Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór 4 drogowy podłączenie

nniwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

sytuacja rysunek A tak jest teraz, rysunek B tak chciałbym podłączyć, odejście na mieszkanie nr 1 jest na piętrze a na mieszkanie nr 2 nad kotłem w piwnicy, czy w taki sposób mogę podłączyć zawór 4 drogowy?

20191114_051712.jpg

Opublikowano

Jeśli już to mała przeróbka i dodatkowa pompa CO:

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Jesteś pewien, że mieszkania #1 i #2 mają takie same "potrzeby" cieplne? Albo sami lokatorzy? Jak będziesz sterował temperaturą CO ? Pogodowo, czy termostatami na grzejnikach?

Opublikowano

Czyli propozycja kol. @g69 jest dobra. Tylko pamiętaj o pompie kotłowej i właściwym podłączeniu obiegu CWU. I najważniejsze- o prawidłowym zabezpieczeniu kotła :)

Opublikowano

Czy nieposiadanie w instalacji zaworu 4 D może wpływać na większe spalanie?
Nie mam tego zaworu, natomiast mam połączone zasilanie z powrotem  takim bajpasem. Czy mógłbym zużywać mniej opału montując taki zawór?

Delta na poziomie 5*

Opublikowano

Jak ten bajpas masz tak zrobiony, to masz ochronę powrotu.

bajpas.png.23439be5be7c74359fd3757406ca2b8c.png

Opublikowano

Tak, służy za ochronę gdyż do tej pory powrót był  <30*

Regulacja temp odbywa się w grupie pompowo mieszającej z kapilara i glowica.

Czy zmiana bajpasu na 4d da jakiś rezultat w postaci zaoszczędzonego opału ?

Opublikowano

Każdy post wnosi coś nowego - nic nie pisałeś wcześniej o grupach pompowych!!

Kolego, zakładajac temat i szukając pomocy, szanuj czas tych, którzy tą pomoc ofiarują. Podawaj rzetelnie wszystkie informacje.

Z grupami pompowymi pompa na powrocie kotła jest żle. Musi być wtedy zamontowana jako przewałowa/kotłowa.

Tylko żeby się nie okazało, że masz grupy mieszające z rozdzielaczami kombinowanymi, np. TECE , bo już kolejny raz nie będę szkicu przerabiał...

2111527861_przewaowa.png.073a595227b1beb2b950dc2defa52318.png

Opublikowano

Jaki masz kocioł i co konkretnie w Swojej instalacji chcesz osiągnąć?

Opublikowano

Tu chodzi o to, że masz już rozdzielacze z mieszaczami pompowymi , a wszystkie Twoje sugestie lokują dodatkową pompę w szeregu  na powrocie.

Opublikowano

Kolego @gmaj22 tylko sie nie nerwuj bo złość piękności szkodzi ;)

Jestem laikiem i nie wiedziałem, że to wszystko ma aż taki wpływ. Już tłumaczę moim rys.

Instalacja podłogowa z 2 drabinkami, grupa pompowa kan therm prawdopodobnie 77e z głowica i kapilarą a przy tym pompa wilos.

Na zółto zaznaczony jest bajpas, który niedawno zrobiłem w celu dogrzania powrotu. Pompa pierwsza z lewej ( wychodząca z kotła) pracuje non stop pchając wodę w bajpas a jeśli zajdzie potrzeba to i na kaloryfer.

Spełnia to swoja rolę gdyż delta jest na poziomie 5*

Pompa w grupie pracuje non stop zasysając wode do podłogi.

Nie ma zaworów N drożnych . Moje pytanie tyczy się tej przeróbki czy taki bajpas zwiększa spalanie. A może zawór 4D obniży zapotrzebowanie???

Wydaj mi się  że teraz jest w miarę rzetelnie. Przynajmniej na moje oko ;)

INSTALACJA.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.