Dawid14 Opublikowano 6 Maja 2019 #1 Opublikowano 6 Maja 2019 Witam mam podlogowke na rtl ktora nie grzeje , rtl na powrocie podlogowka odpowietrzona. Czy moze byc tak ze podlogowka nie grzeje bo mam jeszcze pare grzejikow zeliwnych do ktorych jest podlaczona bezpośrednio rura 3/4 i woda znajduje sobie najlatwieszy obieg
Gość Digitrax Opublikowano 6 Maja 2019 #2 Opublikowano 6 Maja 2019 Woda leniwa jest i płynie tam gdzie ma lżej.
Dawid14 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 6 Maja 2019 Mam mam 9 grzejnikow w ktrych sa zawory i 4 na tym samym pionie co podlogowka co nie maja zaworow
sambor Opublikowano 6 Maja 2019 #4 Opublikowano 6 Maja 2019 Z praktyki i teorii wynika że zaw RTL z rurą ok 40m ma ponad 10 x większe opory hydrauliczne niż grzejnik, więc nawet jak będzie 1 grzejnik bez zaworu z nastawą wstępną lub kryzy to taka podlogówka nie będzie działać
Gość Digitrax Opublikowano 6 Maja 2019 #6 Opublikowano 6 Maja 2019 Aby to ruszyło musisz zainstalować małą pompkę najlepiej z podmieszaniem. Wtedy obwód grzewczy będzie pracować zawsze.
Dawid14 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor #7 Opublikowano 6 Maja 2019 Nie mam mozliwosci zamontowania tam juz pompki. Zaloze zawory na reszte grzejnikow i przyblokuje je na powrotach moze ruszy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.