Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak sterować przepływami w podłogówce ? RTL ? Nowe rozdzielacze ?

NeS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W całym domu, który kupiłem jest ogrzewanie podłogowe + małe grzejniki i drabinka w łazience. Chcę poprawić to co jest, ogrzewanie będzie zasilane z bufora 750 litrów grzanego kotłem zasypowym. Rozdzielacze są ze zwykłymi zaworkami, które oczywiście ciekną. 5 pętli na parterze i 3 pętle na poddaszu, w sumie około 84m2 do ogrzania. Z bufora chcę zawór mieszający na podłogówkę i drugi na grzejniki. Grzejników będę używał w zamyśle w okresach przejściowych, a może kiedyś zdejmę je całkiem.

Teraz moje pytania:

1. Na obieg podłogi i grzejników potrzebne osobne pompki ?

2. Czy ma sens regulator pokojowy do uruchamiania/wyłączania pompy podłogówki ?

3. Zakładać na powrocie zawory RTL czy wymieniać całe rozdzielacze na takie z rotametrami ?

4. Jakieś inne sugestie, które nie zrujnują mi portfela i będą wygodne w użytkowaniu ?

pozdrawiam

Gość berthold61
Opublikowano

Zawsze to lepiej jak podłogówka ma swoją pompkę a na belce rotametry natomiast sterowanie bym sobie darował bo lepiej podłogówkę grzać minimalną ilością energi niż potem rwać na ful przez 2 godz po wystygnięciu bo to tylko uzupełnianie strat.

Opublikowano

Aby była jakaś odskocznia do dyskusji trzeba zrobić schemat tego co jest obecnie, bez tego to nie ma o czym pisać.

Autorze tematu - kartka + ołówek - narysować co masz.

Opublikowano

Schemat mogę narysować, jednak nie bardzo wiem co na nim rysować. Rzuty kondygnacji ? Zrobić zdjęcia rozdzielaczy ? 

Długości i rozłożenia pętli nie znam, dom kupiłem niedawno a poprzedni właściciel nie potrafi mi nic o podłogówce powiedzieć. Co do sterowania pogodowego to chyba tanio nie będzie.

Opublikowano

Ten zawór miałby być przy wyjściu z bufora i obsługiwać mieszanie do rozdzielaczy na obu kondygnacjach ? Rozdzielacze wymienić, tylko na jakie ? Mam rozumieć, że RTL to zły pomysł w moim przypadku ?

Opublikowano

Zawór na wyjściu z bufora, tak jak napisałeś. Sterowanie masz pogodowe i możesz jeszcze dorzucić sterownik pokojowy do kompletu.
RTL się sprawdzały jak ktoś potrzebował sobie dorobić przy grzejnikach jakieś małe pętle OP np. łazienka, wiatrołap itd.

Opublikowano
W dniu 21.05.2019 o 15:35, berthold61 napisał:

Zawsze to lepiej jak podłogówka ma swoją pompkę a na belce rotametry natomiast sterowanie bym sobie darował bo lepiej podłogówkę grzać minimalną ilością energi niż potem rwać na ful przez 2 godz po wystygnięciu bo to tylko uzupełnianie strat.

Jak mam to rozumieć ?

Pompa od podłogówki uruchamiana ręcznie na początku sezonu grzewczego ?

Temperatura zasilania tez ustawiana ręcznie na zaworze 3D?

W sezonie przejściowym grzać grzejnikami ? Może dogrzewać w srogie mrozy a temp. na podłogę ustalić raz ?

Jakie rozdzielacze kupić ? Jakąś konkretną markę czy każdy spełni swoją rolę, byle był z rotametrami ?

Gość berthold61
Opublikowano

Ja mam tak że pompka od podłogówki podłaczona pod sterownik jako grzanie zimą CO+CWU  jak dam na CWU czyli lato to ta pompka stoi całe lato ale druga pompka jest dalej aktywna ta od bojlera ale ustawiona na 52 stopnie a sam kocioł mam ustawiony na 65 stopni więc latem praktycznie pompki stoją a jedynie chwilę pochodzi jak wypuszczę bojler i zanim nagrzeje potem staje , grawitacyjnie też mi grzeje dwa grzejniki jak chcę w przedpokoju oraz łazience . jest oszczędnie i skutecznie , zimą podłogówka praktycznie cały sezon zasilana jest ok 28 stopni ale zimą ta pompka od bojlera chodzi non stop jako ochrona powrotu poprzez bojler przepływowy i powrót mam na poziomie ok 57 stopni bez ceregieli i bzdetów .

Opublikowano

berthold61

Ja będę CO zasilał z buforu więc czy w kotle będzie się palić czy nie nie ma żadnego znaczenia. CWU mam z wężownicy z bufora więc to też zupełnie inna sytuacja.

Czy wpuścić po prostu np 28 stopni na podłogówkę w sezonie zimowym i pozwolić jej pracować non stop ? Co wtedy z kaloryferami ?

Jakiej marki polecacie rozdzielacze i zawory trójdrogowe ?

Gość berthold61
Opublikowano

A co to za problem dać na podłogówkę 28 stopni a na kalafiory 80 ? ja mam w rozdzielaczu podłogówki tzw grupę pompowo mieszającą z zaworem 4 drogowym i z niego na podłogę idzie ile ustawię a reszta np na kalafiory idzie ile wlezie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.