Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 12kw dużo pali mieszkanie 67m

SpoznionySen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z defro 

Piec defro 9kw w rzeczywistości wydaje mi się że ma on 12kw

Ogrzewanie do góry 2.5 metra 

Pomieszczenie 67mk

Temp pieca ustawiona na 52 

Temp zaworu na dom 35 

Podtrzymanie 16min

Praca wentylatora co 8 min przez 20s 37 % nadmuchu

Przez 4 dni spalił mi 4 worki 25kg firmy bartex sliver

Czy można jakoś inaczej ustawić piec? 

By mniej spalal? 

Na screenie jest zawór ustawiony teraz na 30 gdyż robię remont  i musiałem obniżyć 

Screenshot_20191125_104712_pl.techsterowniki.emodul.jpg

Opublikowano

Na ilość spalanego opału mają wpływ nie tylko nastawy w sterowniku, ale także sama instalacja, a tu nic nie wiadomo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawór cztero drozny pompa na zawór plus pompa bojler i pompa do mieszania wody ciepłej co jeszcze potrzebujesz wiedzieć instalacja całe jest w piwnicy 2.5 m idzie do góry do mieszkania

Obieg zamknięty

Gość Visitor1230
Opublikowano

Przede wszystkim przy tak niskich temperaturach kotla za cztery lata wyrzucisz go na szrot. Gwarantuje. Jaki tam jest sterownik? Jakie nastawy palnika? Zdjecia palnika i popiolu. Korona palnika w defro zapewne stala( nieobrotowa). I jezeli tak czy jest uszczelniona fabrycznie sznurem. Jezeli nie to czy  przy montazu silikonem kominkowym.

Opublikowano

Zadana 52, powrót 32. Zawór czterodrożny nie zapewnia ochrony powrotu, więc kocioł zapitala cały czas aby utrzymać 52 st. Do tego wł cyrkulacja cieplej wody...tu raczej oszczędności nie ma.

Opublikowano

Sterownik k1pv4

Resztę na zdjęciu

Panowie pierwszy raz mam styczność z piecem na eko

Więc nie jestem obeznany i proszę o pomoc 

IMG_20191125_163832.jpg

IMG_20191125_164353.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

To sterownik Techa. Pytanie czy sterownik ustawiony jest na pid czy dwustan. To podstawowe pytanie. Na zdjeciu nie widac nastaw sterownika. 

W linku jest galeria jak uszczelnia sie korone retorty.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

Jezeli ten kociol pracuje dopiero cztery dni to juz niezle jest zawalony sadza. Podnies temperature na kotle na min 65 do 70 stopni. I recznie skrec zawor. Sterowniki Techa  sprawnie reguluja mieszacze. Dlaczego nie masz silownika na 4D? Podlaczyc i sterowac ukladem pogodowo. 

Jezeli jestes poczatkujacy to kilka wskazowek od palacza co przetrawil wszystkie bledy na wlasnym portfelu:

Nie wrzucaj pod zadnym pozorem wilgotnego wegla. Inaczej slimak po trzecim sezonie bedzie do wyrzucenia. A zbiornik po czwartym. Korozja perforacyjna

Regularnie ca miesiac czysc komore napowietrzajaca. Wyczystka na dole palnika. 

Raz w roku kurz na lopatkach wentylatora. Inaczej zmniejszy sie jego wydajnosc

Po trzecim sezonie wyjmij slimak zeby ocenic jego stan.

Zadana kotla min 65 stopni. Jezeli powrot bedzie permanentnie utrzymywal sie ponizej  lub w okolicach 40 stopni to 70-75. Wiecej opalu nie spalisz. Albo tyle ze nie zauwazysz. Inaczej bedziesz generowal sadze. A to niespalony wegiel

Wymiennik nalezy czyscic co tydzien. Zarosniety bedzie powiekszal strate kominowa. A co za tym idzie spalanie wzrosnie. 

Min. dwa razy w sezonie nalezy wygasic palnik i pozbyc sie nagaru an wyjsciu z retorty. 

Tyle na poczatek. 

Opublikowano

Ko ciol na 65 

A C.W.U na ile. Żeby też co zamocno nie było w grzejnikach

Na grzejnikach mam termostaty

Czy jak ustawie temp. 65 to powrót przez to będzie miał więcej stopni

A c. W. U mogę wtedy mieć na 30stopni

Na ile ustawić dmuchawe? 

