axe Opublikowano 21 Czerwca 2009 #1 Opublikowano 21 Czerwca 2009 kociol na paliwo stale 10x grzejniki 3x podlogowka Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 23 Czerwca 2009 #2 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Brakuje informacji. na jakich parametrach będzie chodził kocioł, zbiornik c.w.u. wpięty przed zaworem trójdrożny. Do ogrzewania podłogowego wymagany byłby inny układ podmieszania nie wspólnie z grzejnikami (inne parametry pracy) Cytuj
axe Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor #3 Opublikowano 24 Czerwca 2009 troche poprawilem ten schemat i mam dwie opcjie prosze o opinie. kociol mialowy ma sluzyc tylko jeden sezon potem wraz z bojlerem bedzie odciety a na jego miejsce wejdzie gazowka kondensacyjna z zasobnikiem Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 24 Czerwca 2009 #4 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jeśli to ma chodzić rok to wyrzuciłbym zawór grawitacyjny a do pętli podłogowej dołożyłbym mieszacz chyba , że przemęczysz się ten jeden rok ręczną regulacją (bez zaworu trójdrożnego na podłogówce) a potem nie będzie tak wysokich parametrów na ogrzewaniu kotłem gazowym (do 55 st.C.) bo szkoda inwestować w coś co potem będzie bezużyteczne. Cytuj
axe Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor #5 Opublikowano 24 Czerwca 2009 w schemacie drugim wymyslilem aby miedzy dwoma rozdzielaczmi od grzejnikow i podlogowki dac wlasnie zawor 3D termostatyczny ale bez pompy. czy to jest dobry pomysl? jedna pompa pociagnie 10 grzejnikow na jednym poziomie i te 3 podlogowki? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 25 Czerwca 2009 #6 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Powinna pociągnąć, zależy to również od wielkości pompy, ale wtedy napodłogówce musi być pompa mieszająca. Cytuj
axe Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor #7 Opublikowano 25 Czerwca 2009 to jeszcze jedno pytanko jak polaczyc rozdzielacze grzejnikowy i podlogowy do instalacji dac je ze tak powiem szeregowo jeden za drugim a pomiedzy nimi mieszacz, czy rownolegle np za piecem zaraz naczynie potem obieg cwu, dalej zawor 3d i zanim trojnik i jedno odgalezienie grzejniki z pompa a drugie podlogowka z mieszaczem? Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Czerwca 2009 #8 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Trochę zmieniłem schemat. Cytuj
axe Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor #9 Opublikowano 28 Czerwca 2009 jak wnioskuje ze schematu za zaworem 3D trzeba rozdzielic obieg podlogowki i grzejników. i jeszcze jedno podejscia od rozdzielacza do grzejnikow mam z pex, i teraz czy jest sens wstawiac zawor roznicowy gdy jest naczynie (boje sie o pex przy zagotowaniu wody). Zawór juz kupilem gotowy zestaw z firmy tech-pol tylko ze jest do matarzu poziomego, niewiem czy to nie jakis błąd. Cyba ze pompa moze byc usytuowana w poziomie bo z tego co widzialem to przelot przez pompe zawsze jest w pionie Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Czerwca 2009 #10 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Pompa może być też w poziomie, Chodzi o to aby oś silnika i pompy była w poziomie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi