Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pokapujący zawór dolny kątowy grzejnika "portki" na łączeniu z nakrętką PEX

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,
Mam problem z pokapującym zaworem dolnym od grzejnika. Kapie dokładnie z dołu nakrętki jak na zdjęciu zaznaczone kółkiem. Dociągałem śrubę, ale niestety bez rezultatu, mocniej już się nie da dociągnąć.

I tutaj moje pytanie:
Czy pomiędzy złączką PEX a wejsciem do zaworu jest jeszcze jakaś uszczelka, którą mogę dołożyć/wymienić? Miejsce o które mi chodzi jest zaznaczone strzałką w załączniku.
Czy uszczelnia się gwint zaznaczony na zdjeciu kółkiem, np. pakułami lub taśmą teflonową?
Czy złączkę PEX dam radę wymienić w miarę prosto i wyjąć ją z rurki?

Dzięki!

IMG_20190401_215226-min.jpg

zawor.jpg

Opublikowano

Pierścionek pewnie ściął rurę. Tam nic nie uszczelniasz na pakuły na tej złączce w ksztalcie tulei masz uszczelki. Ja bym to obciął i założył złączkę prasowaną z połsrubunkiem wtedy masz pewnie i na lata, o takie cos z uszczelnieniem stożkowym https://sklep.auroks.pl/pl/p/HERZ-ZLACZKA-PROSTA-Z-POLSRUBUNKIEM%2C-USZCZELNIENIE-STOZKOWE-SR-16X2-G-34-P-7016-81/28193

Złączki pex skręcane są do d.... szkoda na to pieniedzy. Tylko oczywiscie rury nie tniemy brzeszczotem lub nożem do smarowania chleba i nie kalibrujemy jej ołówkiem albo błyszczykiem żony ☺ uzywamy odpowienich narzędzi

Opublikowano

Dzięki, ale sam sobie z tym nie poradzę, żeby ciąć rurkę itd.

Jakie będzie najlepsze wyjście, żeby poprawić jak najmniej inwazyjnie? Wymiana złączki PEX może wystarczyć?

Opublikowano

Najmniej inwazyjnie to mozesz sprobowac wymienic tylko uszczelkę na tym stożku ktora wchodzi we wgłebienie w portkach. Wtedy tez mozesz zsunąc nakrętkę i zobaczyc czy pierscien nie przeciął rury jesli przeciął no to jak w poprzednim poscie. Samej złączki pex nie wymienisz bez narzedzi, musisz uciąć rurę bo nie zalozysz nowego pierscienia w miejscu gdzie byl stary

Opublikowano

Spróbuj na początek poluzować nakrętkę i docisnąć tulejkę z uszczelnieniami na rurkę PEX. Być może  tylko się "obsunęła" i nie przylega do oporu.  Masz tam izolację, więc sama rurka PEX ma lekką tolerancję i da się ją 1-2 cm wysunąć.

Odkręć, wysuń rurkę, zablokuj, dociśnij i dokręć- jak nie pomoże, zrób jak radzi @KubaSko.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ten problem niestety dotknął mojej osoby. Tylko ja miałem rurę 1cal. błąd mój polegał na obcięciu rury pod  złym kątem. zamiast kalibratora użyłem zwykłego noża. Efektem tego był niedokładne wejście rury na oringi uszczelniające. oraz zsunięcie się pierścienia zaciskowego na rurze.Naprawa polegała na skróceniu rury i poprawnym montażu . Widzę że u ciebie jest ocieplenie rury można spróbować trochę ją wyciągnąć aby delikatnie ją skrócić i poprawnie zamocować w złączu. W moim przypadku rura wisiała swobodnie w powietrzu w ociepleniu. U ciebie musisz brać pod uwagę ruch rury w trakcie pracy układu.  

powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.