Dariaarek Opublikowano 27 Czerwca 2009 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia termicznego montowanego do kominków z płaszczem wodnym. Sprawa jest oczywista gdy kominek posiada dodatkowe chłodzenie płaszcza ale czy jeżeli kominek nie ma takiego dodatkowego chłodzenia to czy można podłączyć ten zawór bezpośrednio do powrotu kominka ? Przy takim podłączeniu nadmiar wody byłby usuwany przez naczynie wzbiorcze. Jest to odpowiednie rozwiązanie ? Cytuj
automatyk Opublikowano 28 Czerwca 2009 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2009 tzn znaczy jst to skutecznie i dosc długo było stosowanie ale niestey kamien zabije taki kominek przy czestym gotowaniu ,dobrym roziąwazaniem jest węzownica albo duzy zbiornik przelewowy , Cytuj
Dariaarek Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor #3 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy rura wzbiorcza i bezpieczeństwa mogą być w taki sposób podłaczone jak na schemacie ? Kominek ma moc 19 kW Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 1 Lipca 2009 #4 Opublikowano 1 Lipca 2009 Przy małych instalacjach często stosuje się tylko jedną rurę od wylotu z kotła (zasilanie instalacji c.o.) Druga rura jest w tym momencie zbędna. Układ rur podwójnych w znośna i opadowa służą: 1. Wznośna do wylotu pary z intalacji wpięcie od góry zbiornika, opadowa do powrotu wypchniętej przez parę wody z powrotem do instalacji. Cytuj
Dariaarek Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor #5 Opublikowano 1 Lipca 2009 Jak mam rozumieć pojecie "małe instalacje" ? Moc kominka bierze się pod uwage ? mój ma 19 kW. Czy moze wielkość instalacji, ilość grzejników, powierzchnia podłogówki itd ? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Lipca 2009 #6 Opublikowano 2 Lipca 2009 Kotły małe to kotły wodne niepodlegające pod Dozór techniczny do 55 kW mocy cieplnej. Żadne inne parametry nie maja tu znaczenia. Naczynie wzbiorcze zabezpiecza kocioł przed zniszczeniem, tak jak zawór bezpieczeństwa np. bojler. przed niedopuszczalnym wzrostem ciśnienia. Są to najsłabsze ogniwa instalacji inne wytrzymują znacznie większe ciśnienia. Tak dla zobrazowania przy powierzchni kotła 1 m2 przy nadciśnieniu 1 bar , na powierzchnię ścian działają siły 10000 kg (1m2 +10000cm2) Prosto jest tez wyliczyć, że przy kotle 2,4m2 działają siły aż 24t Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi