Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja z jedną nagrzewnicą

marecki74

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję opinii fachowców czy ta instalacja  będzie bezpieczna i czy będzie prawidłowo działać. Po założeniu gazu w domu został mi piec który chcę podłączyć w budynku gospodarczym 120m2 jedno duże pomieszczenie

Mam kocioł defro optima komfort 12kw z miarkownikiem ciągu,do niego chcę podłączyć nagrzewnicę volcano mini mocy 3-20KW ,naczynie wzbiorcze 20l,pompa obiegowa 25-60 omnigena

Piony zasilania i powrotu ze stali 1" ,obejście pompy z zaworem różnicowym,podejścia do nagrzewnicy z zachowaniem spadków wężykami 3/4  ,wysokość od pompy do nagrzewnicy około 1m i naczynie 70-80cm wyżej

Na szkicu uwzględniłem wszystkie kolana w instalacji

Pojemność instalacji około 70l chcę to zalać glikolem bo naczynie wychodzi na nieogrzewanym poddaszu

Trochę się boję że instalacja będzie podatna na gotowanie

Czy pompka nie jest zbyt mocna i nie będzie wypychać przez naczynie?

Schemat.thumb.jpg.d1c3f57ae2c9d87e8ade35d8caef8f5f.jpg

Opublikowano

Wszystko dobrze, tylko po co to obejście pompy zaworem różnicowym?

Przecież grawitacyjnie przez nagrzewnicę nic nie popłynie.

Jak będzie na kotle ponad 65C to nie jest potrzebna ochrona powrotu ani inne "wynalazki"

Opublikowano

Po prostu został mi ze starej instalacji gotowy zestaw pompy z zaworami i różnicowym który chciałem wykorzystać,czyli pompę mogę dac bezpośrednio na pionie do nagrzewnicy?

Opublikowano

J bym ja dał w poziomie jako odgałęzienie od rury bezpieczeństwa. Mniej rury i pracy a co ważne filtr będzie sitkiem do dołu.

Opublikowano

A ja to bym przy takim podłączeniu naczynia dał odpowietrznik na szczycie rury wznośnej albo podłączył ja z boku naczynia i wtedy odpowietrznik na naczyniu .

Opublikowano

Będzie bryzgać parą. 

Odpowietrznik to zwykła tzw "fajka"

wg normy:

423128601_naczynieotwarte_norma.png.202c3b524aa377326089b192f12abf7c.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.