karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 #1 Opublikowano 13 Lipca 2019 Witam, jestem tu nowy i zielony w tym temacie ,mam pytanie odnośnie kotła jaki polecacie kocioł do mieszkania o pow.65 m w bloku pietrowym,mieszkam na piętrze, mieszkanie ocieplone ale pode mna nikt nie mieszka i mieszkanie nie ogrzewane ani nie ocieplone, jaki kocioł polecacie i co lepsze ekogroszek czy pelet i jaka moc kotła była by dla mnie odpowiednia przy takich warunkach? pozdrawiam
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #2 Opublikowano 13 Lipca 2019 Nie masz gazu u siebie? Piec w mieszkaniu czy w piwnicy?
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Lipca 2019 niestety nie mam gazu,a piec chcę do piwnicy
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #4 Opublikowano 13 Lipca 2019 Węgiel tańszy niż pellet ale i brudniejszy. Polecam malinę 9kw z palnikiem sv200 i sterownikiem timel. Do tego węgiel z bartex-u i będzie Pan zadowolony ;)
eliks Opublikowano 13 Lipca 2019 #5 Opublikowano 13 Lipca 2019 Nie ma kotła na paliwo stałe do takiego mieszkania, a już tym bardziej nic na ekogroszek
sambor Opublikowano 13 Lipca 2019 #6 Opublikowano 13 Lipca 2019 Kocioł na pellet wymaga suchego miejsca na magazynowanie paliwa - jak masz takowe to możesz iść w pellet.
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #8 Opublikowano 13 Lipca 2019 Piecyk w piwnicy? Mój teść miał kocioł na piętrze w kuchni. Od tego roku gaz i nigdy kotła na piętrze. Opal popiół i brud w mieszkaniu. Jeżeli brak piwnicy albo niemożliwe podłączenie to tylko odżałować i albo elektryczne albo pompa powietrze woda
radik81 Opublikowano 13 Lipca 2019 #9 Opublikowano 13 Lipca 2019 Jak paliwo stałe to tylko piecyk na pellet z płaszczem wodnym. Coś w ten deseń: http://www.edilkamin.com/pl/piecyki-na-pelet-z-plaszczem-wodnym W mieszkaniu cieplutko i oko cieszy :)
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #10 Opublikowano 13 Lipca 2019 I nosisz worki na piętro przez całe życie. Przerabiałem. Nie idź w tym kierunku. Albo paliwo stałe w piwnicy albo prad
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #11 Opublikowano 13 Lipca 2019 Miałem piec w domu pare lat i masakra chce jakis do piwnicy pociagnac , niech tam sie kurzy a nie w domu , pytalem ludzi i rozne maja piece defro,ogniwo,seko chce zrobic kotlownie w piwnicy nie chce jakis piecykow w domu mam dosc tego brudu, co polecacie z tych wymienionych ? 4 godziny temu, giecik napisał: Nie masz gazu u siebie? Piec w mieszkaniu czy w piwnicy?
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #12 Opublikowano 13 Lipca 2019 W dniu 13.07.2019 o 21:59, giecik napisał: I nosisz worki na piętro przez całe życie. Przerabiałem. Nie idź w tym kierunku. Albo paliwo stałe w piwnicy albo prad dokładnie nie chce w to sie pchac chce cos do piwnicy ekogroszek lub pelet no i piec jakis w miare dobry
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #13 Opublikowano 13 Lipca 2019 Godzinę temu, giecik napisał: Piecyk w piwnicy? Mój teść miał kocioł na piętrze w kuchni. Od tego roku gaz i nigdy kotła na piętrze. Opal popiół i brud w mieszkaniu. Jeżeli brak piwnicy albo niemożliwe podłączenie to tylko odżałować i albo elektryczne albo pompa powietrze woda dokładnie miałem kopciucha wczesniej na pietrze masakra, mam piwnicę i chcę tam zrobic kotlownie tylko nie wiem jaki piec był by dobry jak na moje warunki
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #14 Opublikowano 13 Lipca 2019 3 godziny temu, giecik napisał: Węgiel tańszy niż pellet ale i brudniejszy. Polecam malinę 9kw z palnikiem sv200 i sterownikiem timel. Do tego węgiel z bartex-u i będzie Pan zadowolony ;) no tak, zerknę na ten piec 9 kw mowisz ze wystarczy na ten metrarz gdy nie ogrzewane od parteru czy moze cos wiekszego szukac?
