Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 12kw dużo pali mieszkanie 67m

SpoznionySen

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
6 minut temu, SpoznionySen napisał:

już pompuje ponad godzinę i nie może dojść do zadanej

I generalnie bardzo dobrze.  Kociol ma pracowac caly czas. Obserwuj jak bedzie wzrastala temp na kotle. Jezeli nie bedzie chciala wzrastac to minimalnie z moca w gore. 

Podtrzymanie ustaw calkiem inaczej. Np 8 sek podawania i 20-25 min postoju.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ok jak będziesz przy kotle to sprawdź jaka jest histereza CO. Jak pisałem ustaw na 2stopnie. Na razie na kotle jest nisko, to i powrót niedogrzany

Opublikowano
Godzinę temu, SpoznionySen napisał:

To chyba ci napisałem że jak zszedł z nadzoru wpadł w pracę przy 56stopniach ale przy pracy dodał też z temp do 42 i już pompuje ponad godzinę i nie może dojść do zadanej a jak zadania będzie to spompuje na nadzorze do 7 2 stopni patrz wyżej posty

Maz tu  z 2 godzin temu może z 3

IMG_20191127_095754.jpg

A na podłogówkaę masz oddzielną pompę czy wszystko idzie z jednej pompy i zaworu 4D?

Opublikowano
7 minut temu, SpoznionySen napisał:

Tylko czemu nie chce przejść w nadzor jak jest powyżej temp zadanej? 

Musi przebić temp. o 5° i dopiero wchodzi w nadzór

Pid ma zadanie tego nie przekroczyć i utrzymać pracę w zakresie zadanej kotła

Opublikowano

Ok

Opublikowano

Panowie na 45 mocy nie dogrzewa temp koło 50 

Jeszcze jedno. Pytanie gdzie w defro eko lux można przymknac komin bo z tyłu. Nic nie ma 

Gość Visitor1230
Opublikowano

W takim razie moc na 50%. Pod zadnym pozorem nie przymykaj komina!

Opublikowano

Eko komfort lux nie ma żadnego szybra w standardzie, można tylko samemu se dorobić lecz tak jak pisał @Visitor1230 robić tego normalnie nie można

Do defro niema co dzwonić nic mądrego raczej nie powiedzą.

jak piec masz w nadzorze lub podczas pracy nadmuch jest na "0" to sprawdź czy kręci się samoistnie halotron (wiatraczek na wlocie do dmuchawy. Jeśli tak to znaczy że faktycznie masz zbyt silny ciąg kominowy i wtedy trzeba będzie se zająć tematem np. montując RCK.

Opublikowano

A więc tak muszę jutro to zaobserwować ale wydaje mi się że kręcił się bynajmniej poruszał 

Następca sprawa

Kombinowałem z mocą pieca i chciał czy nie chciał doszedłem do 70% wydajności bo jak spada temperatura to szybciej do niej wraca ale nie ma skoków już jak na początku o 12 stopni więcej jest w granicach 3 do 5 max ale nie załącza się tryb nadzoru

Teraz trzeba zobaczyć ile będzie spalal

Nie wiem czemu ale mam temperaturę powrotu 35 stopni rozumiem zmieni się to gdy w - 15 przejdzie na temperaturę grzejników około 50 stopni 

Czy dobrze rozumiem? 

Gość Visitor1230
Opublikowano
4 minuty temu, SpoznionySen napisał:

A więc tak muszę jutro to zaobserwować ale wydaje mi się że kręcił się bynajmniej poruszał 

Następca sprawa

Kombinowałem z mocą pieca i chciał czy nie chciał doszedłem do 70% wydajności bo jak spada temperatura to szybciej do niej wraca ale nie ma skoków już jak na początku o 12 stopni więcej jest w granicach 3 do 5 max ale nie załącza się tryb nadzoru

Teraz trzeba zobaczyć ile będzie spalal

Nie wiem czemu ale mam temperaturę powrotu 35 stopni rozumiem zmieni się to gdy w - 15 przejdzie na temperaturę grzejników około 50 stopni 

Czy dobrze rozumiem? 

