z nim jeszcze gorzej - jak załączę pali się praktycznie w głębi palnika).
TIMON120777 Opublikowano 30 Listopada 2019 #5 Opublikowano 30 Listopada 2019 nie znam tego sterownika więc nie wypowiem sie na temat podanych parametrów ale zasugeruje jedynie że ta korekta nadmuchu o 10% mogła byc zbyt drastyczna. jak sie okaże że zaczyna przesypywac niedopał będziesz musiał wracać. proponuję jednak delikatniejsze zmiany typu 2-3% jednorazowo. koro jednak trzasnąłes 10% to pozostaje obserwacja i ewentualne korygowanie w drugą stronę jak nagle zacznie przesypywać niedopalony wegiel. gdyby jednak nadal było sporo spieków kolejną korektę sugeuję na poziomie 1-2%max
Dioob Opublikowano 1 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Stabek to cienkie paliwo, słaba kaloryczność, tak jak czarna perła do tego kalafiory. W okresie letnim na cwu idealne i do 10 stopni daje rade, poniżej tragedia. Proponuję na próbę zmienić na coś mocniejszegoo i szukać przyczyn. U mnie wystarczyła zmiana trm zew z 20 na około zera i palenie czarna perła to kpiny, tym bardziej że mam sv200 i tu problem kopczyka nie występuje. U ciebie wieksze zapotrzebowanie więc większe dmuchannie i kopczyk znika i robi się dziura.
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Dzięki @TIMON120777 za rady. Staram się ogarnąć ten palnik, ale mimo zmniejszenia nadmuchu do -17%...(patrz fot.). Nie wiem czy dalsze zmniejszanie nadmuchu ma sens. Sądzę, że @Dioob może mieć rację mówiąc, że Stabek to siano i dlatego jest, jak jest. Poczekam, aż wypali się to co w zasobniku i zasypię Bartex Silver (taki akurat mam). A jak instalacja? Jakieś błędy widzicie? Coś poprawiać?
ryszardl Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Na Bartexie jest tak: Nie mam już siły...
SlawekOrfi Opublikowano 10 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Nie ma w tym sterowniku do ustawiania przesypu??? Coś jak by płasko na retorcie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
szelest Opublikowano 10 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Wydajność podajnika: Ustaw ilość paliwa [kg], które podajnik poda w ciągu 1 minuty. Na podstawie tego parametru sterownik przeliczy zużycie paliwa w czasie pracy kotła. instrukcja-serwisowa-sterownika-MULTIFUN-z-wbudowanym-modulem-Ethernet_retorta.pdf instrukcja-uzytkownika-sterownika-MULTIFUN-z-wbudowanym-modulem-Ethernet_retorta.pdf
ryszardl Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 10 Grudnia 2019 No właśnie płasko, albo i dołek. I z tym nie mogę dojść do ładu. @szelest ten parametr odpowiada tylko za wyliczenie zużycia. Nie wpływa w żaden sposób na wydajność podajnika
szelest Opublikowano 10 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Sterownik ma chyba korektę paliwa.
audilhr Opublikowano 10 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Temp żaru ustawiaj kopczyk ustaw wieksza temp. I kopiec sie podniesie lub korekta paliwa.
kawczuk Opublikowano 10 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Kolego ja mam troszkę inny piec mianowicie SAS Multi 14kw z tym samym sterownikiem Multifun. Też palę na PID. Ciągle jeszcze kombinuje z ustawieniami i powoli zaczynam dochodzić do perfekcji. U mnie takie problemy również byly. Raz kopiec przesypany, raz zapadniety. Żadne korekty nie pomagaly. I co zrobiłem? Wyłączyłem całkowicie czujnik żaru i teraz kopczyk mam cały czas jednakowy. Wydaje mi się że ten czujnik wprowadza więcej zamieszania niż płynie z niego korzyści. Spróbuj również go wyłączyć w ustawieniach i zobaczysz co się będzie działo. Sorki. Nie doczytałem dokładnie tematu. Widzę że czujnik żaru już jest wyłączony. Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
kawczuk Opublikowano 10 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Podam swoje ustawienia może coś one pomogą. Sterowanie pogodowe. Podlogowka zawór 3D z mieszaczem. Grzejniki termostaty z modulacja pompy. Pompa kotłowa zamontowana. CWU 300LUstawienia:Pid Turbo, ograniczenie dolne 15%, ograniczenie górne 70%, przyrost mocy 15%, spadek mocy 100%, korekta paliwa -10%, korekta nadmuchu 0. Czujnik żaru wyłączony. Jeszcze jestem na etapie wprowadzania delikatnych korekt.Przy takich ustawieniach kopczyk wygląda jak na zdjęciu i linia pracy kotła wydaje mi się że może być do przyjęcia. Piec jedynie buja podczas nagrzewania się CWU pomimo przymknietego prawie do zera zaworu kulowego przy wejściu ciepłej wody do bojlera. Rano wyczyściłem piec i wyrzucilem popiol dlatego nie mogę pokazać zdjęć jak wyglada.Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
