Badzoooo Opublikowano 7 Września 2019 #1 Opublikowano 7 Września 2019 Witam ;) mam taki problem wode z wodociągów mam około 4 barów załączam bojler i 3 minutach cisnienie wzrasta do 9 barow i zaczyna kąpać z zaworu bezpieczenstwa gdyby nie on to rosło by dalej chodź to dopiero 3 minuty więc woda w kranie zimna... Po odkręceniu kranu na 1 sekunde cisnienie wraca do normy 4 bary. Wczesniej zamonowowalem reduktor cisnienia przed zaworem bezpieczesctwa usawilem na 1 bar ale po podłączeniu bojlera do prądu cisnienie wzrastało jak teraz bez niego. Załącza filmik pogladowy... Napiszcie czy to normalne czy cos jest nie tak :) https://youtu.be/V-bGBSo4-DI
hamis Opublikowano 7 Września 2019 #2 Opublikowano 7 Września 2019 Naczynie przeponowe masz? Jesli nie to normalne, ze cisnienie rosnie i zawor upuszcza, choc przy 9 barach powinien sie chyba otworzyc całkowicie i powinno walic jak z fontanny... Najczesciej ZB montuje sie na 6 bar i nie powinno cisnienie bardziej wzrosnąć. Tak czy inaczej musisz dolozyc przepone, ktore przyjmnie na siebie rozszerzalnosc temperaturową wody, utrzymując cisnienie na stalym poziomie
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2019 A czy to nie dziwne ze robi sie takie cisnienie jeszcze jak woda jest zimna?
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Września 2019 #4 Opublikowano 8 Września 2019 Na zimnej wodzie jest to co najmniej dziwne. Tym bardziej że wzrost ciśnienia masz tak szybko.To tak jakbyś miał gdzieś podłączony kompresor.Chyba że manometr masz uszkodzony.Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Września 2019 Manometr jest sparany bo zawór mam do 9 barów wiedz kapie w tedy kiedy powinien :/
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #6 Opublikowano 8 Września 2019 Pewny jestes za zwrotny/bezp masz 9 bar ? Nie spotkalem takich nigdy
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 8 Września 2019 Raczej tak bo mówił serwiant ze taki montuje. Zawór nie powinien działać tylko w jedną strone? Bo mi rosnie cisnienie juz za nim?
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #9 Opublikowano 8 Września 2019 TO jest ciśnienie w sieci wodociągowej. Reduktor za wodomierzem obowiązkowo !!! Ładnie wam wodociągi ładują w sieć :) jak ci kiedyś coś strzeli na instalacji to chałupa w 5 minut pływa
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #10 Opublikowano 8 Września 2019 Ale normalnie jest 4 bary przy podlaczeniu bojleram na 5 minut tak mi wzrasta jak odkrece kran na sekunde mam normalnie 4 bary Reduktor tez próbowałem ustawiłem na 1 bar i po podlaczeniu bojlera 9 barow
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #11 Opublikowano 8 Września 2019 nawet jak wyłączysz bojler z gniazdka ? Jeśli odkręcisz kran to normalne ze spada ciśnienie a później jak go grzałka grzeje to rośnie. W takim wypadku naczynie przeponowe.
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Września 2019 #12 Opublikowano 8 Września 2019 Przecież to terma a nie bojler.Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #13 Opublikowano 8 Września 2019 Tak terma, bojler elektryczny, zasobnik elektryczny, bojler łazienkowy, elektryczny ogrzewacz wody, a autor zwie to bojlerem. Ale to nic nie wnosi do rozwiazania problemu.
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #14 Opublikowano 8 Września 2019 Wiem ze mona dac naczynie Tylko problem widzę w tym ze tak sie dzieje po 5 minutach grzania a woda jest dalej zimna co daję takie cisnienie skoro nie ma temperaturu
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #15 Opublikowano 8 Września 2019 A jak wyłączysz grzałkę i będzie zimna woda w bojlerze też tak jest?
Hermogenes Opublikowano 8 Września 2019 #16 Opublikowano 8 Września 2019 Zrób szalony eksperyment zakręć zawór ten pod zegarem, odkręć kran z ciepłą wodą. Poczekaj aż się "wybulgocze" włącz, grzanie niech się woda grzeje rozszerzy na odkręconym kranie. Jak pyknie termostat zakręć kran, odkręć zawór dopuszczający. Powinieneś to przeżyć . Wtedy napisz czy ciśnienie wzrosło. Pozdrawiam Hermogenes
gmaj22 Opublikowano 8 Września 2019 #17 Opublikowano 8 Września 2019 Gniazdko elektr. bezpośrednio przy zaworze z zimną wodą i elastycznym wężyku??
Badzoooo Opublikowano 8 Września 2019 Autor #18 Opublikowano 8 Września 2019 kubaSko no wlasnie TAK i to jest w tym wszystkim najdziwniejsze...
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #19 Opublikowano 8 Września 2019 No to dziwne rzeczy jedyne co mi przychodzi do glowy to skoki ciśnienia, uderzenia hydrauliczne na instalacji. U sąsiada nie ma takiej sytuacji ?
LordFalcon Opublikowano 9 Września 2019 #20 Opublikowano 9 Września 2019 Czy to gniazdko elektryczne jest sprawne? Czy bolec jest podłączony prawidłowo? Czy podgrzewacz lub instalacja nie "kopią" po podłączeniu wtyczki do prądu?
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2019 #21 Opublikowano 9 Września 2019 Wiecie co podgrzewacze elektryczne mają to do siebie że elementy będące pod napięciem są znacznie bliżej wody niż to gniazdko. Jakoś to nie wpływa na wzrost ciśnienia, więc sugerujecie że tu ma wpływać. Jasne że instalujący posadził babola, ale nie to jest tematem zmartwień kolegi Badzoo. Mogę się mylić w tym przypadku. Producenci zostawiają pewną odległość od sufitu zbiornika do rurki czerpalnej ciepłej wody. Taka powietrzna poduszka bezpieczeństwa z czasem tą przestrzeń wypełnia woda co może być wzrostem ciśnienia w zasobniku, dlatego prosiłem o ten eksperyment. Pozdrawiam Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.