Jezeli temperatura ci sie stabilnie trzyma to dobrze. Tylko w kolko co powtarzam ze za niska. Przy niskiej na kotle zawor masz otwarty co widac na 47%. A przy takim otwarciu nigdy nie dogrzejesz powrotu. jak ci sie ustabilizowalo to podnies i koniec.

Druga sprawa to ociepli te wszystkie rury w kotlowni. Na chwile obecna to robia ci za swietny grzejnik i dogrzewasz nim kotlownie.

Opublikowano

Zrobię to na dniach i ocieple

Jeśli przez 24 godziny nie będzie szaleć to podniósł o kolejne 5 stopni i będę obserwowac 

Tylko jestem ciekawy jak z opalem będzie w mieszkaniu jest przyjemnie ciepło ale nie miałem termometru jutro się zaopatrzenie w niego i dam znać

Opublikowano

@SpoznionySen proszę podnieś tą temperaturę kotła do 68 stopni odrazu i nie marudź.

Za pierwszym dobiciem do zadanej pid zapewne mocno przeskoczy lecz puzniej będzie się stabilizował.

Zimny powrót to nic innego jak brak krutkiego obiegu grawitacyjnego i trzeba go wymusić montując pompę, wiem z autopsji.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Niewiem jak to ludzie boja sie tej wysokiej zadanej. Mysla, ze wegiel bedzie im znikal jak kamfora. A z reguly jest odwrotnie. Poza tym warunki optymalne dla kotla to podobnie jakby samochodem jezdzic non stop na zimnym silniku. Nawet nowka nie wytrzymalaby  trzech lat. A patrzac dalej na taki samochod. Kiedy spali wiecej? Z zimnym silnikiem czy z cieplym? No wlasnie. W zimnym kotle.. tak tak kociol na paliwo stale, ktory ma 50 ° jest zimny… dopalajace sie gazy trafiaja na zimny wymiennik, zwlaszcza na dole. Schladzaja sie dosc mocno przy tym i tworzy sie sadza. Ktora to jest niespalonym paliwem i zostanie wyrzucona. Teoretycznie mozna by caly wegiel zamienic na sadze i gowyrzucic :)

Byl jeden gosc na forum, ktoremu podajnikowiec zgnil przez 4 lata na wylot. Nie zastosowal mieszacza. zadana na kotle mial 45 bo mu grzejniki za mocno grzaly.  Osiem tys. po czterech latach wyrzucone na zlom.

Opublikowano

Dzwoniłem jestem rozczarowany po 4 godz pięknej pracy nawet w sumie 6sciu nagle spadek do 44stopni i o co chodzi? 

Ale zmieniła. Się temp zaworu bo 42 nienrozgryzam już tego 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Trzeba posiedziec przy kotle i wyczaic dlaczego tak sie dzieje. A spadlo z jakiej temp?

Moze ochrona kotla przed zagotowaniem jest zbyt nisko ustawiona w serisowce i zawor otwiera sie na max zeby schladzac kociol.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Albo po prostu Boiler. masz ustawiona w nim bardzo niska zadana. Po zgloszeniu przez biler spoadku zalacze sie pompka CWU i tak schladza kociol. Tym bym sie nie przejmowal. Podnies tylko ( nie bede juz klal bo dostane ignora od modera) zadana kotla na 65. Wode w boilerze na 50 i git. Nie bedzie takich spadkow na kotle.

Jak nie podniesiesz tej zadyane przestane ci tu pomagac, bo totraci juz powoli sens.

Gość Visitor1230
Opublikowano

A zanim opuszcze ten watek wbij sobie do glowy i powtarzaj jak mantre wskazowki z postu nr 7

Opublikowano

Wszystko sprawdzę co piszesz dzięki wielkie za pomoc napisze jak się dzieje ze wszystkim w najbliższym czasie 

Opublikowano

Kolego. Mała podpowiedź. Za bardzo lata zawór 4D. Ustaw 65 na kotle. Moc 40 do 50 % . Jak masz możliwość to ustaw zakres 4D na ok. 30% ręcznie a jak nie to parametrami ogranicz w zakresie 25 do 35%. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.