Puławiak Opublikowano 24 Marca 2019 #27 Opublikowano 24 Marca 2019 No np takie i jakie tu masz podbieństwo do retorty ? Inny system podawania paliwa, inny system dystrybucji powietrza, inny system usuwania popiołu.
Gość robin60 Opublikowano 25 Marca 2019 #28 Opublikowano 25 Marca 2019 System dystrybucji powietrza jest od spodu jedynie dostarczanie paliwa jest tu wrzutkowy a w retorcie też od spodu ale to ze względu na czystość spalania. Podobieństwo jest uderzające ponieważ wytworzona energia jest odbierana przez wymiennik dopiero od retorty , a poniżej retorty jest zimno, no może lekko ciepło , dlatego nie ma płaszcza wodnego bo nie ma co grzać. Natomiast w palniku tak zwanym obrotowym jest taka temperatura w podłodze nazwijmy kotła , że producenci uznali iż nie ma co jej marnować i puszczać w komin , że postanowili ją zabrać i przerobić w KW. Dlatego zaczęto budowy kotłów w których montuje się palniki obrotowe z płaszczem wodnym na spodzie kotła. I teraz kolego @Maciejsz jeżeli ty budujesz swój kocioł to musisz określić się jaki palnik masz zamiar w nim zamontować , bo jak zwykłą rynnę to rób kocioł bez płaszcza wodnego w podłodze.
danotrans Opublikowano 25 Marca 2019 #29 Opublikowano 25 Marca 2019 Nie mam jeszcze sprecyzowanego kierunku. Kusi mnie zrobienie obrotówki a z drugiej strony zabawa w łozyskowanie i uzębienie całego układu może się skończyć późniejszymi Piska i, zgrzytami, tudzież innymi niepożądanymi odglosami. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
pafiik Opublikowano 25 Marca 2019 #30 Opublikowano 25 Marca 2019 Nie na temat, ale podziwiam Was chłopy za te robote. Wklejaj fotki z postępów bo dobrze się to czyta i ogląda :)
danotrans Opublikowano 25 Marca 2019 #31 Opublikowano 25 Marca 2019 Dzisiaj przerwa w pracach bo pogoda się posula i naszło mnie na modyfikacje tej rynny która u mnie pracuje. Robin 60 mi zamieszal z tą obrotowką i nie wiem czy czasem na niej się nie skończy :) dłubania trochę więcej niż przy zwykłym palnik ale jak ma być full wypas to... :) Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
danotrans Opublikowano 25 Marca 2019 #32 Opublikowano 25 Marca 2019 Takie sprzęgło z rozdzielaczem zrobiłem i zastanawiam się czy będzie musiała być pompa kotłów czy ruszy na cyrkulacji? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
bercus Opublikowano 25 Marca 2019 #33 Opublikowano 25 Marca 2019 Klapke zatwarajaca wylot dmuchawe jest zbytna,tylko w dwustanie cos daje.Na malej mocy w pidzie klape nie otworzy sie niezawodnie.Mam wpa 07 35W z klape i otwarta na stale. Cytat jak z klapką na wylocie dmuchawy?
RedEd Opublikowano 25 Marca 2019 #34 Opublikowano 25 Marca 2019 Witam Co do budowy sprzęgła, temat jest gdzieś na forum a jak nie to Google https://www.google.pl/search?q=sprzęgło+hydrauliczne+budowa&client=ms-android-huawei-rev1&prmd=isnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwja1KeLtp7hAhVvlYsKHeT8A4EQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=360&bih=631#imgrc=gaW4K1WJ0BW9EM Ja bym chyba robił większej średnicy, a to bym wykorzystał jako belkę rozdzoelajaca poziomo. Pozdrawiam RedEd
danotrans Opublikowano 26 Marca 2019 #35 Opublikowano 26 Marca 2019 Zasugerowałem się sprzęgłem Afriso Basic gdzie takie rozwiązanie zastosowali więc już zmieniał raczej nie będę. Zastanawia mnie tylko czy ruszy na grawitacji czy nawet nie próbować i odrazu pompę kotłową montowac? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 26 Marca 2019 #36 Opublikowano 26 Marca 2019 O tym sprzęgle to @sambor też mógł by się wypowiedzieć jak by się zainteresował postem. To by Ci powiedział czy ruszy czy nie.
sambor Opublikowano 26 Marca 2019 #37 Opublikowano 26 Marca 2019 8 godzin temu, danotrans napisał: Zasugerowałem się sprzęgłem Afriso Basic gdzie takie rozwiązanie zastosowali więc już zmieniał raczej nie będę. Zastanawia mnie tylko czy ruszy na grawitacji czy nawet nie próbować i odrazu pompę kotłową montowac? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka Jaki miałby być cel tego sprzęgła? Afriso to konkretna konstrukcja do określonych zastosowań, z nią na powrocie kotła daje się zawór 3-D ochrony powrotu i pompę kotłową. Nie da się zjeść jabłuszka i jednocześnie mieć jabłuszko - coś za coś.
