JacekFF Opublikowano 7 Października 2019 Autor #26 Opublikowano 7 Października 2019 VID_20191007_170348.mp4
pastor Opublikowano 7 Października 2019 #27 Opublikowano 7 Października 2019 Na tym rozdzielaczu od podłogi to e rotametrach masz tak ze talerzyki sa inaczej niż poziom wody?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JacekFF Opublikowano 7 Października 2019 Autor #28 Opublikowano 7 Października 2019 Tak. Poziom wody jest na 1 - 1,5 a talerzyki są wyżej. Tu akurat pompa jest wyłączona i talerzyki są na 0 ale przy włączonej pompie również są ponad poziomem wody. To ma znaczenie?
Gonzo19 Opublikowano 7 Października 2019 #29 Opublikowano 7 Października 2019 nie ma znaczenia, ważne gdzie są talerzyki, bo to one pokazują jaki jest przepływ.
JacekFF Opublikowano 7 Października 2019 Autor #30 Opublikowano 7 Października 2019 U mnie przepływy nie są duże bo max 1 ale podłoga wszędzie ciepła. Problemem jest tylko to cholerne powietrze z którym nie jestem w stanie sobie poradzić. Na jednym zdjęciu pokazałem zaślepioną rurę na powrocie. Czy w tym miejscu można wstawić odpowietrznik? Druga sprawa może znacie kogoś kumatego z Małopolski okolice Kraków, Oświęcim, Chrzanów kto byłby w stanie sobie z tym poradzić?
JacekFF Opublikowano 7 Października 2019 Autor #31 Opublikowano 7 Października 2019 Panowie czy zamiast tego korka można wstawić odpowietrznik? Jeśli tak to automat czy ręczny? Jest to rura powrotna cwu do kotła. Myślę że tam może się sporo powietrza zbierać.
Gonzo19 Opublikowano 7 Października 2019 #32 Opublikowano 7 Października 2019 tego nie ruszaj, co prawda możesz wstawić tam odpowietrznik, ale to nie wiele da.
JacekFF Opublikowano 7 Października 2019 Autor #33 Opublikowano 7 Października 2019 Odpowietrznik nie odpowietrzy powrotu i tej rurki? To co radzisz bo ja już jestem w kropce. Niby cisza pompy cicho pracują a tu nagle szum jak wodospad i przelewa się po instalacji.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #34 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam ponownie. Uruchomiłem wczoraj ogrzewanie bo za tydzień zamierzam się przeprowadzić. No i nadal mam problem z ustawieniem tego zaworu termostatycznego 3d. Wyjście na grupy pompowe ma ok 50 stopni. Na zaworze 3d mam ustawione 21-22 stopnie a na zegarze za grupami pompowymi temperatura prawie 30 stopni czyli tyle idzie w podłogę. Temperatura w pomieszczeniach już 23 stopnie. Mogę jedynie skręcić go jeszcze na wartość 20 stopni i minimum. Dlaczego tak się dzieje że za zaworem 3d jest tak wysoka temperatura? Drugi zawór który mam nie jest termostatyczny tylko przystosowany do montażu siłownika. Tam jak nim kręcę to widzę że temperatura na zegarze rośnie lub spada a przy tym termostatycznym nie chce się obniżyć.
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2019 #35 Opublikowano 1 Listopada 2019 Kalibracja czujnika sterownika za mieszaczem z termometrem analogowym.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #36 Opublikowano 1 Listopada 2019 Niestety tam nie da się niczego skalibrować. Mam to podłączone tak: Za kotłem jest zawór 4d ustawiony na sztywno by na wyjściu było 50 stopni. Za nim mam czujnik od sterownika kotła który wskazuje mi temperaturę wody która płynie na grupy pompowe. Jest to temperatura "temperatura zaworu bieżąca". Dalej jest grupa pompowa z tym zaworem 3d termostatycznym. Zawór ma ustawienia od 20 do 45 stopni. Wczoraj ustawiłem na 26 stopni no i na zegarze który jest na zasilaniu z grupy pompowej było 28-29 stopni. Wiem że zegar lekko może przekłamywać wiec uznałem że różnica 1-2 stopni jest ok. Dziś rano skręciłem zawór termostatyczny 3d na ok 22 stopnie ale do tej pory (6 godzin) nadal utrzymuje się 29 stopni na zegarze na wyjściu. Nie mam pojęcia co jest nie tak.
