TulipanKarol Opublikowano 27 Marca 2019 Autor #76 Opublikowano 27 Marca 2019 12 godzin temu, MikiQ napisał: Bez gwarancji i paragony? Gwarancja rozruchowa, więc się nie opłaca. Jest opcja realna do zrealizowania NAJTANIEJ
TulipanKarol Opublikowano 28 Marca 2019 Autor #78 Opublikowano 28 Marca 2019 Pompa cyrkulacyjna WILO zamontowana śmiga jak należy :) Podzielcie się jak macie rozwiązane sterowanie czasowe pompą cwu? Ja zastosowałem programator elektroniczny na każdy dzień ale on do końca nie jest ok ponieważ ma 8 pozycji włącz / wyłącz do ustawienia, zaś mechaniczny ma możliwość ustawienia trwania cyklu najkrócej 5 min. Więc za długo będzie działać pompa.
sambor Opublikowano 28 Marca 2019 #79 Opublikowano 28 Marca 2019 Na to nie ma recepty - trzeba dostosować do tego aby w kranach była ciepła woda.
TulipanKarol Opublikowano 28 Marca 2019 Autor #80 Opublikowano 28 Marca 2019 Hmm tak szukam jakiś rozwiązań na google i chyba najlepiej sprawuje się programator mechaniczy bądź juz jakis drogi.
pastor Opublikowano 29 Marca 2019 #82 Opublikowano 29 Marca 2019 Najlepszym rozwiązaniem na cyrkulację jest jej brak i cierpliwość. Niestety zadane czujniki ruchu czy otwarcia drzwi do łazienki się nie sprawdza bo nie ma jednej dobrej metody aby woda ciepła była na już gdy chcemy z niej skorzystać nie stosując cyklicznego załączania pompy cyrkulacyjnej. Ale tego posiadacze cyrkulacji nie chcą. Albo cyklicznie załączamy pompę w jakimś najbardziej dopasowanym schemacie korzystnia z cwu albo jest d.
TulipanKarol Opublikowano 29 Marca 2019 Autor #83 Opublikowano 29 Marca 2019 A no właśnie, ustawiłem na programatorze elektronicznym cykl załączeń pompy co kilka godzin na 3 min zobaczę czy zda egzamin. Brakuje mi kilku jeszcze ustawień co do cykli.
mironw Opublikowano 29 Marca 2019 #84 Opublikowano 29 Marca 2019 3 minuty to raczej za długo , możesz mieć za duże straty , zobacz kiedy rura cyrkulacyjna przed pompą zrobi się bardziej gorąca - to wystarczy
pafiik Opublikowano 30 Marca 2019 #85 Opublikowano 30 Marca 2019 U siebie mam programator elektroniczny, załącza się co godzine i pracuje 2min, Każdego dnia od 6 do 20. Kiedyś miałem ten mechaniczny (5min. pracy) i faktycznie niepotrzebne straty produkował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.