sambor Opublikowano 21 Marca 2019 #51 Opublikowano 21 Marca 2019 18 minut temu, hojrak napisał: Na co jednak zwróciłem uwagę kotły z małą mocą 14 - 20kw mają w specyfikacji podane małą moc na zasobnik CWU rzędu 14-20kw. Zasobniki za to mają podane moc grzania 30 - 34kw. Pytani czy piec udźwignie taki zasobnik ? To normalne i nic złego się nie stanie. 19 minut temu, hojrak napisał: Zasobniki te nie podgrzewają wody samodzielnie, są zaoopatrywane z wymiennika płytowego o dużej wydajności wewnątrz kotła. To zależy od konstrukcji kotła, ale takiego nie kupuj - dodatkowy wymiennik to dodatkowe straty - dodatkowe paliwo i zwiększony czas grzania . Moc kotła powinna być taka aby zasobnik był nagrzewany do ok 20 minut, wynika to z tego że jak grzejesz CW to nie grzejesz domu i dom stygnie, więc założenia projektowe podają - max czas grzania CW to 20-25 min zależnie od mocy kotła i wielkości grzanego obiektu. Dla kotła 20kW zalecana max pojemność to ok 200l.
hojrak Opublikowano 21 Marca 2019 Autor #52 Opublikowano 21 Marca 2019 Ale to rozumiem że 1f bez wymiennika, da rade podłączyć zasobnik warstwowy ? czy muszę wybrać na wężownicy ? Pytam bo większość nierdzewek jakie oglądam od wczoraj to warstwowe, a to co wyczytałem martwi mnie czy taki zestaw zagra ze sobą.
sambor Opublikowano 21 Marca 2019 #53 Opublikowano 21 Marca 2019 Zobacz na Termikę, Joula - tam są wężownice. Sam zasobnik warstwowy nie jest zalecany przez większość producentów kotłów - wymaga innego trybu sterowania i dodatkowej drogiej pompy do obsługi przepływu nagrzanej wody przez wymiennik - w takim układzie nie może pracować zwykła pompa od CW, tylko pompa z atestem do wody użytkowej cała z nierdzewki. Koszt takowej to ponad 2000 np Alpha N grundfossa.
teres Opublikowano 21 Marca 2019 #54 Opublikowano 21 Marca 2019 Moja propozycja: Junkers Cerapur Compact
hojrak Opublikowano 21 Marca 2019 Autor #55 Opublikowano 21 Marca 2019 hmm a jakie ma zalety na pozostalymi ten junkers ?
zaworek Opublikowano 21 Marca 2019 #56 Opublikowano 21 Marca 2019 Kup kocioł 1F.Do grzania zasobnika warstwowego jest potrzebny kocioł 2F
sambor Opublikowano 21 Marca 2019 #57 Opublikowano 21 Marca 2019 Albo 1F ze specjalnym sterowaniem , a tego na rynku praktycznie nie ma.
hojrak Opublikowano 22 Marca 2019 Autor #58 Opublikowano 22 Marca 2019 zakładając junkers-a compakta, on nie ma cyrkulacji prawda ? Teres - znalazłem jak sam piszesz że ten kocioł jest okrojony. Więc nasówa się skąd taki wybór ? Podczas całej budowy domu wybór kotła jest chyba dla mnie największą zagadką. Na nic nie mogę się zdecydować.
sambor Opublikowano 22 Marca 2019 #59 Opublikowano 22 Marca 2019 33 minuty temu, hojrak napisał: zakładając junkers-a compakta, on nie ma cyrkulacji prawda ? Teres - znalazłem jak sam piszesz że ten kocioł jest okrojony. Już na samym początku robisz złe założenie - masz mieć kocioł który pociągnie sam całe grzanie, bez dodatkowego sprzęgła i na dodatek musi mieć to co ci potrzeba , Więc odpuść sobie kotły okrojone robione dla deweloperki i małych mieszkań. Zrób tabelkę w której pozaznaczasz co chcesz i co która marka ma - wtedy jasno będziesz widział co i jak.
