zelik20 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam Koledzy. Moje ukierunkowanie powoli się klaruje w stronę Biawar ale potrzebowałbym sprawdzony schemat w jaki sposób podpiąć piec z buforem i resztą instalacji( grzejniki i podłogówka). Chodzi mi głównie o to gdzie zastosować zawor 4D gdzie 3D, czy z siłownikami czy nie, ważnym aspektem jest też grubość rur w instalacji od pieca. Schematów podpięcia jest masę, a tu chodzi o schemat który się sprawdził i działa, mój hydraulik na pewno też będzie miał swoją wizję i dlatego chcę to skonfrontować z doświadczonymi graczami na polu pelletu. Jeśli to możliwe podajcie modele pompek i zaworów jakie mocie zamontowane. Czy pompa, która zamontowana jest w piecu Biawar ogarnie ruch wody w całej instalacji??? Pozdrawiam i czekam na sugestie.
Gonzo19 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 stronie Biawara masz schematy. ten jest dobry, sam taki mam i jest idealnie i nie rób sobie krzywdy zaworem 4D I jeszcze jedno, ja mam zawór 3D termostatyczny (poz 3 na rysunku) dzis bym dał zawór 3D z siłownikiem, tylko trzeba dokupić moduł B aby sterować trzema siłownikami (poz. 12, 13 i wspomniane 3)
wschodni9 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Z obrazka pod 11 jest grupa bezpieczeństwa, czy ona nie powinna być zapieta do ciepłej wody? Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
Gonzo19 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Nie, grupę bezpieczeństwa wraz ze zbiornikiem przeponowym przeplywowym cwu montuje się na doprowadzeniu zimnej wody, nigdy na wyjściu ciepłej. To samo dotyczy obiegu kotlowego, zawsze na powrocie do kotła.
wschodni9 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 A to jeszcze przy okazji zapytam. U mnie po wygrzaniu się bojler robi się wysokie ciśnienie, nie mam póki co założonej grupy ale mam regulator ciśnienia za hydroforem. Czego to może być przyczyna? Co ew. W takim wypadku mogę zrobić? Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
Gonzo19 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 A masz naczynie przeponowe? Np. Takie bo jak nie masz to nic nie zrobisz
wschodni9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Właśnie nie mam. Jeśli miałoby to rozwiązać problem to kupię choćby i jutro. Zastanawiam się jak to ugryźć żeby działało poprawnie. Wystarczy zamontować grupę ze zbiornikiem przeponowym na zasilaniu cwu? Czy jakieś inne rozwiązanie? Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Wystarczy zamontować odpowiednie naczynie przeponowe np 12l z zaw zwrotnym i zaworem bezpieczeństwa 6bar i będzie OK. Schemat Biawara jest dobry i nie należy go upraszczać lub zasadniczo zmieniać.
Gonzo19 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Dokładnie tak jak napisał @sambor Ja mam tak
wschodni9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Pardon, nie do końca się zrozumieliśmy. Ogólnie mam grupę bezpieczeństwa na piecu i tutaj nie ma problemu. Problemem jest wysokie ciśnienie ciepłej wody użytkowej przy wygrzewaniu bojlera. Wygląda to tak, że jak się woda nagrzeje to przy odkreceniu ciepłej wody przez chwilę jest bardzo wysokie ciśnienie, jak zleci pierwsze 5 sekund to wszystko wraca do normy i jest tak do kolejnego wygrzania zbiornika. Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
Gonzo19 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 @wschodni9 a czym piszemy? Pytales o cwu i o tym piszemy. Zdjęcia dotyczą cwu a nie co. Cwu-ciepła woda użytkowa co-centralne ogrzewanie Ten czerwony baniak / zbiornik na zdjęciu to bojler do cwu. A ten zielony to naczynie przeponowe do kompensacji ciśnienia przy grzaniu cwu i dokładnie to Ci potrzeba.
wschodni9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #12 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Teraz już ogarnąłem. Przepraszam, dzień wolny i moje myślenie jest nieco wolniejsze. Powiedz mi jeszcze na zdjęcie nr 2, co masz na rurce do zasilania zbiornika? To jakiś dodatkowy zawór? Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
Gonzo19 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #13 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 To jest zawór bezpieczeństwa 6Bar Chciałem Ci pokazać, że nie potrzeba żadnej grupy bezpieczeństwa zwłaszcza że do takiej nie podłączysz naczynia przeponowego przepływowego tylko zwykły, a to nie jest zalecane do cwu.
wschodni9 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #14 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 @Gonzo19Mam jeszcze pytanie: czy w takim wypadku ma znaczenie w którym miejscu jest zawór bezpieczeństwa, a w którym naczynie wzbiorcze i zawór kulowy? Czy lepiej się nie bawić i kupić np. Coś takiego https://allegro.pl/oferta/grupa-bezpieczenstwa-c-w-u-na-profilu-mosieznym-7760165468?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShareWysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Na logikę weź. Podgrzana woda w baniaku cwu. Rośnie temperatura i ciśnienie musi się gdzieś rozejść. Takie naczynie przeponowe ma za zadanie przyjąć ten wzrost.
Gonzo19 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 28 minut temu, wschodni9 napisał: @Gonzo19 Mam jeszcze pytanie: czy w takim wypadku ma znaczenie w którym miejscu jest zawór bezpieczeństwa, a w którym naczynie wzbiorcze i zawór kulowy? Czy lepiej się nie bawić i kupić. ......... Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka Nie ma znaczenia kolejność, ważne aby pomiędzy ZB a bojlerem nie było żadnych zaworów. Do grupy którą podlinkowales nie podłączysz naczynia przeponowego przepływowego a dokładniej nie będzie funkcji przepływu. Ale tak też można. Większość tak montuje.
wschodni9 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 #17 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Wielkie dzięki za obszerne i konkretne tłumaczenie.Serdecznie pozdrawiam Wysłane z mojego COR-L29 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.