Deafnezz Opublikowano 4 Marca 2019 #26 Opublikowano 4 Marca 2019 34 minuty temu, cez19 napisał: Jestem do dyspozycji, do póki nie zacznę kontynuacji remontu "chaty po teściowej". Możesz zobaczyć ułamek moich wypocin na Yt . ewa dzieciak. Spoko. Pisaliśmy już na YT :-P Ps. Ja mam dobrze wyk. instalację, na dodatek c.w.u. :)
Michaelkw Opublikowano 4 Marca 2019 #27 Opublikowano 4 Marca 2019 35 minut temu, Michaelkw napisał: ok,dziekuje ok, 1 - przeplyw najmniejszy, 6 najwiekszy?
Michaelkw Opublikowano 4 Marca 2019 #28 Opublikowano 4 Marca 2019 33 minuty temu, FAFAŁ napisał: Ja ci podpowiadamy jak robiłem u siebie . Fachowcem nie jestem jednak pytałem i samemu kombinowałem . ok, 1 - przeplyw najmniejszy, 6 najwiekszy?
lechumb Opublikowano 4 Marca 2019 #30 Opublikowano 4 Marca 2019 ok, 1 - przeplyw najmniejszy, 6 najwiekszy?Ustawienie skali na jakąś wartość to nie regulacja przepływu tylko temp w pomieszczeniu. Poczytaj o zasadzie działania i jak jest zbudowana głowica termostatyczna.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor #31 Opublikowano 4 Marca 2019 Nastawy wstępne czyli kryzowanie na moich zaworach termostatycznych wygląda tak: Po zdjęciu termostatu na zaworze jest pokrętło z cyframi ( są tu cyfry od 1 do 7 i N) N - to pełny przepływ. https://www.techsterowniki.pl/blog/jak-wyregulowac-grzejniki
czp01 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor #32 Opublikowano 4 Marca 2019 Natomiast na skali termostatu mam cyfry od 1 do 5. Gdzie np. 3 to jest 20 st C a 4 to jest 23 st C.
marcus312 Opublikowano 4 Marca 2019 #33 Opublikowano 4 Marca 2019 Tańsze głowice termostatyczne nie mają tej regulacji można wtedy na dolnym przyłączu zaworze wyregulować przepływ kluczem inbusowym chyba 8-ka tam jest .
cez19 Opublikowano 4 Marca 2019 #34 Opublikowano 4 Marca 2019 czp01 Zacznij od ostatniego punktu: - ostatni ustaw na max czyli N - resztę w kierunku pieca (zasilanie) po jednym "skoku mniej każdy aż do ostatniego, od tego zacznij. Wszystkie ustaw na tą samą temperaturę abyś wiedział, które wymagają korekty w tzw>kryzowaniu Ps. jak masz pion w dwóch kierunkach to jak wyżej ale tylko do rozejścia.
gmaj22 Opublikowano 4 Marca 2019 #35 Opublikowano 4 Marca 2019 7 godzin temu, cez19 napisał: Instalacja CO wymaga wiedzy i doświadczenia, wszystko jest do "zrobienia" jak ma się wiedzę popartą doświadczeniem. Można wykonać instalacje CO + C.U.W. bez "udziwnień, omijając "kryzowanie, zbędne zawory oraz kierunek przepływu czynnika grzewczego do ostatniego punktu grzewczego. Problem jest gdzie są nasi fachowcy?, każdy wie o czym mówię. Co ma zrobić inwestor, który chce mieć instalację CO + C.U.W. wykonaną jak najtaniej a przy tym bardzo sprawną, kwestia szczęścia. ;) Pewnie, że można. Wystarczy znać kilka "praw" hydrauliki. Min. że woda popłynie tam, gdzie ma łatwiej oraz że układ dąży do zbilansowania przepływów. Wiedząc o oporach, dobierając odpowiednio średnice rur, da się nad tym zapanować :)
gmaj22 Opublikowano 4 Marca 2019 #36 Opublikowano 4 Marca 2019 3 godziny temu, marcus312 napisał: Tańsze głowice termostatyczne nie mają tej regulacji można wtedy na dolnym przyłączu zaworze wyregulować przepływ kluczem inbusowym chyba 8-ka tam jest . Nie tylko tańsze, ale ŻADNE głowice nie mają tej regulacji. Regulację wstępną mają natomiast zawory termostatyczne. (też nie wszystkie)
marcus312 Opublikowano 4 Marca 2019 #37 Opublikowano 4 Marca 2019 No tak głowice nie mają tylko zawory , pisząc że te tańsze , miałem na myśli głowice termostatyczne jako całość z zaworem termostatycznym i wyszło trochę mniej technicznie , ale generalnie wiadomo o co chodzi .
Michaelkw Opublikowano 5 Marca 2019 #38 Opublikowano 5 Marca 2019 15 godzin temu, cez19 napisał: czp01 Zacznij od ostatniego punktu: - ostatni ustaw na max czyli N - resztę w kierunku pieca (zasilanie) po jednym "skoku mniej każdy aż do ostatniego, od tego zacznij. Wszystkie ustaw na tą samą temperaturę abyś wiedział, które wymagają korekty w tzw>kryzowaniu Ps. jak masz pion w dwóch kierunkach to jak wyżej ale tylko do rozejścia. ok, dziekuje za wskazówki, bede działał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.