Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mieszkam w kamienicy, chcę zainstalować c.o. gazowe jednak z uzyskanych informacji od kominiarza wynika, że w budynku jest niezły bałagan z kominami i takiej możliwości nie będzie. Przed chwilą na ty forum ktoś pisał o możliwości:

a. stawiania komina na zewnątrz budynu

b. instalacji pieca z zamkniętą komorą spalania i wystawienia rury od pieca przez dziurę w ścianie - co mnie strasznie zaskoczyło.

W związku z tym mam pytanie

a. jaki jest orientacyjny koszt stawiania takiego komina na zaewnątrz budynku (mieszkam na I piętrze, pięter jest 3 plus strych, łącznie z moim mieszkaniem powiedzmy 12 m)

b. czy faktycznie przy zamkniętej komorze jest możliwe ominięcie instalacji wentylacyjnej w budynku i wystawienie rury przez dziurę w ścianie na zew. budnyku (oczywiście z zachowaniem pewnych odległości)

będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
  mmieszczanin napisał(a):
a. jaki jest orientacyjny koszt stawiania takiego komina na zaewnątrz budynku

b. czy faktycznie przy zamkniętej komorze jest możliwe ominięcie instalacji wentylacyjnej w budynku

Poszukaj sobie cenniki kominów izolowanych dwuściennych (takie nadają się na montaż zewnętrzny). Generalnie licz jakieś 300zł/mb + robociznę. Wyrzut "turbo" rurą koncentryczną załatwia ci problem komina spalinowego ale nie wentylacji. Tę musisz zrobić, ale może to być mechaniczny wentylator w oknie.

Opublikowano

dzięki za info. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa mianowicie w tej chwili w łazience mam zamontowany piecyk gazowy do pogrzewania wody więc teoretycznie mam i odprowadzenie spalin i wentylacje. Nie rozumiem na czy może polegać ten problem z kominami. Mówiono mi, że nie mam swojego odrębnego komina. Może być taka sytuacja, że wentylacje będę miał w łazience a odprowadzenie turbo przez ściane??? I kolejny problem łazienka nie jest umiejscowiona na ścianie frontowej budynku. Można prowadzić turbo np. przez kuchnię która graniczy z łazienką???

Powiem szczerze, że mam już dość tych problemów z c.o.!!!

Opublikowano

Garść informacji o kotłach z zamkniętą komorą.

Maksymalna długość przewodów współśrodkowych dla systemu 60/100 wynosi 6 m (dla 80/130 to 15 m) i należy ją zmniejszyć, uwzględniając każdy opór miejscowy, taki jak np. kolano czy trójnik. Właściwe wykonane zakończenie sytemu powinno rozdzielać zasysanie powietrza od wyrzutu spalin. W przypadku wyjścia nad dach zakończonego daszkiem, kierunek wyrzutu spalin jest poziomy, a powietrze zasysane jest od dołu. Z kolei dla wyrzutu poziomego spaliny wypychane są prosto, a bocznymi otworami zasysane jest powietrze.

Zastosowanie niewłaściwych zakończeń może spowodować to, iż spaliny zostaną zassane do kotła i zaburzą, a nawet zahamują proces spalania.

Opublikowano

Przy wyprowadzaniu rur turbo przez ścianę znalazłem jedno ale.

Przy budynkach wielorodzinnych kocioł taki nie może mieć więcej niż 5 kW.

Turbo_systemy.docPobieranie informacji ...

Nowe prawo zmienia odległości ale nie moce kotłów. Wyróżnienie w tekście pomarańczowe.

I tu pies pogrzebany. Bo nie spotkałem się z kotłem gazowym o mocy do 5 kW.

Ponadto są tam różne rozwiązania z kotłami turbo.

Opublikowano
  mmieszczanin napisał(a):
dzięki za info. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa mianowicie w tej chwili w łazience mam zamontowany piecyk gazowy do pogrzewania wody więc teoretycznie mam i odprowadzenie spalin i wentylacje. Nie rozumiem na czy może polegać ten problem z kominami. Mówiono mi, że nie mam swojego odrębnego komina. Może być taka sytuacja, że wentylacje będę miał w łazience a odprowadzenie turbo przez ściane??? I kolejny problem łazienka nie jest umiejscowiona na ścianie frontowej budynku. Można prowadzić turbo np. przez kuchnię która graniczy z łazienką???

Powiem szczerze, że mam już dość tych problemów z c.o.!!!

Nowoczesne kotły gazowe mogą być montowane właściwie gdziekolwiek, a wymogiem jest odpowiednia kubatura pomieszczenia oraz sprawna instalacja kominowa. Sprawdź kubaturę(pole powierzchni x wysokość) łazienki jeżeli będzie powyżej 8m3 możesz zamontować tam kocioł dwufunkcyjny zwykły jeżeli będzie 6 m3 to może być to kocioł z zamkniętą komorą spalania pod warunkiem spełnienia wymogów które opisał "guitar" dla przewodu powietrzno spalinowego. Jeżeli masz zamontowany podgrzewacz w łazience to napewno masz tam 2 kanały kominowe jeden do odprowadzenia spalin drugi wentylacyjny, przy spełnionym wymogu kubatury pomieszczenia można montować kocioł dwufunkcyjny. Pamiętać jednak należy o zapewnieniu dopływu powietrza do pomieszczenia gdzie zamontowany będzie kocioł w wersji zwykłej. Dla kotła z zamkniętą komorą wymóg ten odpada bo powietrze pobiera z zewnątrz