kontoserwis Opublikowano 27 Września 2019 #1 Opublikowano 27 Września 2019 Cześć, zapewne banalne pytanie, ale co to jest blokada palnika? Mam sterownik multiMATIC VRC 700/4F do Vaillanta ecoTec plus, czasem włącza mi się ta opcja, ale za groma nie mam pojęcia do czego służy i dlaczego się załącza. Bo że wydłuża żywotność pieca to już wiem. I że załącza się ona na pewien okres... Pomożecie? Cytuj
eliks Opublikowano 27 Września 2019 #2 Opublikowano 27 Września 2019 Moze jak w Termecie błąd L3. Kocioł na tyle zagrzał instalacje i powrót że odłącza palnik a pompa działa dalej, potem wedle potrzeby znowu załącza palnik. Cytuj
kontoserwis Opublikowano 27 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2019 może może, to by było logiczne rozwiązanie. ale czy to na pewno to? hmmm... Cytuj
Hobbista Opublikowano 16 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Cytat z instrukcji: Aby uniknąć częstego włączania i wyłączania się palnika, czemu towarzyszą straty energii, po każdym wyłączeniu palnika na pewien czas zostaje uaktywniona elektroniczna blokada ponownego włączenia. Czas blokady palnika można dostosować do stosunków panujących w instalacji grzewczej. Czas blokady palnika jest uaktywniany tylko dla trybu ogrzewania. Tryb ciepłej przygotowania wody użytkowej podczas trwania czasu blokady palnika nie ma wpływu na przekaźnik czasowy. Pod D.002 można ustawić maksymalny czas blokady palnika (nastawa fabryczna 20 min.). Efektywne czasy blokady palnika, zależne są od zadanej temperatury zasilania oraz maksymalnego ustawionego czasu blokady palnika. Cytuj
gruchaa Opublikowano 23 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Witam, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi w tej funkcji. Mam świeżo zamontowany piec Ecotec Plus. Na razie grzeje tylko cwu ale chciałem, go sprawdzić czy grzeje CO. W domu mam 22 stopnie więc ustawiłem na sterowniku 28. Piec się załączył ale zaraz zmniejszył moc i włączyła się blokada palnika. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi