Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór grzejnikowy kątowy - dlawik

Patmak260

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem. Posiadam taki o to zawór, wyjąłem przez przypadek (nie pytajcie jak do tego doszło i dlaczego) ten trzpień. Odrazu go wsadziłem, ale nie chce wejść do końca przez co nie mogę zakręcić głowicy. Woda nie cieknie, cały czas jest przepływ. Pytanie moje brzmi następująco, czy w tym zaworze da się wymienić ten wkład czy muszę wymienić cały zawór? Pozdrawiam i liczę na litość w linczowaniu mnie na dole. 

IMG_20191026_092609.jpg

Opublikowano

Po pierwsze: samą głowicę najpierw odkręć na najwyższą wartość przed jej założeniem. Jeśli nie da się założyć, to wciśnij jeszcze czymkolwiek trzpień dodatkowe 2-3 mm do wewnątrz, potem ponownie załóż głowicę. 

Po drugie: zakładasz głowicę tą samą, która była wcześniej, czy inną/innego producenta?

Opublikowano

Zakładam ta sama głowice, trzpień próbowałem wcisnąć ale się nie da a nie chce też za mocno żeby czegoś nie popsuć i żeby mnie nie zalalo w razie czego.

Da się wymienić sam wklad/dlawik? 

Czy muszę wymienić cały zawór? 

Opublikowano

Obawiam się, że wyrwałeś trzpień z grzybka wewnątrz zaworu, a skoro nie możesz go wcisnąć z powrotem to znaczy, że grzybek się przesunął i trzeba będzie zdemontować zawór, bezy to zrobić, sugeruje wymiane

Opublikowano

Trudno powiedzieć przy, obecnej ofercie zaworów, nie sposób wszystko spamiętać, trzeba sprawdzać indywidualnie, czyli wkład w rękę i do hurtowni, jak cena będzie za wysoka, to nowy inny zawór. Spróbuj wykręcić głowicę, może da się naprawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.