Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Columbus czy Skarbek Piekary

Mirekkss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś może porównać te dwa groszki?? Jaka była różnica w spalaniu?? Czy ten columbus jest naprawdę taki dobry, czy cena adekwatne do jakości?? Czy lepiej kupić tańszego a więcej??

Opublikowano

Palę kolumbijskim (nie nazywa się kolumbus, być może jak zjedzie ze składu pod Bydgoszczą i trafia na lokalne składziki zmienia nazwę na kolumbus- płaciłem ostatnio 830zł/tona).

Pali się naprawdę dobrze, kaloryczność na oko duża, mało spieków lub wcale. Ja mogę polecić .-)

Opublikowano

Ja paliłem kolumbijskim cały zeszły sezon i w tym też leci kolumbijski popiul około 4%
Kaloryczność na sterowniku SKZP 02 wychodzi 27mj śmiało mogę go polecić co ważne nie spieka sie

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rodzice palili kolumbijskim i złego słowa nie powiem, oprócz tego że ciężko było dorwać idealnie suchy towar. Teraz 2 sezony ogarniam im grocha z Piekar Śląskich, gdzie brałem go 6 lat wcześniej jeszcze jak robiłem w innej firmie i znałem ten towar. Węgiel o drobniejszej granulacji ale idealnie suchy i spala się bardzo poprawnie, nawet na rynnie.

Opublikowano

Skarbek Piekary 26MJ, ma trochę więcej kamieni niż sprzed kilku sezonów ale są to śladowe ilości. Popiół jak z papierosa, a czyszczenie przy dobrze dobranym powietrzem, raz na 3-4 tygodnie. Jak na razie bezproblemowy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupiłem ostatnio 100kg.Sztygara w porównaniu do KGM  2 razy mniej popiołu,zero spieków,śladowe ilości  bardzo małych kamyków 960zł/T w LM

Opublikowano

Jak już pisałem, na oba nie powiem złego słowa. A teraz kupuje Piekary bo mam w dobrej cenie i zawsze mega suchy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.01.2020 o 14:07, jony2 napisał:

Kupiłem ostatnio 100kg.Sztygara w porównaniu do KGM  2 razy mniej popiołu,zero spieków,śladowe ilości  bardzo małych kamyków 960zł/T w LM

Jesteś jednym z nielicznych, który chwali Sztygar. Słynie on z kamieni !

Opublikowano

Ja również złego słowa nie powiem na sztygar ultra. Bardzo dobry ekogroszek. Ma może troszkę kamyków ale mimo wszystko znikoma ilość popiołu i spalanie bez spieków. A co do Skarbek z piekar to dla mnie na obecną chwilę No.1 zero problemów. A oto filmik z palenia po 48h. Nie trzeba do kotła zaglądać. Oczywiście palę na PID. W razie pytań śmiało pisać. Pozdrawiam Arek.

IMG_20200118_160946.jpg

Opublikowano

Tak, to iskrzenie typowe dla Piekar, mam to samo u rodziców. 2 lata z rzędu kupowałem go po 900zl, ciekawe po ile będzie w tym sezonie. 

Opublikowano
Godzinę temu, eliks napisał:

Tak, to iskrzenie typowe dla Piekar, mam to samo u rodziców. 2 lata z rzędu kupowałem go po 900zl, ciekawe po ile będzie w tym sezonie. 

To bardzo dobra cena ja brałem po 1040 i 1100. Jutowe i oryginał. Z tego samego składu aby sprawdzić. Popiół i proces spalania to samo. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja pierwsze Piekary brałem 9 lat temu w mojej poprzedniej pracy gdzie był mieliśmy marketowy kociołek Westfalia, tam ciągle braliśmy ten sam węgiel przez ładnych parę lat. Potem jak rodzicom zamontowałem grocha to leciał 2 sezony Sztygar Ultra  a teraz już tylko Piekary od 2 lat w jutowych workach. Przez te lata to wciąż bardzo powtarzalny węgiel. 

Opublikowano

Zgadza się Piekary to bardzo powtarzalny groch. Ja zakończę palenie właśnie tym grochem. W końcu mi poprowadzili gaz w ulicy. Po 3 latach pisania do gazowni. W czerwcu przerabiam kotłownię. Wracając do piekar dawna kopalnia Julian to ponoć w tym roku mają ją zamknąć i ma zostać tylko ta druga Bobrek ???

Opublikowano

Ruch Piekary kopalni Bobrek - Piekary konczy wydobycie w styczniu br.

Wydobycie ma byc tylko z kopalni Bobrek ,choc z Piekar ma byc wykorzystany jeszcze zakład przerobczy i paczkowalnia wegla.

http://www.weglokokskraj.pl/pl/sprzedaz-wegla/ruch-bobrek-oferta-handlowa

Opublikowano

To podobnie robią jak z ekoretem było. Ważne aby nie popsuli Skarbka z piekar.

Opublikowano

Niestety Bobrek to już inny węgiel.

Opublikowano
11 godzin temu, eliks napisał:

Tak, to iskrzenie typowe dla Piekar, mam to samo u rodziców

Witam

A to iskrzenie na tym filmie to typowy jak to niektórzy mówią i piszą na forum  g#wniany i syfowaty rusek :-))  na pełnej mocy

I popiół identyczny jak u kolegi @Arczi82 tylko inna cena...  no i oczywiście ....niepatriotyczny...

YARO

Opublikowano

No no piękne spalanie. Jak możesz to podeślij mi na PW nazwę tego cuda.

Gość berthold61
Opublikowano
W dniu 18.01.2020 o 16:43, Arczi82 napisał:

Ja również złego słowa nie powiem na sztygar ultra. Bardzo dobry ekogroszek. Ma może troszkę kamyków ale mimo wszystko znikoma ilość popiołu i spalanie bez spieków. A co do Skarbek z piekar to dla mnie na obecną chwilę No.1 zero problemów. A oto filmik z palenia po 48h. Nie trzeba do kotła zaglądać. Oczywiście palę na PID. W razie pytań śmiało pisać. Pozdrawiam Arek.

IMG_20200118_160946.jpg

A ja tu widzę za dużo powietrza a to strata kominowa , zmniejsz powietrze a kopczyk ci się podniesie do prawidłowego i mniej będziesz spalał .

Opublikowano

Co do powietrza to tylko współczynnik dmuchawy mogę obniżyć. Palę na PID więc czasy podawania powietrza itp nie bardzo można ustawić. Jest opcja w menu service ale tam nie chce grzebać. Obniżyłem współczynnik dmuchawy i zobaczymy czy kopczyk będzie większy. 

Gość berthold61
Opublikowano

Wchodzisz do menu serwisowego i tam obniżasz ,pid nie ma nic do tego bo ty mu podajesz dane w jakich on ma się poruszać .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.