Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Planowany zakup Vitodensa 100-W+ zasobnik CWU do ogrzania dwóch budynków.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z likwidacją kotła węglowego będę instalował nowy kocioł gazowy ( obecnie też był  ale stary Vaillant VUW PL 240/2-5, podłączony przez wymienniki).

Do ogrzanie dwa budynki mieszkalne :

Budynek „A”- budynek starszy ale ocieplony, pow. 130 m2, obliczenia wg „cieplowlasciwie” max=12 kW, średnie 6 kW, instalacja co w miedzi-tylko grzejniki (13 szt.) , tutaj kotłownia i CWU

Budynek „B”-nowy budynek, pow. 100 m2, obliczenia wg „cieplowlasciwie” max=6  kW, średnie 2,7 kW, instalacja w pex-tylko grzejniki (10 szt.) – bez CWU.

Budynki połączone oryginalną rurą preizolowaną M_Pexem – odległość ok. 12 m. ( straty ok. 6 st.) .

Budynek-„A” –prywatny natomiast budynek „B” to pokoje gościnne ( 4 pokoje), dlatego też ograniczony dostęp do pomieszczeń w czasie pobytu gości w celu np. regulacji temperatury pomieszczeń.

Pytania: jaka moc kotła i jak takim układem sterować, zwłaszcza w bud.”B”  ?

Opublikowano (edytowane)

post-37348-0-99230300-1512305512_thumb.jpg

Mam jeszcze pytanie, czy do sterowania takim układem wystarczy pogodówka, czy trzeba dodatkowo zamontować regulator temp. pomieszczenia ? Chciałbym (podobnie jak to mam w węglowym) żeby utrzymywana była stała temp. na c.o., natomiast temp.pomieszczenia byłaby już regulowana termostatem na grzejniku. Chyba, że praca kotła gazowego wygląda trochę inaczej .

Edytowane przez tasheena
Opublikowano

Jakby to był 1 budynek lub oba twoje to nie ma sprawy - wystarczy tylko czujnik temp zewnętrznej i termostaty dodatkowo do regulacji indywidualnej pomieszczeń.

W przypadku gdy budynek B jest na wynajem musisz zapewnić gościom dodatkowe możliwości regulacji - aby nie pozamarzali lub nie przegrzali swoich osób.

Jeżeli ma być kocioł kondensacyjny to strata na przesyle rzędu 5-6C jest trudna do przełknięcia, nie wiem do jakich temp są obecnie dobrane grzejniki, ale kondensat ma sens gdy grzeje wodę w CO do temp 55C lub mniej.

Ważne jest jak są zasilane oba budynki - ja proponowałbym sprzęgło i za sprzęgłem 2 pompy - jedna na bud A i druga z płynną reg przepływu  na bud B.

regulacja przepływu pompą pozwoli dodatkowo ograniczyć temp grzania budynku B.

Zamiast samej pompy można dać zaw 3-D i zwykłą pompę i temp wody regulować ręcznie na zaw 3-D wg potrzeb.

Opublikowano

Źle napisałem o tych 6  st, ponieważ nie były to straty na odcinku bud.A-bud.B , tylko różnica między zasilaniem a powrotem z budynku B mierzona w kotłowni (w bud.A)-ale to jak budynek był wygrzany. Ta różnica nie przekraczała 10 st. Do tej pory na budynek B szła temperatura w CO  ok. 40 do 45  st. i było ok. Podobnie na bud. A na grzejniki nieszło więcej niż 40-45 st. Tu dodam, że nowy kocioł chciałbym dać do piwnicy gdzie stał węglowy. W tej chwili też mam zawory 3D i ręcznie reguluję temp. na A i B.

Opublikowano

Dopytuję się o te dodatki bo sugerowano mi zakupienie dodatkowego sterownika na dwie pompy za 2 tyś. z regulatorami pokojowymi. Wcześniej była propozycja Vitodensa 200W, ale jest to u mnie chyba niepotrzebne.

Podsumowując, kupuję kocioł  1-funkc.Vitodens 100W (czy 19 kW wystarczy ?), zasobnik, sprzęgło i regulator/czujnik pogodowy. Pompy na obiegi A i B pracują niezależnie od kotła. Czy sprzęgło dedykowane dla Viessmana i na co zwrócić uwagę ? Widzę też ,że montuje się separator cząstek stałych-czy warto ?

Opublikowano (edytowane)

Powinno być tak - kocioł z czujnikiem pogodowym , moc kotła 19kW to min, daj nawet więcej , zasobnik CW, za kotłem ocieplone sprzęgło pionowe 40kW np SHE.