Na ile Podtrzymanie plus co jaki czas podawanie. 

IMG_20191125_171924.jpg

IMG_20191125_171935.jpg

Opublikowano

Za 4D zawór różnicowy? Jak realizowana jest ochrona powrotu? Jak nie ma ,zrób na CWU, ale zadana na kotle 65-70° trochę przy dużo. Duża delta powoduje "huśtaniem" kotła i będzie glupiał, spalanie wzrośnie. Ten sterownik niestety do ogarnięcia przez doświadczonego palacza, początkujący nie poradzi sobie z nim. Musisz się go nauczyć. Gdzieś tu na forum był temat o tym sterze.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Za bardzo nie wiem o tym powrocie ale chyba to to co na zdjęciu

A jak ustawie 60 stopni? 

IMG_20191125_173909.jpg

IMG_20191125_173918.jpg

IMG_20191125_174234.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Tu ewidentnie jest cos namieszane z tym mieszaczem. Na moje niefachowe oko bubel jaki nic. Kto to robil? Tu musialby sie wypowiedziec Kolega @gmaj22

36 minut temu, Zbyszko125 napisał:

ale zadana na kotle 65-70° trochę przy dużo

Ani troche. Zaczalem swoje przygode z podajnikowcem z podobnym zuzyciem jak zalozyciel watku. 3,5 Tony na sezon grzewczy. Po zastosowaniu mieszacza 4D sterowanego pogodowo i pomieszczeniowo, rezygnacji z obnizen nocnych, stalej pracy pompki,  uszczelnieniu palnika i dop0racowaniu ustawien zszedlem ze zuzyciem na 2,2Tony. Potem jeszcze ocieplilem dom i spalalem jakies 1,6 1,8 tony. Jakiejs zimy trafil sie nawet wynik cos ponad 1300 czy 1400 kg. 

A co do zadanej na kotle wzrost zadanej na kotle do w/w wartosci nie zwieksza zuzycia  w widoczny sposob. A nawet moze je obnizyc. Ale nie bede tlumaczyl nic na sile. W kazdym razie jak oddalem swojego ekogroszkowca na zlom po jedenastu latach ( calkowite zuzycie zespolu podajacego) to wymiennik nie mial praktycznie zadnej rdzy. Wytrzymalby spokojnie drugie tyle.

EDIT: Sorry nie zauwazylem poprzednich zdjec. Widze ze jest silownik.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Troche balaganu sie narobilo:) 

CWU ustaw na powiedzmy 45° Z histereza 2°. Mozesz ustawic harmonogram i zastosowac nocne obnizenie CWU. To ci sie bedzie dobrze sprawdzalo. Odpowiedz na moje pytanie z uszczelnieniem palnika. Podaj jakie masz ustawienia palnika. Czy jest ustawiony PID?

Opublikowano

Palnika nie uszczelnialem fabrycznie jest zrobiony 

W pid nie wchodziłem 

Bo. Nie znał kodu

Edit

Już znam i co mam tam zrobić? 

Termometr mam za dom ustawiony

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli masz zalaczony pid to nie masz za bardzo ingerencji w nastawy. Najprosciej bedzie jak przeczytasz instrukcje stera. I od tego trzeba by zaczac.   Poszukam w necie instrukcji i sobie popatrze jak to bylo w techu

Gość Visitor1230
Opublikowano

Masz moze do kotla podlaczony sterownik pokojow? Jezeli tak to jaki?

Gość Visitor1230
Opublikowano

I co tam kolego? Bawimy sie czy nie? Bo szkoda mojego czasu.

Opublikowano

Obecnie tylko mam dostęp do sterowania za pośrednictwem wifi Rs bo mieszkanie jeszcze jest na wykończeniu wnętrz więc tam nie mieszkam

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jak mowilem przeczytaj instrukcje bo ten " bezobslugowy kociol" bedzie wymagal od ciebie troche wiedy. Jak opanujesz to bedzie juz bulka z maslem.  I nie zbankrutujesz na opal. Podejrzewam ze zalaczony jest PID. palenisko wyglada przyzwoicie. Popiol tez. A to naprawde juz duzo. Trzeba skupic sie na dystrybucji ciepla. Pogrzebie  jeszcze w instrukcji i napisze ci co masz sprawdzic w sterowniku lub co ustawic.

