Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozdzielacz wody użytkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powiem szczerze jestem laikiem,mam pytanie odnośnie instalacji wody użytkowej gdyż zrezygnowałem z rur pp termozgrzewalnych dlatego iż łączęnia musiały by znajdować w wylewce w dodatku z ogrzewaniem podłogowym i ewentualne rozszczelnienie mogło by spowodować duże straty materialne. Chciałbym wodę ciepłą jak i zimną poprowadzić od rozdzielacza do punktu bezpośrednio w systemie pex.rozglądając się po rozdzielaczach zauważyłem,że występują w formie modułowej  1 calowej z maxymalną ilością 3 wyprowadzeń PEX 16 i teraz nasuwa mi się pytanie ile maxymalnie wyprowadzeń mogę mieć na takim rozdzielaczu 1 calowym?chciałbym zaznaczyć że do zimnej wody jest więcej wyprowadzeń gdyż wiadomo jest zmywarka,pralka itp u mnie naliczyłem ich około 11.Wydaje mi się że to za dużo obwodów jak na 1 calowy rozdzielacz???Dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

A czemu nie zrobisz na trójnikach zagniatanych?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Gdyż nie posiadam prasek i chciałbym to zrobić na skręcanie.Rozdzielacz znalazł by się w piwnicy ,tutaj link do owego rozdzielacza:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-pex-1-x16mm-x-3-sekcje-do-zimnej-wody-7513719191

Opublikowano

Lepiej poszukaj rozdzielacza bez tych zintegrowanych zaworków. Awaria jednego z nich równa się wymianie całego segmentu rozdzielacza.

Opublikowano

Przypominam Kolegom , że do wody użytkowej rozdzielacz musi mieć atest PZH a te proponowane nie mają, na dodatek są z kiepskiego materiału - powinny być z brązu lub stali nierdzewnej.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Atest PZH to podstawa przy CWU - słuszna uwaga.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedź ale dalej nie wiem co jeżeli mam 11 punktów zimnej wody a ciepłej 6

Opublikowano
  • Autor

czy to nie jest za dużo obwodów jak na 1 cal przyłącza? wiadomo wszystko nie będzie ciągnąć na raz ale 5 obwodów może się zdażyć,Wiadomo z wymienialnymi zaworami lepiej ale nigdzie nie ma takich dedykowanych do wody użytkowej..Pozdrawiam

Opublikowano

pex 16 ma złączkę fi 9.5mm   a wężyk do baterii 6mm

Godzinę temu, duble2 napisał:

czy to nie jest za dużo obwodów jak na 1 cal przyłącza?

to zależy czym ten kolektor będzie zasilany , dobre zasilanie to mniejsze straty przepływu

Opublikowano

PEX16 jest dobry do małej umywalki lub zbiornika WC 

Prysznic, wanna, pralka i zmywarka wymagają większych przepływów czyli do nich powinien być PEX20

Opublikowano

No i tu się z Tobą @sambor nie za bardzo zgodzę , powiem tak kiedyś też tak myślałem , ale sam się przekonałem że pex -al -pex 16mm zasila mieszkanie 5 punktów , co lepsze na osiedlu u moich rodziców spółdzielnia wywalała gazowe ogrzewacze ( junkersy ) i wstawiała liczniki na ciepłą wodę i co od pionu do licznika ? - pex16 - Też byłem sceptyczny , ale już wierze że 16 daje rade i wcale do wanny tak wolno nie leci .

Opublikowano

Na to są stosowne przepisy a dodatkowo są wymogi producentów sprzętu AGD, w ktorym jak nie będzie odpowiedniego przepływu to może być alarm.

Teraz coraz częściej montujemy za wodomierzem reduktor a to też jest pewien ogranicznik przepływu , jak się ma w inst 6 bar to się tych małych przekrojów  nie zauważa , ale przy niższych ciśnieniach już widać mniejsze przepływy,

Mieszkanie w bloku jest przeważnie wielkości 1/4 lub mniej poziomu w domu mieszkalnym, tam są małe odległości , np ja mam od bojlera do kuchni 20m rury.

Wyobraź sobie to zrobione PEX16 przy ciśnieniu wody 3 bary 

Opublikowano

Mam u siebie CWU i ZWU na rozdzielaczu Valvexa (stalowy) , odbiory na pex 16 i nie narzekam na słabe ciśnienie .

Pralka , zmywarka , prysznic - nie zauważyłem problemów .

Co do samego rozdzielacza to przy braku 2 wolnych wyjść ZWU zastosowałem zaprasowywane trójniki  - są w ścianach (do 2 łazienek - prysznic i kibelek)

Pozdr.

Opublikowano

Jeśli połączenie ma być w szafce pod rozdzielaczem, to w zupełności mogą być złączki skręcane. Do rozdzielenia strumienia wody z jednego wyjścia rozdzielacza można zastosować trójnik PEX16/GZ1/2"/PEX16 plus kolano GW1/2"/PEX16. 

W "pary" można połączyć punkty o małym zapotrzebowaniu i nierównoczesnym zużyciu.

A co z cyrkulacją CWU? trzeba jedno wyjście z rozdzielacza CW pozostawić dla cyrkulacji albo zastosować dodatkowy rozdzielacz cyrkulacji i osobne rurki do najdalszych baterii.

Opublikowano

Co do rozdzielaczy do CWU to można skorzystać z oferty firmy Finish z Kęt Kontakt z kol.Tomekb.Korzystałem z ich usług,solidna firma,szybka dostawa.

rozdzielacz CWU.jpg

Edytowane przez zaworek

Opublikowano

To może zrób szafkę ale w niej zamiast rozdzielaczy połącz to wszystko na skrecanych trojnikach. Będziesz miał dostęp jak coś i odejdzie ci koszt rozdzielacza.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka