Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Stoję przed wyborem kotła w bliźniaku około 130m2 powierzchni ogrzewanej, wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe, jedynie drabinki w łazienkach i zwykły grzejnik w garażu.

Brak piwnicy i poddasze wg planu otwarte (schody)nieogrzewane, do tego rekuperacja Wolfa.

Hydraulik doradza prosty obieg ogrzewania podłogowego bez żadnej automatyki, oddzielny obieg na parter i oddzielny na piętro.

Z proponowanych kotłów 1-F (osiedle deweloperskie) dostałem wybór między berettą quadra lub mysmart a Wolfem FGB28 lub znacznie droższym CGB2-20. Do tego oczywiście jakiś zbiornik CWU, też powyższych firm.

Jestem spod Warszawy.

Co w tej sytuacji wybrać?

Opublikowano

Mysisz mieć te drabinki i grzejnik w garażu ? 

Nie lepiej mieć sama podlogowke, a drabinki grzać elektrycznie ?

W/w przypadku zaoszczedzil bys na skomplikowanym układzie, i na spalaniu.

Przy dobrze wykonanej instalacji pewnie wystarczył by kocioł i rozdzielacze, wszystko sterowane pogodowo.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam co zrobić z garażem. Ma 35m2. Położenie tam podłogówki podroży mi inwestycje. A co do drobinek.Co mi z tego że zaoszczędzę na spalaniu jak zapłacę więcej za prąd który wciąż drożeje.

Edytowane przez fero323
Opublikowano

Jasne, ale policz ile zaplacisz za cala automatyke która obsłuży dwa obiegi grzewcze.

Grzejnik w garażu pewnie lekko bedzie grzal, a te w łazience tylko do ręczników, a inwestycja spora. Musisz to policzyć

Opublikowano

Trzeba rozbić dwa obiegi grzewcze. Chyba, że grzejniki będą działały na rozdzielaczu wraz z podłogą.

Opublikowano

Jeśli instalacja bedzie dobrze wykonana, a dom jest dobrze docieplony to szukaj kotla ktory ma dużą modulacje i serwis który jest w Twojej okolicy.

Najlepiej taki który startuje od 2-3 kw.

Opublikowano (edytowane)

Serwisy obu kotłów są w okolicy, a czy możesz doradzić czy lepsza będzie ta Beretta czy któryś Wolfa?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Niestety tu nie doradze, sam ogrzewam gazem od okolo 6 miesiecy.

Edytowane przez Ksieciunio
Opublikowano
23 godziny temu, fero323 napisał:

Nie wiem jak to ma być zrobione, deweloper ma to zrobić prawidłowo.

Pytałem o piec. :)

Lepiej się wszystkiego dowiedz o instalacji, inaczej długo będziesz na tym forum przebywał.

Z kotłów to do 1 obiegu grzewczego to każdy z nich

Dla dwóch juz tylko Wolf

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, będzie jeden obieg na grzejniki zwykłe, + 2 na podłogówkę

Czyli Beretta nie da sobie rady?

Czy FGB jest dobry? Czy na prawdę warto dopłacać do CGB2?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

FGB ma dużą moc, i modulację do 30% czyli moc minimalna będzie ponad 7kW to za dużo do takiego domu, chyba że masz ponad 300m2

CGB2 będzie lepszy, jakby był tylko 1 obieg to najlepszy jest polski Termet Gold 20kW z mocą min ok 2,9kW.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, ale mam do wyboru te 3 kotły wymienione wcześniej, ew jakąś inną berettę. 

Edytowane przez Ryszard