Opublikowano

Kod standardowy do Techa 5162. Kolego napisz dokładnie jaki to kocioł, masz na tabliczce znamionowej z prawej strony. Te informacje są mi potrzebne do ustalenia jaki masz tam palnik. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Po koleji:

zadana kotla 65, CWU 50, histerwza CWU 3 do 5. Harmonogram CWU w godzinach np od 20 do np 15 (rano sie raczej nie kapiesz) obnizenie o 10.  W PIDzie mozesz ustawic moc kotla na powiedzmy 60%. Zalacz sterowanie pogodowe bez pokojowki( nie masz sterownika).

W ustawieniach zaworu:

Typ zaworu CO,  Ochrone powrotu ustaw na 35 stopni. Po to zeby zawor nie wariowal a i tak bedzie przy odpowiedniej zadanej utrzymywal sie wysoko. Chwilowe spadki nie sa grozne dla kotla.kontrola temp powiedzmy  1 min. jezeli zawor bedzie latal w prawo i lewo mozna to wydluzac lub skracac, czas otwarcia zaworu masz podany na mieszaczu z regula 120 lub 140 sek, skok jednostkowy 5 do 10%, minimalne otwarcie 20-25%, . krzywa pogodowki w Techu ustawia sie samemu. Nie ma krzywych grzewczych gotowych i jest to sprawa wielce indywidualna dla danego budynku. Podaje sie temp mieszacza dla czterech temp. zewn. pomimo to sterowanie dziala plynnie. Dla -20°... 65°, -10°... 55°, 0°...45°, 10°... 35°. W czasie trzeba bedzie to pewnie pokorygowac nieznacznie w dol lub w gore.

W ustawieniach pomp proponuje ustawic pompy rownolegle. 

Gdybys mial sterownik pokojowy Techa z komunikacja RS moglbys sterowac mieszaczem rownierz pokojowo. Przyklad. Ustawiasz nieczulosc( histereze) pokojowego na 0,1°.Na dworze zero stopni. Pogodowka steruje mieszaczem i na grzejniki idzie 45°. Zadana w domu 22° zostaje przekroczona o 0,1°. Wczesniej ustawiles sobie obnizenie pokojowki o 4 stopnie. Wtedy sterownik przymyka zawor o tyle zeby bylo te 4 stopnie mniej. Po czasie temp w domu spada do 21,9°. Sterownik lekko otwiera zawor przywracajac 45 stopni zadane przez pogodowke. Taki styl sterowania daje komfort cieplny, stala rownomierna prace ukladu, i produkcje ciepla wlasnie taka jakiej potrzebuje budynek. Warunek to stala praca pompki.

Na chwile obecna nie masz pokojowego ale stala prace pompki proponuje zalaczyc.

Opublikowano

1. Pierwsza płyta szamotowa ma być przed deflektorem a nie za.

2. Jak zmieniałeś ustawienia to w "menu serwisowym" przywróć ustawienia fabryczne.

3. W "menu ustawień" obniż moc do 50%.

4. Zostaw kocioł tak na parę godzin.

Pamiętaj, po każdej zmianie w parametrów w "menu serwisowym" trzeba od nowa ustawić moc procentową pracy kotła.

Czy mi się wydaje, czy rura zasilająca za zaworem różnicowym idzie w dół? Jak tak to przewiduje w niedługim czasie problemy z ogrzewaniem.

Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

Jezeli masz zalaczony pid to nie masz za bardzo ingerencji w nastawy.

Ingerować w pid techa można bardzo mocno... Tylko trzeba wiedzieć jak... Niestety ja też trochę z tym walczę.

Np. w ustawieniach serwisowych z wartością max temperatury spalin, standardowo jest 250 a kociołek osiąga maksymalnie 105 stopni. Dziś pokusiłem zadzwonić do techa i Defro... Ogólnie wielkie oburzenie dlaczego i jak ja tam weszłam :) ale i tak nic mi nie powiedzieli.

@SpoznionySen jaki masz dokładnie model kotła?

Ja właśnie też trochę walczę z czarnym pyłem na szczęście suchym.

Staram się też ograniczyć lekko ilość spalanego węgla, narazie z marnym skutkiem.

Gość Visitor1230
Opublikowano
4 minuty temu, Darekgra napisał:

Ingerować w pid techa można bardzo mocno... Tylko trzeba wiedzieć jak

Otoz to . Ale widzisz ze Kolega jest dopiero na poczatku drogi. Zbyt wiele informacji na raz moze doprowadzic do… niewiem … zalamania?  0dirol.gif 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.