Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers + mm100 + cw400 + kominek z płaszczem wodnym

rdboy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam piec Junkers cerapur zsb14-5c23 + mm100 + cw400 

posiadam zainstalowany kominek z płaszczem wpięty do układu poprzez wymiennik ciepła 

jak pale w kominku to zawór trójdrożny nie potrafi się otworzyć i puścić cieplej wody w podłogówkę , grzejniki działają prawidłowo 

na gazie wszystko działa jak należy 

31A72217-4433-464F-AE7B-F78955B16039.jpeg

Opublikowano

Wydaje mi się, że problemem może być pompa zainstalowana w kotle gazowym. Spróbuj na czas palenia w kominku wyłączyć ogrzewanie gazowe, tak aby pompa w kotle przestała pracować.

Opublikowano

Zweryfikowałem kilka opcji a wiec 

pale w kominku , Wymiennik oddaje ciepło

pompa chodzi , zawór trojdrogowy otwarty na 10 ale dlaczego cały czas chodzi gaz na piecu ?  

Opublikowano
12 godzin temu, rdboy napisał:

dlaczego cały czas chodzi gaz na piecu ?

Skąd kocioł gazowy ma wiedzieć że palisz w kominku - brak tej informacji dla kotła gazowego jest podstawą do grzania gazem.

Daj mu to informację to się wyłączy!

Opublikowano

Jak nie wiemy jaki schemat to nie można w tej materii nic doradzić.

Można dać inf przez czujnik temp , można dać przez zestyk ON/OFF ale nie wiadomo co tam naprawdę masz.

Opublikowano

Kominek puszcza wodę w układ przy 60 stopniach poprzez termostata wbudowany w kominku . Rownolegle załącza pompę przed wymiennikiem i za  wymiennikiem w trakcie uruchamiania termostatu 

3D945E43-596D-4736-8601-6FB414894617.jpeg

C94E91AC-8CFF-43A6-8E0A-AEF3B6DF0637.jpeg

BEBEB33B-C9C2-432A-9AE2-1BF214BA9604.jpeg

B5DD5D52-C93C-4B24-842E-99506CF69B23.jpeg

19012357-6F2E-47F4-92F3-1CA567BBC0F4.jpeg

Opublikowano

Sygnał ON/OFF ze sterownika kominka do sterownika kotła. Tylko dobrze to połączyć, bo niektóre termostaty maja styki  NC/NO.

W tej instalacji jest więcej "kwiatków", np cyrkulacja CWU podłączona do ZIMNEJ wody !!!! Albo zabezpieczenia na CIEPŁEJ....

94969165_cyrkulacjaCWU.png.d74dec56e280c63e4b91c2d2e2b35ffd.png

Opublikowano

Tak wyglada mm100 , żeby rozłączył piec to podłączyć Tech sterownik do mm100 ?

stwrownik kominka z tego co czytałem ma czujnik temperatury który może odłączyć piec po osiągnięciu zadanej temperatury 

145F059E-96FB-4B19-8AB1-41D24012CD01.jpeg

Opublikowano

Jak sterownik nie podłączony to o czym mówimy, z resztą techy to dla mnie dziwne stery.

Ja zrobiłbym inaczej równolegle do pompy kominkowej wpiąłbym cewkę przekaźnika na 230V , ze stykiem zwartym bez napięcia podłączonym  moduł mm100  - zamiast mostka MC1 - wtedy jak działa pompa kominka masz blokadę na  kotle.

Wpięty zestyk przekaźnika musi być bez napięciowy!

Na próbę możesz wypiąć ten mostek  MC1 i wtedy kocioł gazowy nie ruszy.

Niektóre techy taki też mają, ale co ty masz u siebie to nie wiem.

Opublikowano

St-392

•    Sterownik do kominka* Dotykowy, kolorowy wyświetlacz Funkcje realizowane przez sterownik: Wyposażenie sterownika:
    •    - duży dotykowy, kolorowy wyświetlacz LCD
    •    - czujnik temperatury spalin
    •    - czujnik temperatury CWU
    •    - czujnik temperatury CO
    •    - przepustnica fi 100
    •    - sterowanie pracą pompy obiegowej
    •    - sterowanie pracą pompy dodatkowej CWU lub podłogowej (rodzaj pompy do wyboru)
    •    - obsługa przepustnicy
    •    - stycznik wyłączający lub włączający pracę pieca gazowego zależnie od wymaganej temperatury wody w obiegu z uwzględnieniem histerezy
    •    - oprogramowanie zPID

Opublikowano

A czy do mc1 mogę podłączyć czujnik temperatury i zamocować koło wymiennika ? Czy jak wykryje wysoka temperaturę to rozłączy piec gazowy ?

Opublikowano

Ok zamówię 

czyli pale w kominku ten czujnik wyłącza piec gazowy pompa podłogówki i zawór trójdrożny chodzą normalnie mimo ze są sterowane przez piec gazowy 

Opublikowano

Wstrzymaj się z zamawianiem - najpierw wyjmij tą zworę w module MM i zobacz czy działa pompa i jak się zachowuje zaw 3-D, jak pompa działa a zaw 3-D reguluje nadal temp prawidłowo to OK oczywiście kocioł nie może się załączać,  jak nie to trzeba szukać innych rozwiązań.

Opublikowano

To dzwoń do działu tech producenta kotła..

Może oni coś ci doradzą, 

Jeszcze przeczytaj instrukcję kotła - dawniej w kotle była zworka do sterowania prostym termostatem pokojowym na zasadzie rozwarcia styków 

Opublikowano

A miało być tak prosto i przyjemnie ;) 

rozmawiałem z junkeres mówili żeby oszukać piec trzeba przestawiać na minimalna wartość grzejników na kotle na 30 stopni ... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.