Ze sprzęgła są zasilane 2 pompy na A i B, separator zanieczyszczeń jest w sprzęgle https://fantastyczne-zakupy.pl/p/3898/591835/elterm-sprzeglo-hydrauliczne-she40-oc-25-65-gw-1-do-40-kw-0402040--sprzegla-hydrauliczne-technika-grzewcza-i-instalacje-sanitarne.html?gclid=EAIaIQobChMIqN6LnZHs4QIVDuR3Ch1g5w4DEAYYBSABEgLTJfD_BwE.

Pompy z A i B podłączone do gniazdka el lub do sterowników pokojowych, ale głowice  na grzejnikach powinny wystarczyć,

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dzięki "Sambor". Czy mogę Cię prosić jeszcze o dwa zdania, jak wtedy pracuje ten kocioł tylko z pogodówką, tzn. po osiągnięciu temp. w CO przed sprzęgłem pompa kotła wyłącza się a pompy A i B za sprzęgłem pracują dalej ? Dopytuję, bo instalator twierdzi, że jak pompa kotła (czy cały kocioł) się wyłączy to powinny się odpowiednio wyłączyć pompy na A i B ? Czy kocioł bierze też temp. ze sprzęgła ?

Opublikowano

Ten kocioł bierze temp z powrotu na kotle, temp na sprzęgle brałby jakby był dodatkowy sterownik i wyższy model samego kotła.

Czujnik temp zewnętrznej ustala max temp na kotle wg ustawionej krzywej grzewczej

Jeżeli temp powrotu jest o 2-3C niższa niż temp zasilania to kocioł się wyłącza.

Opublikowano

Proszę, podpowiedz mi jeszcze model kotła, ponieważ instalator na początku sugerował model 200W, jednak po przeglądnięciu filmików i instrukcji stwierdziłem, że chyba nie wykorzystam jego możliwości. Chociaż podoba mi się możliwość regulacji krzywych grzewczych, gdzie w modelu 100W chyba tego nie ma.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Też się zastanawiałem nad Termetem (tym bardziej że firma jest ok. 90 km ode mnie). 

I jeszcze pytanko: czy mój obecny dwupłaszczowy podgrzewacz wody użytkowej m-ki Elektromet WGJ-g , poj. 140 l, w izolacji polistyren będzie się nadawał do kotła gazowego kondensacyjnego ?

bojler.JPG.4565d09122d6f49f86e86847eb10155d.JPG

bojler-etyk.JPG.378209284cbf0fc3d8c7045f10e4e292.JPG

Opublikowano

Teoretycznie powinien być bojler  z wężownicą, ale ale dwupłaszcze też chodzą z kondensatem, twój ma  jak widzę 8 lat i nie wiadomo jak długo pociągnie, zostaw , najwyżej za rok wymienisz. 

Dużo też zależy od tego jakie masz zapotrzebowanie na CW, gdyż jak kocioł grzeje CW to nie grzeje domu, w twoim przypadku dwóch domów i może będzie trzeba przetestować ten obecny a docelowo kupić inny np większy.

Opublikowano

Panowie. Może w cenie jednego kotła kupić dwa kotły Termet'a ? Zaoszczędzisz troszkę na przesyle, ale co najważniejsze każdy domek będzie miał oddzielne sterowanie, zupełnie inna temp. Pozbędziesz się kłopotów z przesyłem, z większym zbiornikiem na CWU. Nie będzie to lepszym rozwiązaniem ?

Opublikowano
15 minut temu, tasheena napisał:

w bud.B nie mam gazu

Tu chyba może być tylko problem, bo kocioł możesz zamontować w łazience i będzie to kocioł 2F bez zbiornika CWU. Myślę, że warto to przemyśleć, a byś miał dwa niezależne źródła ogrzewania.

Opublikowano

Z tego co wiadomo to bud B jest pod wynajem i właściciel chce ograniczyć dostęp do nastaw grzania i do samego kotła, ponadto linia między budynkami już jest.

Więc na pewno taniej wyjdzie 1 kocioł

Opublikowano

Mam pytanie jeszcze o sprzęgło, czy nie powinno być to sprzęgło-kolektory SKE Condens – wersje dedykowane do kondensacyjnych źródeł ciepła ?

Opublikowano

A może zrobić bez sprzęgła, skoro są to układy grzejnikowe i połączyć jako jeden układ ?  Tylko czy pompa w kotle da radę ?