slawekry Opublikowano 10 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Witam mam ten sam piec i potwierdzam czujni żaru tylko zamieszanie wprowadza.ryszardl śmiało jedz z nadmuchem w dół ja teraz mam na -21 nadmuch a podawanie na 0 a pale sambudrol gold 28mj i gdyby nie koks (taka mi się partia trafiła że koksuje ) to miałbym -28,ja w odróżnieniu od kolegi kawczuk mam przyrost na 2 a spadek 55
kawczuk Opublikowano 10 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 10 Grudnia 2019 @slawekry a czy mógłbyś zamieścić wykres pracy pieca? Ja cały czas dopracowywuje ustawienia swojego pieca, byc może i przyrosty mocy będę musial jeszcze zmieniać. Na razie robię korekcje paliwa bo czasami zdarza mu się przesypać niewielka ilość niedopalonego węgla. Chociaż ten spadek mocy na 100 chyba musi zostać bo jak był mniejszy to dużo mi przebijało zadanaWysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
slawekry Opublikowano 10 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Na razie tak jak pisałem walczę z koksem i nie zwracam uwagi na wykres ale twój w porównaniu z moim jest bajkowy,owszem udało mi się ustawić tak ze kreska buła + - 1 stopień ale ten cholerny kokos nie dawał mi spokoju .Miałem też spadek ustawiony na 100 tylko zauważyłem że jak sterownik schodził w dół to spadł o 7% i za chwile podniósł 1% dopiero jak spadek ustawiłem na 55 to tego efektu nie było,a czy ty u siebie coś takiego zauważyłeś
kawczuk Opublikowano 10 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Nic takiego nie zauważyłem u siebie. Ale przyjrzę się lepiej ale chyba nie mam takiego zjawiska. Wydaje mi się że spada z tych 70 do 20. Wiec chyba tak ma byc chociaż nie wiem. Jeszcze poobserwuje. Czasami się się odstawia na chwilę w podtrzymanie bo jakaś mała histereza jest której nie mogę zmienić 73 już ma podtrzymanie. Ale to rzadko się zdarza. Ale spalania i tak nie mam na poziomie jak czytam tu ma forum. Teraz +/- 20kg w wahaniach 1kg. Ale w domu mam 24 stopnie. Widocznie tak ma byc i niewiele już z tego zejdę. Ogrzewam powierzchni użytkowej 160m. Dom z poddaszem i garaz do tego czyli faktycznie ponad 200m jakby po podłogach liczył. Więc chyba trzeba przywyknąć bo dogadywać się zaczynam już z piecem chyba tak jak ma być :)Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
slawekry Opublikowano 10 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Trudno porównywać spalanie mieszkamy na dwóch krańcach polski teraz przy takiej pogodzie mam spalanie 15-16 kg ale w weekend miałem 20 kg poza sterownikiem mamy zupełnie inne kotły o różnej mocy ja po podłogach mam 220 m ale tak jak ty mam poddasze i piwnice co razem daje ok 400 m i piwnicy i strychu nie ogrzewam a ociepleni mam gorsze od ciebie bo tylko 8 cm na ścianach,strych 20 cm pianki posadzka 10 cm a tem. w domu trzymam 21.5-22.Nie jestem fachowcem ale mam wrażenie ze jak ustawie piec żeby tylko się sporadycznie odstawił to mi więcej spala a teoria głosi że powinien mało palić ???
slawekry Opublikowano 10 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 10 Grudnia 2019 tak wyglądał wykres w weekend ale ten koks w kuweciea tak dzisiaj,codziennie koryguje tak by w kuwecie nie było koksu albo chociaż ograniczyć go do minimum
kawczuk Opublikowano 10 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Mój wykres widać że jest bardziej poszarpany. Czyli da się doprowadzić do linii prostej więc i mnie czekają jeszcze poprawki ustawień. U mnie modulacja mocy mocno skacze. Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
slawekry Opublikowano 10 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Oczywiście da się ale tak jak pisałem nie do końca byłem zadowolony z ilości spalanego węgla bo przy tej ładnej linii łykał 21 a przy tej falowane ok 16 ale ja też muszę jeszcze po testować i sprawdzić to bo teraz jest ciut cieplej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.