teres Opublikowano 23 Marca 2019 #60 Opublikowano 23 Marca 2019 W dniu 22.03.2019 o 09:59, hojrak napisał: zakładając junkers-a compakta, on nie ma cyrkulacji prawda ? Nie ma sterowania cyrkulacją, potrzebny osobny sterownik do cyrkulacji np. programator tygodniowy W dniu 22.03.2019 o 09:59, hojrak napisał: Teres - znalazłem jak sam piszesz że ten kocioł jest okrojony. Więc nasówa się skąd taki wybór ? Jest trochę okrojony, ale ma za to mocniejszą pompę niż wyższy model SMART. Poza tym spokojnie możesz go rozbudować o sprzęgło stosując moduł MM100. Także to jest dobry kocioł, żeby spróbować podłogówkę tylko z kotłem na początek.
hojrak Opublikowano 24 Marca 2019 Autor #61 Opublikowano 24 Marca 2019 Sambor - problem w tym że na dzisiaj sam nie potrafie określić wymagań bo nigdy nie używałem i się nie interesowałem kotłami, tzn. pompa/czujnik zew./cyrkulacja/możliwość dostrojenia krzywej/sterownik pokojowy do salonu (chociaż się zastanawiam czy na początku spr bez sterownika bo różnie ludzie piszą w necie, sterownikzawsze mogę dokupić później). Wszystkie te kotły spełniają te wymagania - poza cyrkulacją - ale to nie problem bo i tak bym chciał ją odpalać czasowo więc zwykłe programowalne gniazdo mi starczy. Dzisiaj jeszcze tak sobie wszedłem o wolfie fgb poczytałem, modulacje ma od 5 a nie od 7 jak wyczytałem tu na forum, chyba że praktyka nie idzie z teorią?? Zastanawiam mnie w tym wolfie jedno, modulacja 5-28, a na stronie podają maks 14kw. O co to chodzi osiąga te 28kw czy 14? PS. Niekóre te kotły mają bardzo prądożerne pompy, czy można w nich wymienić od razu po zakupie np na willo stratos/pico ? Np wolf ma pompe prawie 110w, a wilo ma chyba 40 - 50w Ogólnie zastanawiam się nad wersją termet gold 20 + biawar quattro czyi budrzetowo. Pomieszkam rok dwa będę wiedział więcej czego wymagam od kotła i najwyżej wtedy wymienie jeśli ten nie spełni oczekiwań. Jaka pompa jest w termecie bo nie moge znalesc info?
zaworek Opublikowano 24 Marca 2019 #62 Opublikowano 24 Marca 2019 Termet bez najmniejszego problemu podoła twojej instalacji,oczywiście mówimy o zasilaniu bezpośrednio z kotła(bez sprzęgła)Biawar Quattro OK-małe straty postojowe.FGB nie jest dla ciebie dobrym wyborem ma wysoką moc minimalną
sambor Opublikowano 24 Marca 2019 #63 Opublikowano 24 Marca 2019 1 godzinę temu, hojrak napisał: Zastanawiam mnie w tym wolfie jedno, modulacja 5-28, a na stronie podają maks 14kw. O co to chodzi osiąga te 28kw czy 14? Wolf FGB jest na rynku w 2 mocach 28 i 35kW mocy max Moc minimalna tego mniejszego to ok 5kW, to dla ciebie dużo za duży kocioł. Termet Gold+ 20kW w takim zestawie jak podajesz będzie OK, dodatkowo potrzeba czujnik temp zewnętrznej, czasem jest razem z kotłem ( promocja).
gmaj22 Opublikowano 25 Marca 2019 #64 Opublikowano 25 Marca 2019 10 godzin temu, hojrak napisał: Wszystkie te kotły spełniają te wymagania - poza cyrkulacją - ale to nie problem bo i tak bym chciał ją odpalać czasowo więc zwykłe programowalne gniazdo mi starczy. W końcu, jak wielu użytkowników zresztą, dojdziesz do wniosku, że warto ją odpalać np. czujnikiem ruchu umieszczonym w jakimś "strategicznym" miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.