palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Panowie pytanie mam do zrobienia sufit z płyt OSB 12mm ok 70m2. Pytanie do was belki drewniane 18x12cm rozłożone są co 110cm na całej powierzchni i tu pytanie z czego zrobić ruszt gdyż, belki się po uginaly i nie są w jednej płaszczyźnie więc trzeba zrobić ruszt? Czy ruszt z profili do KG co 50cm nie będzie za słabo? Tylko czy co 110cm wieszaki nie będzie skromnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @palacz66 A jaki ciężar płyty w porównaniu do płyty gipsowej białej? Według mnie i wieszaki i ruszt za skromnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 17 Marca 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 To w zupełności wystarczy bo belki co 110cm ale na szekokośc i tak dajesz co 60cm bo tak się robi a to że belki pouginane to jaki problem ? przecież to wieszakami regulujesz wg profila , ustalasz sznurkiem poziom i kręcisz profile , płyty karton gips są też 8 mm w razie czego ale wg mnie spokojnie 12-ki można dawać to tylko 30kg a wisieć to będzie na co najmniej na 9 punktach więc jaki to problem ? oczywiście nie dawaj profili wzdłuż belek tylko w poprzek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #4 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @berthold61 Nie wiem czy belki wzdłuż czy na szerokość,ale pytanie było co ile rozstaw profili i wieszaków. Profile o rozstawie 50cm to za mało tak jak i wieszaki co 110cm-co 110cm u niego może być profil główny,czyli te belki. 14 minut temu, berthold61 napisał: to będzie na co najmniej na 9 punktach więc jaki to problem ? 7 przy rozstawie 40cm,więc nie wiem skąd u Ciebie aż 9 punktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Łaty chyba wyjdą taniej, ja przeważnie tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Belki idą 110cm jest ich 10szt pytanie jak dam w poprzek tych belek np laty na esach to czy ta lata między wieszakami nie będzie za skromnie te 110cm? Czyli będę miał 4,5 mb late wisi tylko na 4 wieszakach nie za słabo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #7 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Ja robię to tak, Do belki przykręcam kawałek łaty w pionie co 40-50 cm, potem do tych kawałków przykręcam łaty poziomuję na to osb pióro wpust . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @palacz66 Daj zdjęcie,rysunek to coś mogę doradzić.Pewne jest,że początek łaty i koniec musi mieć swój wieszak. Poza tym nie wiem czy @todi miał na myśli montowanie łat do wieszaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @todi I się wyjaśniło bo już były dziwne teorie:) Kolega todi zastępuje wieszaki kawałkami łat w pione po to by wypoziomować łaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @todiTo nie łatwiej dać esy do KG? I taka Łata wisi tylko na czterech punktach czyli co 110cm i to wystarczy? Płyta 250cm więc wieszak co 50cm więc 6 punktów więc może i spoko. Dać 12 czy 9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #11 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 U mnie łata ma 4x5 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 17 Marca 2019 #12 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 A te belki czasem nie zmieniają czasem kształtu w zależności od pory roku? U mnie tak było, ogromne stuletnie bele odkształcały się jesienią z 1,5 cm. Dom murowany oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 5 minut temu, todi napisał: U mnie łata ma 4x5 cm. Zgadza pomyliłem się haha. Czyli mocowanie łaty co 110cm wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #14 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 10 minut temu, palacz66 napisał: Płyta 250cm więc wieszak co 50cm więc 6 punktów więc może i spoko. Nie wieszak tylko rozstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #15 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Jak u góry nie zależy ci na estetyce zawsze możesz coś wzmocnić , zawsze można dać gęściej łat,dorzucić łatę wzdłuż między belkami.No i porządne wkręty ciesielskie na torx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #16 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Jakoś martwi mnie ta odległość 110cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #17 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @palacz66 Chyba nie czytasz co się pisze.Jeżeli rozstaw dasz co 40cm to wzmocnisz konstrukcję i na te 110cm przypadnie może z 3kg na łatę-żaden ciężar. Tylko pamiętaj,że początek i koniec musi być podwieszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #18 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 @Jamjestcichyspokojnie@Jamjestcichyspokojnie mylisz sie wiem o co chodzi. Kombinuje łaty jutro niech trochę przeschna jadę po wkręty i wieszaki i do roboty. Dzięki Koledzy za wszystkie rady i podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #19 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Zdrowa łata na odl.110 cm wytrzyma 100kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #20 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Dzięki @todiza wskazówki i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
todi Opublikowano 17 Marca 2019 #21 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Nie ma za co, miłej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2019 #22 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 6 minut temu, palacz66 napisał: Jamjestcichyspokojnie@Jamjestcichyspokojnie mylisz sie wiem o co chodzi. Nie pisałem,że nie wiesz lecz,że nie czytasz :) Rozumiem obawy,miłej i owocnej pracy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 17 Marca 2019 #23 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Z ciekawości jeśli można. To bedzie później sufit, szpachlowany czy jeszcze regips ? Nie szybciej od razu dac regips ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palacz66 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #24 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 @KsieciunioNie będzie szpachlowa typowy garaż dla auta, rowerów i mały warsztat z narzedziami i innymi gratami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 18 Marca 2019 #25 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Faktycznie o tym nie pomyślałem. Cały czas wyobrażałem sobie jak taka płyta będzie pasowała w mieszkaniu/domu :D Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.