Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Eko Kmfort PZ 15KW - wysoka temp. podajnika po przejściu z miału na ekogroszek

kurakk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Użytkuję kocioł Eko Komfort PZ 15KW i przez dwa ostanie sezony paliłem bardzo drobnym miałem i nigdy temperatura podajnika zimą nie przekroczyła mi 30 st. C, a latem 35. Zmieniłem opał na ekogroszek Pieklorz KWK Chwałowice i temp. oscyluje na poziomie 50-62 i jak otworzę zasobnik to mam pełno dymu. Alarm mi się w prawdzie jeszcze nie włączył ale to tylko dlatego że w ustawieniach serwisowych mam alarm temp. podajnika 75 st. C. Tak czytam i widzę, ze sporo ludzi ma z tym problem. Czy taka temp. jest w normie i wydobywający się dym z zasobnika przy ekogroszku ? Co ewentualnie należałoby zrobić żeby zmniejszyć temperaturę lub spowodować żeby nie dymiło się z zasobnika? Po za tym kocioł pracuje normalnie. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Witam

Moim zdaniem cofnal sie plomien

I albo wypala ci sie kopczyk i robi sie krater

Albo w podtrzymaniu za duzo jest wiatru

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Krater faktycznie się zrobił po nocy, zajrzałem przed wyjściem do pracy. Czyli korygowałbyś podtrzymanie? Faktycznie robiłem zmiany i jest wydłużony czas pracy wentylatora, bo przy miale latem przygasało.

Opublikowano

Po 1 jaki masz sterownik

Tak nalezy skorygowac parametry podtrzymania

Opublikowano

K1P z wgranym softem K1Pv3 i dorobioną turbinką. Jednak w menu serwisowym mam wyłączony halotron nadmuchu, bo turbinka nie sprawdziła się na miale ale standardowy pid radził sobie całkiem nieźle. W tej chwili mam przełączone na dwustan bo w PID temp. podajnika nie spadała poniżej 62 st. C.

Opublikowano

A jakie wartosci ma te podtrzymanie ???

Opublikowano

Par. Podtrzymania:

Praca podajnika 2s

Przerwa podajnika 10 min

Wentylator czas pracy 25 s

Wentylator czas przerwy 8 min

Opublikowano

W nadzorze w tej chwili nie sprawdze bo jestem w pracy a musze pid właczyc. Ok 16 sprawdze i napisze.

Opublikowano
Par. Podtrzymania:
Praca podajnika 2s
Przerwa podajnika 10 min
Wentylator czas pracy 25 s
Wentylator czas przerwy 8 min

Co sie dzieje przez 2 minuty roznicy pomiedzy przerwa podajnika a przerwa wentylatora ??

Wydaje mi sie ze te czasy powinny byc takie same

Praca podajnika 8

Niestety zostaje ci doswiadczalnie sprawdzic efekty

Pozdrawiam

Opublikowano

Ok, udało mi się "zdalnie" wprowadzić korekty. Czas pracy w podtrzymaniu zmieniony na 8 s i czas przerwy wentylatora na 10 min. Zobaczymy jaki będzie efekt, póki co dziękuje za pomoc:)

Opublikowano

Jesteś może zorientowany jaka powinna być temp. alarmu podajnika?  Bo tak trochę czytam i ludzie piszą, że przy 60 się im włącza, a ja mam w menu serwisowym 75 i nie wiem czy nie wynika to z tego, że mam jednak inne oprogramowanie i Tech wysłał mi jakie parametry należy zmienić w menu serwis po wgraniu tego softu do mojego K1P. Nie było na tej liście żadnych progów alarmowych, a ten 75 zdaje mi się dość wysoki.

Opublikowano

Ja mam ustawiony alarn na 50 chyba, maksymalnie mialem 46

Teraz mam cos powyzej 30

8aa02d3405f62eb36e185f243d69036a.jpg

Opublikowano

Wnioskuje ze wraz z wiosna kociol czesciej wchodi ci w podtrzymanie

Jak sterujesz odbiorem ciepla , glowice termostatyczne czy termostat pokojowy ???

Jesli chodzi o temp. podajnika ustaw na 60 taka wydaje mi sie rozsadna

Opublikowano

A jakie masz ustawienia w dwustanie ???

Opublikowano

Najlepiej wgrać najnowszy soft do K1Pv3 lub wrócić do ustawień fabrycznych. Uaktywnić PID i hallotron. Pid z turbinką powinien wyłapać większy przepływ i ustabilizuje kopczyk (bynajmniej tak powinno być). Przy miale się nie sprawdziło przy eko powinno. Soft ma zabezpieczenie przed przegrzaniem podajnika (przed alarm)

To tylko taka moja propozycja :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Co wlasciwie robi ten hallotron ????

Opublikowano

hallotron sprawdza faktyczne obroty ,w tym przypadku za pomocą turbinki. Z turbinki idzie odczyt, a sterownik ustawia nadmuch na podstawie przepływu.

Coś takiego :)

Opublikowano

Jest to logiczne

Zastanawiam sie tylko w jaki sposob jest sprzezenie pomiedzy pid a obrotami a podaniem wegla

Wniosek ze algorytm tego pilnuje

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak jest, algorytm :)

Opublikowano

A otwory antyspalinowe ?

Opublikowano

Te ustawienia właśnie mam w dwustanie, pida jeszcze nie korygowałem ale zrobię jak go włączę w weekend. Mam wszędzie podłogówkę i sterownik pokojowy SpkLux ale nie korzystam ze sterowania nim jak chodzi o to żeby zmieniał ustawienia zaworu, póki co robie to sam.

Mam najnowszy soft wgrany, nowszych do K1Pv3 już nie ma i nie będzie. Taki też mam zamiar, uaktywnić halotron i zobaczymy ale to nie wcześniej niż w weekend, muszę być wtedy w domu w razie czego.

Na tą chwilę się poprawiło, 36 st.C na podajniku, zobaczymy co będzie w nocy i jutro.

Opublikowano

Po nocce 42, więc jest znaczna poprawa.

Soft mam K1Pv3 2.4.7P i nowszego już miało nie być, chyba że o czymś nie wiem.

Gość berthold61
Opublikowano

A bąknął tu ktoś aby jednym zdankiem że najzwyczajniej palnik może być zawalony popiołem , kiedy ostatni raz był czyszczony i jeśli to retorta to czy było czyszczone pod nią ??? , od sterowników zaczynacie taqk jak ci jułtubery którzy reklamują pewien sterownik udając że testują ekogroszek a 90 % czasu klika sterownikiem , ja np z 3 otworów w kolanku zaślepiłem 2 i teraz temp podajnika zimna jak trup .

Opublikowano

Czy chodzi ci o te otwory do odgazowania ????

Mam takie 3 w hefie

Gość berthold61
Opublikowano

Nie wiem jak tam jest palnik ale jak każdy palnik musi mieć powietrze podawane to oczywiste , chodzi o te dziurki pod koronką czy nie zatkane oraz pod palnikiem na samym dole musi być jakaś klapa do zrzucania popiołu z komory powietrznej , chyba że to palnik rynnowy ale chyba i tam trzeba to czyścić od czasu do czasu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.