ameno25 Opublikowano 1 Listopada 2019 #37 Opublikowano 1 Listopada 2019 Kolego , jak juz tyle zainwestowałes w tą instalacje to może , kup dwa siłowniki na ten 4d i ten 3d manualny , sterownik kotła powinnien obsługiwac 2 mieszacze Jeśli znów chodzi o ten 3d termostatyczny , to sprawdz w instrukcji czy czasami nie nalezy go skalibrować , pamiętam że u siebie musiałem wykonać jakąs procedure typu ustawić go na maxa ,puscic jakas tam temp , ale juz nie pamiętam jak to było . Pamiętaj też że trzeba odczekać kilka chwile zanim temp sie zmieni . Mógłbyś tez napisać jaki zakres temp . ma ten mieszacz powinnien byc od 20 -43 * Tam nic skomplikowanego nie ma , pewnie jakiś bimetal i kawałek spręzyny , moze cos sie przycieło , w kazdym razie niezaleznie od temp jaka przychodzi na wejscie tego mieszacza na wyjsciu zawsze powinna być taka sama , do tego on został stworzony , oczywiscie temp zasilania musi byc wyzsza lub taka sama ,
teres Opublikowano 1 Listopada 2019 #38 Opublikowano 1 Listopada 2019 Ja bym po kolei pytał: - instalatora - producenta grupy pompowej z zaworem termostatycznym Może po prostu sam zawór jest wadliwy. Może przez pomyłkę masz środek zaworu z zaworu 35-60. Możesz kiedyś na moment czy za zaworem 3 drogowym uzyskasz np 50 stopni.
pastor Opublikowano 1 Listopada 2019 #39 Opublikowano 1 Listopada 2019 A może w grupie pomocowej nie ms ZZ. Lub jest wyłączony. I wtedy ten termostatyczny nie działa jak należy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #40 Opublikowano 1 Listopada 2019 2 godziny temu, ameno25 napisał: Kolego , jak juz tyle zainwestowałes w tą instalacje to może , kup dwa siłowniki na ten 4d i ten 3d manualny , sterownik kotła powinnien obsługiwac 2 mieszacze Jeśli znów chodzi o ten 3d termostatyczny , to sprawdz w instrukcji czy czasami nie nalezy go skalibrować , pamiętam że u siebie musiałem wykonać jakąs procedure typu ustawić go na maxa ,puscic jakas tam temp , ale juz nie pamiętam jak to było . Pamiętaj też że trzeba odczekać kilka chwile zanim temp sie zmieni . Mógłbyś tez napisać jaki zakres temp . ma ten mieszacz powinnien byc od 20 -43 * Tam nic skomplikowanego nie ma , pewnie jakiś bimetal i kawałek spręzyny , moze cos sie przycieło , w kazdym razie niezaleznie od temp jaka przychodzi na wejscie tego mieszacza na wyjsciu zawsze powinna być taka sama , do tego on został stworzony , oczywiscie temp zasilania musi byc wyzsza lub taka sama , Zawór 3d ma ustawienia między 20 a 45 stopni. Czy ustawię na nim 20 czy 25 na zegarze za nim jest cały czas 29-30 stopni. Tylko zmiana temp na zaworze 4d zmienia temp za zaworem termostarycznym ale tak nie powinno być. W instrukcji nic nie pisze o kalibracji. Są to grupy pompowe RBB.
pastor Opublikowano 1 Listopada 2019 #41 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zapytam raz jeszcze. Masz ZZ na powrocie z grup pompowych?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2019 #42 Opublikowano 1 Listopada 2019 Pamiętam, że ten temat był już wałkowany w poprzednim sezonie. Szkoda, że autor nie kontynuował tamtego tematu - zaoszczędziłoby to wielu pytań. Sprawdziłeś czy są, ewentualnie czy dodałeś zawory zwrotne w miejscach zaznaczonych na zdjęciach? Po drugie - nie podoba mi się położenie znacznika na zaworze 3D ręcznym. Sugeruje, że lustro przymyka od strony pompy. To też do sprawdzenia.
