Skocz do zawartości
IGNOROWANY

'Wydzielone z tematu: "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady

czp01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, cez19 napisał:

Jestem do dyspozycji, do póki nie zacznę kontynuacji remontu "chaty po teściowej".

Możesz zobaczyć ułamek moich wypocin na Yt . ewa dzieciak.

Spoko. Pisaliśmy już na YT :-P

Ps. Ja mam dobrze wyk. instalację, na dodatek c.w.u. :)

Opublikowano
35 minut temu, Michaelkw napisał:

ok,dziekuje

ok, 1 - przeplyw najmniejszy, 6 najwiekszy?

Opublikowano
33 minuty temu, FAFAŁ napisał:

Ja ci podpowiadamy jak robiłem u siebie . Fachowcem nie jestem jednak pytałem i samemu kombinowałem . 

Opublikowano

Tak ten najdalej by miał więcej

Opublikowano
Ustawienie skali na jakąś wartość to nie regulacja przepływu tylko temp w pomieszczeniu. Poczytaj o zasadzie działania i jak jest zbudowana głowica termostatyczna.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nastawy wstępne czyli kryzowanie na moich zaworach termostatycznych wygląda tak:

Po zdjęciu termostatu na zaworze jest pokrętło z cyframi ( są tu cyfry od 1 do 7 i N)  N - to pełny przepływ.

https://www.techsterowniki.pl/blog/jak-wyregulowac-grzejniki

IMG_20190304_160309.thumb.jpg.83eea861df6e0ae239bc8fb751c760d6.jpg

IMG_20190304_160235.jpg

Opublikowano

Natomiast na skali termostatu mam cyfry od 1 do 5. Gdzie  np. 3 to jest 20 st C a 4 to jest 23 st C.

IMG_20190304_161327.jpg

Opublikowano

Tańsze głowice termostatyczne nie mają tej regulacji można wtedy na dolnym przyłączu zaworze wyregulować przepływ kluczem inbusowym chyba 8-ka tam jest .

Opublikowano

czp01

Zacznij od ostatniego punktu:

- ostatni ustaw na max czyli N

- resztę w kierunku pieca (zasilanie) po jednym "skoku mniej każdy aż do ostatniego, od tego zacznij.

Wszystkie ustaw na tą samą temperaturę abyś wiedział, które wymagają korekty w tzw>kryzowaniu  

Ps. jak masz pion w dwóch kierunkach to jak wyżej ale tylko do rozejścia. 

Opublikowano
7 godzin temu, cez19 napisał:

Instalacja CO wymaga wiedzy i doświadczenia, wszystko jest do "zrobienia" jak ma się wiedzę popartą doświadczeniem.                    Można wykonać instalacje CO + C.U.W. bez "udziwnień, omijając "kryzowanie, zbędne zawory oraz kierunek przepływu czynnika grzewczego do ostatniego punktu  grzewczego.

Problem jest gdzie są nasi fachowcy?, każdy wie o czym mówię. Co ma zrobić inwestor, który chce mieć instalację CO + C.U.W. wykonaną jak najtaniej a przy tym bardzo sprawną, kwestia szczęścia. ;)  

Pewnie, że można. Wystarczy znać kilka "praw" hydrauliki. Min. że woda popłynie tam, gdzie ma łatwiej oraz że układ dąży do zbilansowania przepływów. Wiedząc o oporach, dobierając odpowiednio średnice rur, da się nad tym zapanować :) 

Opublikowano
3 godziny temu, marcus312 napisał:

Tańsze głowice termostatyczne nie mają tej regulacji można wtedy na dolnym przyłączu zaworze wyregulować przepływ kluczem inbusowym chyba 8-ka tam jest .

Nie tylko tańsze, ale ŻADNE głowice nie mają tej regulacji. Regulację wstępną mają natomiast zawory termostatyczne. (też nie wszystkie)

Opublikowano

No tak głowice nie mają tylko zawory , pisząc  że te tańsze , miałem na myśli  głowice termostatyczne jako całość z zaworem termostatycznym  i wyszło trochę mniej technicznie , ale generalnie wiadomo o co chodzi .

Opublikowano
15 godzin temu, cez19 napisał:

czp01

Zacznij od ostatniego punktu:

- ostatni ustaw na max czyli N

- resztę w kierunku pieca (zasilanie) po jednym "skoku mniej każdy aż do ostatniego, od tego zacznij.

Wszystkie ustaw na tą samą temperaturę abyś wiedział, które wymagają korekty w tzw>kryzowaniu  

Ps. jak masz pion w dwóch kierunkach to jak wyżej ale tylko do rozejścia. 

ok, dziekuje za wskazówki, bede działał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.