Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzanie CWU

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Darekgra z opisu w innym wątku tak wynika, ale tutaj z postu #18 wynika cos przeciwnego.

Opublikowano

cyt: "w tym układzie powinno być zupełnie odwrotnie."

Tak, zgadza się, ale po ustawieniu siłownika podejrzewałem, że przegroda zaworu jest poziomo na '5"

Opublikowano
34 minuty temu, mik90 napisał:

Tam napisałem, że jak ruch jest zgodnie z kierunkiem strzałki czerwonej(dla mnie to prawa strona)

@gmaj22 problem leży w odwrotnym rozumieniu momentu kręcenia prawego i lewego  (oczywiście błędnego)

Opublikowano

No tak, bo jak byśmy stali na przeciwko siebie, to "moja lewa" byłaby "Twoja prawa" :)))

Od dzisiaj piszę: "zgodnie z ruchem wskazówek zegara" i "przeciwnie do ruchu wskazówek zegara". To powinno rozwiać wątpliwości :)

Reasumując: jeśli kręcisz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i temperatura rośnie na instalację - jest OK.

Nie wolno Ci przekręcić zaworu zgodnie z ruchem wskazówek zegara do oporu.

Opublikowano

heheh

nie dla wszystkich... bo to nadal dla tego stojącego naprzeciwko jest w druga stronę :):)

Opublikowano
22 minuty temu, gmaj22 napisał:

Tu ja  popełniłem błąd ( już poprawiony). Zapomnij o białej kresce. Biała miała znaczyć, że nie wolno Ci w takiej pozycji ustawić zaworu, bo odcinasz instalację. Chodziło mi o to, że czerwona kreska to pełne otwarcie na instalację.  Żeby tak ustawić, teraz musisz kręcić z poz. neutralnej w prawo, a powinieneś kręcić z pozycji neutralnej niebieskiej w lewo do poz. czerwonej.

Zawile się zrobiło, ale to moja wina, bo nie sprawdziłem opisu ze zdjęciem.

W tamtym wątku wszystko jest OK - w lewo rośnie, w prawo-maleje.

To dlaczego tutaj w poście # 18 napisałeś, że jest odwrotnie?? W prawo-rośnie??!!

Twój wpis godz temu :"Tak, w momencie gdy zawor idzie w prawo rośnie temp. oraz % otwarcia. W przeciwna maleje."

Zdecyduj sie w końcu, w którą stronę kręcisz i kiedy rośnie, bo tracimy niepotrzebnie czas a jest niebezpiecznie.

Powtarzam: NIE WOLNO ustawić ZAWORU (nie siłownika)  w pozycji zamkniętej na instalację - biała kreska. 

Generalnie jest tak jak narysowałam to w tamtym poście. I po prostu tutaj napisałem po chłopsku o tym jak kręci siłownik A nie zawor A użyłem słowa zawor. Teraz wiem że źle to opisałem. Przepraszam za niejasności z mojej strony.

Opublikowano

Teraz wypadałoby skasować 15 postów, żeby inni się z nas nie śmiali :))

Bo wyszło na to, że ja o kozie ( przegrodzie wewnątrz zaworu), a Ty o wozie (uchwycie pokrętła siłownika) :)))

Opublikowano

zostawił bym jako przestroga dla "potomnych" :)

Opublikowano

No...faktycznie zrobiło się trochę.......niekomfortowo. Nie obrażając nikogo, jeśli nie rozumie się zasady działania "tego i owego" to jest to do nie ogarniecia. A wujek Google się gniewa.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pojawil się u mnie problem właśnie z grzaniem CWU A nie będę zakładać nowego tematu. Otóż pompa CWU po załączeniu nie wchodzi na pełną moc mimo że np. jest na 3 biegu. Jest to pompa Grundfos Alpha 2 AA. Podobnie na innych biegach i na auto adapt. Maks 5w. Do pompy rura gorąca A od zaworu zwrotnego zimna. Pomaga włączenie pompy na 3 bieg A następnie wyłączenie/włączenie. Natomiast kiedy któryś raz załączy się do podgrzania CWU to już jest problem i chodzi na bardzo małej mocy co nawet widocznie nie otwiera zz bo za nim rura chłodna. Może coś poradzić? 

Opublikowano

Może jest poprostu zapowietrzona... Jak głośno pracuje pompa, czy słychać jakieś dzięki przelewającej się wody.

Opublikowano

Po załączeniu na 3biegu chwilę słychać jak bulgocze ale późniejjest ok. 

Opublikowano

1/ Zacina się ZZ, stawia duży opór, stąd taka reakcja pompy AA

2/ Zapowietrzona instalacja za ZZ- odpowietrznik automatyczny widział bym nie za pompą CWU, a na zasilaniu w rogu komina, przed zejściem rury w dół do króćca bojlera. A sam ZZ  najlepiej na rurze powrotu CWU, wtedy rura z pompą CWU odpowietrzała by się sama nawet podczas jej postoju. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.