Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stabek czy retopal

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano
4 godziny temu, soad79 napisał:

Rzeczywiście, na stronie Stabek kosztuje 789pln a na all-egro 820pln. Ja jestem z Radomska więc transport będzie chyba drogi. Gdzie kupujesz tego Pieklorza ?

Mieszkam ok 50 km od tej kopalni Chwałowice a tam sprzedają pieklorza po 630zł tylko o cenę transportu muszę opytać .

Opublikowano
W dniu 15.05.2019 o 15:42, berthold61 napisał:

Mieszkam ok 50 km od tej kopalni Chwałowice a tam sprzedają pieklorza po 630zł tylko o cenę transportu muszę opytać .

Kupiłem teraz na próbe ekogrocha z Chwałowic gdzie cena na składzie u mnie 770zł/t. Chyba bedzie trzeba sie wybrać bezpośrednio na kopalnie skoro 140zł różnica na tonie :)

Opublikowano (edytowane)

Ciężko mi jednoznacznie napisać czy jest lepiej czy gorzej bo całą zime paliłem w "dwustanie", a teraz włączyłem PID i dopiero dobieram parametry. Pali się,.. to jest pewne heh :) popiół podobny jak do "wesołej", choć bardziej na plus pieklorz, drobniejszy i na pierwszy rzut oka mniej.  Myśle, że na normalnym palniku byłoby super - u mnie siedzi troche przewymiarowana rynna.  Na dzień dzisiejszy nastawiam się docelowo na zakup tego wegla na zime.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość berthold61
Opublikowano

Fakt że to chyba teraz jeden z lepszych ekogrochów bez mieszania i odpowiedniej mocy taki bezproblemowy .

Opublikowano

Kopalnia Chwałowice sprzedaje pieklorza po 656,82. Jak kupiłeś po 630?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.05.2019 o 10:34, soad79 napisał:

Rubin z Bartexu 859pln (parametry retopalu ale czy pali się tak samo jak z pgg)

Silver z Bartexu 899 pln (podobno Chwałowice, )

Stabek 820 pln

Greenpal z pgg 763 pln

Jak się wam paliły te ekogroszki w ostatnim sezonie ?

Z powyższych w ostatnim sezonie używałem silvera i greenpala. Silver na zimę spokojnie wystarczy. Greenpal na lato i jest git.

Jeszce gdyby tak z silvera popiołu było tyle co z Piekar....

Opublikowano

Greenpal dobry i na zimę.

Opublikowano

Da ktoś obiektywna opinie który z ekogroszek z tematu wybrać na sezon letni? Bo są bardzo rozbieżne opinie... Retapol czy Stabek.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

stabek podejrzewam slabszy kalorycznie, mialem sibugola .spalanie o 30% wyższe ale mało popiołu. Podejrzewam ,że stabek bedzie podobny.Greenpalem palę równo rok, sporo popiołu ale cena zeszłoroczna  -600 pln za tonę była nie do przebicia. W tym roku czekam, czekam i nie wiem czy poprawi się cenowo. 

Opublikowano

Też czekam na obniżki w PGG, na razie nic z tego.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja bym się nie zastanawiał i brał retopala tylko ta cena transportu dla dalszej Polski trochę osłabia zapał , obniżki w pgg już były chyba w kwietniu i raczej wątpliwe aby coś poszło w dół choć szkoda że to nie przekłada się na ceny w naszych składach , jak sprzedawali w kwietniu chyba po 590 tonę retopala to na składzie jak był po 760 tak jest nadal przynajmniej u mnie .

Opublikowano

Najtaniej kosztował Retopal luz kosztował w marcu br (po obnizce z 639.60 zł) , bezposrednio na Ziemowicie , Piaście  i ZPE po 590 zł br/t ba.

Od kwietnia co miesiac podnoszona jest cena o ok. 12 zl br/t ba.

Dzis, 03.czerwca wystawionana stronie PGG cena za Retopal luz 627.30 zl br/t ba.

Opublikowano

Też właśnie widziałem cenę, ale czy warto w niego iść?

Opublikowano

Może mi coś uciekło ale w internetowym sklepie PGG obniżek chyba nie było. Wprowadzili opłaty w zaleźności od miejsca przesyłki i od tego czasu bez zmian.

Opublikowano

A powiedzcie czy warto zamiast słabszego ekogroszku kupić od razu 5t kgm gold w cenie 889 zł za tonę bo jest promocja, a do mnie dostawa gratis? I jak będzie pracował w sezonie letnim?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Ja bym tego golda brał w ciemno, gdybym miał taką cenę. A w sezonie letnim będzie czyściej w kotle niż po wynalazkach typu classic, czy retopal.

Opublikowano
W dniu 3.06.2019 o 10:11, Sparda napisał:

Też właśnie widziałem cenę, ale czy warto w niego iść?

Zależy czego ci trzeba? Jak piekielnej mocy to raczej nie warto :D

Ja w tym roku zamawiałem, to było wszystko w porządku z dostawą i suchością. Na moc nie narzekałem bo i zimy za mocnej nie było. W tym roku Stabek też wezmę, ale i skuszę sie na Sobianka albo Golda od Zagórskiego. 

• 4 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Dziś dotarła tona stabka i za to w piekle będę się poniewierał że Ślązak kupił ruski węgiel , ekogroch jak ekogroch jest suchy i dobrze wygląda a jak się będzie palił to przekonam się po skończeniu obecnego retopala ale to tylko tona na okresy przejściowe i krajanie górnicy mnie nie znienawidzą za to .

ale co do przewoźnika tegoż stabka czyli firma kurierska JASFBG  kutfa to tragedia ,wiesniak pieprzony stwierdził że nie ma czasu manewrować 5 minut autem aby podjechać te 20 metrów pod dom i *** mi paletę na ulicę i pojechał w *** , 40 worów targać musiałem na plecach przez cały plac , pewne że nie zamówię już workowanego ekogrocha , miejscowy przewoźnik podjedzie pod same okienko wysypie i 1/3 sama spadnie do piwnicy . na 90% będzie to pieklorz z Chwałowic .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

Stabek - eko w porządku, suchy, worki mocne, mniej brudzi kocioł niż retopal, popiołu zauważalnie więcej.

Na tę chwilę spalam 6 kg/doba (cwu 250l, 6 dorosłych osób plus grzejnik - ręcznikowiec), także...daje radę ;-) 

P.S. kurier faktycznie porażka - wywrócił paletę na chodniku (polbruk) 

P_20190628_091428.jpg

Edytowane przez ryszardl
Literówka