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #15 Opublikowano 13 Lipca 2019 Większy nie potrzebny. Przy założeniu że dom nieocieplony to 6 kw wystarczy. Także 9 przy 5 klasie będzie ok.Mam malinę z timelem tyle że palnik poprzedni i jest super. Węgiel bartex i do piwnicy schodzę raz na 5 dni. Przy MPM byłem 2 razy dziennie. Nie zastanawiaj się tylko wywalaj to dziadostwo z domu i odzyjesz.U tesciow od tego roku gaz dokładnie od maja i już chwała kocioł gazowy pod niebiosa a jeszcze nie ma zimy. Dopiero grzeje samo cwu. https://www.kotly-malina.pl/kociol-na-ekogroszek-o-mocy-9-kw-kotly-5-klasa-i-ecodesign-internet.html Do tego masz taki podgląd w komórce. Aktualnie nie ma mnie w domu 10 dni i cała rodzina ma wody pod dostatkiem. Przy smieciuchu niewykonalne.
karol255 Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #16 Opublikowano 13 Lipca 2019 3 godziny temu, eliks napisał: Ale to najlepiej piecyk a nie kocioł. piecyk odpada
Benton661 Opublikowano 13 Lipca 2019 #17 Opublikowano 13 Lipca 2019 Kolego @giecik, a to spalanie całkowite prawie 7 ton to przez ostatni sezon poszło?
giecik Opublikowano 13 Lipca 2019 #18 Opublikowano 13 Lipca 2019 Tak.Poszło nawet 8 ale na początku trochę oszukiwał, trochę kombinacja z węglem. Finalnie kocioł ustawiony i węgiel od jednego dostawcy i jest super.
giecik Opublikowano 14 Lipca 2019 #20 Opublikowano 14 Lipca 2019 Na początku z lokalnego składu. Dużo popiołu i spiekal się. Potem przeszedłem na bartex gold i od tamtego czasu święty spokoj. Po wypaleniu 150 kg węgla jedną szufladą popiołu
Gość Trener40 Opublikowano 14 Lipca 2019 #21 Opublikowano 14 Lipca 2019 Nie rozumiem dlaczego ludzie idą w " czarną moc" Przeszedłem z DS prosto w pellet omijając groszki... Karol... Jeżeli nie masz w piwnicy wilgoci i jest sucho, to się nie zastanawiaj i nie brnij ponownie w syf. ( no chyba, że Ci to nie przeszkadza) Przy pellecie wkład do konina obowiązkowo. P. S. Wczoraj widziałem sąsiada jak wiaderkami wrzucał 1500kg węgla do kotłowni i porównałem sobie jak ja wyglądałem układając woreczki z pelletem i jak wyglądał on.
giecik Opublikowano 14 Lipca 2019 #22 Opublikowano 14 Lipca 2019 Ja kupuje węgiel w workach więc załadunek jest czysty. Gorzej jeśli sprawa tyczy się popiołu i czyszczenia kotła. Kumpel ma pelet i różnica jest ogromna. Tyle że jest problem w sezonie z peletem. Węgiel zamawiam i za 3 dni mam pod domem. Na pellet zapisy a i tak najbezpieczniej kupić zapas w lato A jeśli chodzi o wkład to przy węglu i 5 klasie też może się okazać że będzie potrzebny
Gość berthold61 Opublikowano 14 Lipca 2019 #23 Opublikowano 14 Lipca 2019 Godzinę temu, Trener40 napisał: Nie rozumiem dlaczego ludzie idą w " czarną moc" Przeszedłem z DS prosto w pellet omijając groszki... Karol... Jeżeli nie masz w piwnicy wilgoci i jest sucho, to się nie zastanawiaj i nie brnij ponownie w syf. ( no chyba, że Ci to nie przeszkadza) Przy pellecie wkład do konina obowiązkowo. P. S. Wczoraj widziałem sąsiada jak wiaderkami wrzucał 1500kg węgla do kotłowni i porównałem sobie jak ja wyglądałem układając woreczki z pelletem i jak wyglądał on. Nie szalej tak , zeszłego roku zrzucałem do piwnicy 2 tony retopala luzem i byłem czysty , w tym roku zamówiłem z ciekawości ruski stabek 1 tona w workach i idiota zrzucił mi to na ulicy 20 metrów od domu bo nie będzie autem manewrował firma kurierska JSFB nie polecam i na plerach trza to było tachać , już wolę luzem do piwnicy zrzucać ekogroszek bo najnormalniej on nie kopci i tyle , po co ta religia ?
giecik Opublikowano 14 Lipca 2019 #24 Opublikowano 14 Lipca 2019 U mnie zawsze podjeżdża w miarę uczynny kurier. Wywala mi to na podwórku przy samym okienku i szybko idzie. Raz miałem zawalone podwórko i wyrzucił mi na chodniku więc taczka w ruch i też poszło. Wolę tak niż luzem bo potem jeszcze kilka dni się syf do domu nosi
eliks Opublikowano 14 Lipca 2019 #25 Opublikowano 14 Lipca 2019 Jak jesteście przeciwnikami "noszenia worków na piętro" to pomysł ekogroszku zdaje się być jeszcze mniej trafiony i zupełnie ekonomicznie nieuzasadniony. Przecież tam średnie zapotrzebowanie w zimę wyjdzie na poziomie 2KW.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.