jakub512 Opublikowano 5 Maja 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Witam, mam problemy z palnikiem EkoEnergii o mocy 25 KW, dokładnie tym: https://www.domer.pl/palnik-slimakowy-zeliwny-ekoenergia-o-mocy-15-25-kw.html Generalnie palnik użytkuję od jednego sezonu i do tej pory nie udało mi się tak skonfigurować pieca oraz uszczelnić paleniska, aby ekogroszek spalał się poprawnie. Problemy, które zaobserwowałem to: 1. mielenie węgla na miał Video 1, które pokazuje co "wypluwa ślimak" - zmielony na miał ekogroszek: oraz Video 2 które pokazuje, że w zasobniku jest ekogroszek o właściwej granulacji: 2. Nieodpalanie węgla - węgiel dobrze dopala się tylko z tyłu paleniska - najbliżej dmuchawy. Zaraz po rozpaleniu, gdy zasypię ręcznie węgiel od góry to pali się fajnie, pełnym płomieniem z całego paleniska. Po kilkudziesięciu minutach pracy pieca - gdy ilość "miału", który naprodukował piec ulega zwiększeniu na palenisku, ogień przemieszcza się tylko na tylną część paleniska a z przodu i prawej strony paleniska przesypuje się niedopalony węgiel do popielnika. Palenisko uszczelniłem od góry oraz od dołu, niestety mimo w miarę wyrównanego dopływu powietrza z każdej ze stron, węgiel spala się nierównomiernie, ponieważ spala dobrze się jedynie tam gdzie jest gruby węgiel a z prawej strony i z przodu podajnika utrzymuje się jedynie żar. Obecne ustawienia pieca to: czas podawania : 6s czas przerwy : 54 s moc dmuchawy : 25% przesłona na dmuchawie przysłąnięta na 75% Zwiększenie mocy dmuchawy lub szersze otwarcie przesłony powoduje efekt "pieca rakietowego". Zwiększenie dawki węgla, np 1:8 lub 1:7 powoduje przesypywanie się węgla, dodanie powietrza (punkt wyżej) powoduje również efekt "pieca rakietowego", przesypywanie niedopalonego węgla na lewą stronę i do przodu oraz nadmierne nagrzewanie drzwiczek komina oraz całego otoczenia. Jakieś rady jak sobie poradzić z tymi problemami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercus Opublikowano 5 Maja 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 U mnia powstawaly podobne problemy na batorym,jest to palnik podobny.Jesli dobro usczelniona korona palnika,potem przy usczelnieniu zaklejaj otwory napowietrzajace každy drugi-tam gdzie pali sa mocno-u podajnika i na dole 2 pierwsze zaraz,z poprzednej strony troche wiecej,tak do polowe.Jak widač tam sa wiecej kawalki wegla.Jak u mnia.Pomoglo mi na 100%,juž w inych tematach tu bylo rozwiazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.