ameno25 Opublikowano 1 Listopada 2019 #43 Opublikowano 1 Listopada 2019 nie jestem pewny , ale sprawdz czy ten zawór nie ma bypassa ,
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #44 Opublikowano 1 Listopada 2019 56 minut temu, gmaj22 napisał: Pamiętam, że ten temat był już wałkowany w poprzednim sezonie. Szkoda, że autor nie kontynuował tamtego tematu - zaoszczędziłoby to wielu pytań. Sprawdziłeś czy są, ewentualnie czy dodałeś zawory zwrotne w miejscach zaznaczonych na zdjęciach? Po drugie - nie podoba mi się położenie znacznika na zaworze 3D ręcznym. Sugeruje, że lustro przymyka od strony pompy. To też do sprawdzenia. gmaj22 tamten temat dotyczył poprawności mojej instalacji. Od tego czasu trochę się zmieniło dlatego założyłem nowy temat. Zaworów zwrotnych w tych miejscach nie ma. Ten zawór 3d ma dwie skale. Jedna ta widoczna na zdjęciu a druga po drugiej stronie pokrętła. Ale ten zawór 3d akurat działa poprawnie tzn gdy go odkręcam to temperatura wzrasta., gdy przymykam to maleje. Problemem jest zawór termostatyczny który puszcza wyższą temperaturę na podłogi niż jest na nim zadana. Zdjąłem przed chwilą pokrętło z zaworu termostatycznego. Na pokrętle jest ogranicznik który nie pozwala przekręcić zaworu za daleko. Tylko jest możliwość przekręcenia pokrętła o jeden obrót miedzy max a min. Zastanawiam się czy czasami podczas składania zaworu ktoś nie założył pokrętła w innym miejscu lub czy nie powinno się skalibrować tego zaworu podczas montażu w taki sposób że ustawiamy na pokrętle np 30 stopni i patrzymy na zegarze jaka jest temp. Gdy będzie np 25 zdejmujemy pokrętło i zakładamy na wartości 25.
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #45 Opublikowano 1 Listopada 2019 Godzinę temu, ameno25 napisał: nie jestem pewny , ale sprawdz czy ten zawór nie ma bypassa , Ten zawór nie ma bajpasa. Bajpas ma zawór który na zdjęciu pokazał gmaj22. Bajpas w tym zaworze jest otwarty
JacekFF Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #46 Opublikowano 1 Listopada 2019 Tak wygląda ten zawór po zdjęciu pokrętła.
gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2019 #47 Opublikowano 1 Listopada 2019 14 minut temu, JacekFF napisał: Zaworów zwrotnych w tych miejscach nie ma. A powinny być... 14 minut temu, JacekFF napisał: Ale ten zawór 3d akurat działa poprawnie tzn gdy go odkręcam to temperatura wzrasta., gdy przymykam to maleje. A jak ustawisz czarny znacznik w stronę pompy, to moc wyświetlana na pompie drastycznie spada?
pastor Opublikowano 1 Listopada 2019 #48 Opublikowano 1 Listopada 2019 Tu nie ma co dalej dyskutować. Póki nie będzie zaworów zwrotnych. Zrób jak ci mówią o jak się okazuje od dawna a nie wymyślasz ze ktoś złe złożył zawor. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ameno25 Opublikowano 2 Listopada 2019 #49 Opublikowano 2 Listopada 2019 te grupy mieszające maja ZZ , na powrocie , tyle że nad trójnikiem
JacekFF Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #50 Opublikowano 2 Listopada 2019 10 godzin temu, gmaj22 napisał: A powinny być... A jak ustawisz czarny znacznik w stronę pompy, to moc wyświetlana na pompie drastycznie spada? Jak ustawię znacznik odwrotnie to moc na pompie nie spada tylko odrazu rośnie temperatura na wyjściu z zaworu 4d. Z 49 stopni podniosła się do 62 stopni. Co do ZZ piszecie że muszą być na wyjściu. Ok ale jak ich brak ma niby wpłynąć na działanie tego zaworu termostatycznego? Odrazu powiem że gdy działa tylko jedna grupa pompowa z tym zaworem termostarycznym to termostat w niej i tak działa jak opisałem wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.