kkasper Opublikowano 22 Marca 2019 #1 Opublikowano 22 Marca 2019 Planuję przerobić podłączenie wody idącej do pralki przez zawór termostatyczny mieszający (https://allegro.pl/oferta/zawor-mieszajacy-termostat-1-2-ip404-35-60-esbe-7438510935). Chciałbym aby woda dopływająca do pralki była zawsze w granicach 30-40st. bo po co pralka ma grzać wodę jak może dopływać zawsze ciepła do niej. Czy ktoś ma podobne rozwiązanie i może napisać czy jest sens takiej przeróbki? Jak tak to gdzie jest sens zamontowania obok tego mieszacza zaworów zwrotnych? Planuje założyć jeden na wejściu zimnej wody i drugi, ale już klapkowy na wyjściu zmieszanej wody.
Gość Oldek Opublikowano 22 Marca 2019 #3 Opublikowano 22 Marca 2019 Myślę że to koszta zagrzania wody w bojlerze czy w pralce będą porównywalne, chyba że bojler jakoś taniej dogrzewany. Mam taki zawór termostatyczny zamontowany na wyjściu z bojlera, zawór zwrotny mam tylko na doprowadzeniu zimnej wody, za i przed termostatycznym nie mam zz.
gmaj22 Opublikowano 23 Marca 2019 #4 Opublikowano 23 Marca 2019 Na doprowadzeniu ciepłej wody powinien być również ZZ:
kkasper Opublikowano 26 Marca 2019 Autor #5 Opublikowano 26 Marca 2019 W dniu 22.03.2019 o 20:14, Oldek napisał: Myślę że to koszta zagrzania wody w bojlerze czy w pralce będą porównywalne, chyba że bojler jakoś taniej dogrzewany. Mam taki zawór termostatyczny zamontowany na wyjściu z bojlera, zawór zwrotny mam tylko na doprowadzeniu zimnej wody, za i przed termostatycznym nie mam zz. tylko że ja mam instalacje solarną co oznacza ze czasami ciepłej wody mam nadmiar, więc wtedy aż grzech grzać wodę grzałka w pralce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.