Ksieciunio Opublikowano 26 Marca 2019 #38 Opublikowano 26 Marca 2019 4 godziny temu, sambor napisał: Nie da się zjeść jabłuszka i jednocześnie mieć jabłuszko - coś za coś Manhunt: Unabomber ? Pan konstruktor liczył ile wyda na ta konstrukcje ? Zastanawia mnie ile można zaoszczędzić przy swoim wykonaniu. Nie żebym miał ochotę też budować kocioł :-)
danotrans Opublikowano 26 Marca 2019 #39 Opublikowano 26 Marca 2019 @sambor. Co byś mi w takim razie doradził? Mam do zasilenia w sumie 4 obiegi: CWU, CO1, CO2, podłogówka,z czego na obecną chwilę CO1 i CO2 są spięte razem co trochę utrudnia panowanie nad temperaturami parteru i poddasza, więc chcę je rozdzielić na dwa osobne.Co do kosztów, to nie są jeszcze do końca policzone bo nie wiem jaką finalną wersję kotła i palnika zrobię, ale na obecną chwilę sam kocioł zamknie się na poziomie Max 1700 zł. Palnik w tradycyjnej formie rynnowej nie powinien przekroczyć 700zł, podajnik 370zł a co do zasobnika jeszcze nie zdecydowałem jaki duży i gdzie będzie zlokalizowany, ale materiał to koszt rzędu 250zł. Całość inwestycji w materiały oscyluje wokół 3000zł więc jest to 1/3 ceny podobnego zestawu od "fimowego." dostawcy. Celowo tutaj pominąłem sterownik gdyż ceny są różne a ja już mam skzp 04P co przy jego obecnych cenach i tak nam daje kwotę poniżej 5000zł za cały zestaw. Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Ksieciunio Opublikowano 26 Marca 2019 #40 Opublikowano 26 Marca 2019 No to tylko pogratulować i życzyć powodzenia by wersja finałowa poprawnie działała. Bede obserwował postępy.
danotrans Opublikowano 29 Marca 2019 #41 Opublikowano 29 Marca 2019 Czy taka wełna będzie dobra do izolacji drzwiczek? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 30 Marca 2019 #42 Opublikowano 30 Marca 2019 Nie są specjalne płyty niepalne izolujące od temperatury.
danotrans Opublikowano 30 Marca 2019 #43 Opublikowano 30 Marca 2019 Mówisz o szamocie czy czymś innym? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Puławiak Opublikowano 30 Marca 2019 #44 Opublikowano 30 Marca 2019 wermikulit tylko ten twardy o dużej gęstości.
sambor Opublikowano 30 Marca 2019 #45 Opublikowano 30 Marca 2019 W dniu 26.03.2019 o 15:13, danotrans napisał: @sambor. Co byś mi w takim razie doradził? Po pierwsze zrób proste sprzęgło- zasilanie, powrót i odbiory oraz powrót z odbiorów wg np wzoru SHE, za sprzęgłem wszystkie odbiory podpięte do 1 zbiorczego kolektora , podobnie powrót - wszystko w 1 rurę. Między kotłem a sprzęgłem - najbliżej kotła podłączenie grzania CW, dalej na powrocie pompa i zaw 3-D 1" VTC 55Ci dalej już do sprzęgła. Są na forum gotowe schematy, więc Ameryki nie odkryjesz. Do izolacji drzwiczek są twarde płyty - werminkulit czy inna cholera ok 12-15mm grubości.
danotrans Opublikowano 30 Marca 2019 #46 Opublikowano 30 Marca 2019 W takim razie robię nowe sprzęgło. Widzę, że pompa kotłowa jest potrzebna i liczyć że obieg kotłowy będzie pracował poprawnie na grawitacji nie ma co? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
danotrans Opublikowano 30 Marca 2019 #47 Opublikowano 30 Marca 2019 A jeszcze pytanie odnośnie tych kolektorów rozdzielajacych,wspawac złącza gwintowane w sprzęgło na wyjściu i powrocie a później bawić się w skręcanie ich z trójnikow i nypli, czy odrazu wspawac Profil np 60x60 z wspawanymi mufami 1"? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 31 Marca 2019 #49 Opublikowano 31 Marca 2019 Konstrukcja rozdzielaczy powinna ułatwiać montaż, więc zrób tak aby było dla Ciebie najlepiej. Grawitacja między kotłem a sprzęgłem nie będzie wystarczająca, więc trzeba ją wspomóc pompą i zaw VTC.
danotrans Opublikowano 31 Marca 2019 #50 Opublikowano 31 Marca 2019 O. K tylko teraz który z zaworów? Regulowany czy że stałą wkładką? Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.