Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O. z buforem i kotłem zgazowującym - problemy

gryesiek1209

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, user2018 napisał:

Ten zawór powinien być chyba niżej, pod zaworem mieszącym.

A właściwie to chyba tam powinien być jeszcze jeden zawór zwrotny poniżej a ten co jest powinien tak zostać.

Opublikowano
9 godzin temu, user2018 napisał:

Przy Twoim podłączeniu woda którą pompuje pompa cyrkulacyjna jest prosto z bojlera, o takiej temperaturze jak w bojlerze bo omija zawór mieszający?

Nie. Pompa jest wpięta w zimną wodę dochodzącą do bojlera, a rurką cyrkulacyjną z instalacji

Cytat

Najpierw powinno być wpięcie naczynia przeponowego i zaworu bezpieczeństwa a potem dopiero zawór odcinający, w innym przypadku możesz sobie odciąć drogę i po ptokach i przy takim podłączeniu możesz zapomnieć o gwarancji, jeżeli masz na ten zbiornik.

Zdaję sobie z tego sprawę. Gwarancji nie mam. Zawór jest na samej górze bufora więc nie będę tam zaglądł i przez przypadek nie zakręcę zaworu

Cytat

Ten zawór powinien być chyba niżej, pod zaworem mieszącym.

Ale uważasz żeby go przenieść czy dać po prostu drugi ?

Opublikowano

A co proponujecie aby zmniejszyć temperaturę spalin ? Może zawirowywacz pod kształtką w dolnej komorze ?

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 25.02.2019 o 20:28, gryesiek1209 napisał:

Ale uważasz żeby go przenieść czy dać po prostu drugi ?

Wydaje mi się, że drugi dać, jednak niech fachowcy się jeszcze wypowiedzą.

13 godzin temu, gryesiek1209 napisał:

A co proponujecie aby zmniejszyć temperaturę spalin ? Może zawirowywacz pod kształtką w dolnej komorze ?

Z DTR kotła  jest ten obrazek, więc jak ustawisz na min, to spaliny są w normie a kocioł trzyma temperaturę i wyłączaa się po wypaleniu?

Screenshot_2019-02-28 Atmos_drevo_PL indd - Instrukcja_obslugi_ATMOS_zgazujace_drewno pdf.png

Opublikowano

Nie. Do obrotów wentylatora mam oddzielny regulator obrotów silnika z Alle...

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozmawiałem z serwisantem z ATMOPOL-u. Sugeruje na 90%, aby założyć RCK, które poprawi spalanie i dzięki temu obniży się temperatura spalin (Ustawienie na 23 Pa). Wierzyć ?

Wracając jeszcze do instalacji, czy takie podłączenie podejść w moim przypadku nie byłoby lepszym wykorzystaniem temperatury z bufora ? Powrót grzejników jest w temperaturze bardzo zbliżonej do temperatury zasilania podłogówki dzięki czemu woda w środkowej części szybko grzałaby się do temperatury około 40 st. i w tym czasie załączałaby się pompa podłogówki. 1/3 bufora zostawałaby na CWU przy takim podłaczeniu, a wyłączenie pompki na grzejniki mógłbym ustawić np na 55 st., a pompka podłogówki cały czas by chodziła do osiągnięcia np. temp 30 st. (góra bufora jednak cały czas byłaby nagrzana do wyższej temp.) Może jeszcze pokusić się o rozdzielenie powrotów i powrót z grzejników dać wyżej, a z podłogówki na samym dole ?

image.png.734b5ba286434aa3a5b36a12fc48f418.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.02.2019 o 11:46, user2018 napisał:

A właściwie to chyba tam powinien być jeszcze jeden zawór zwrotny poniżej a ten co jest powinien tak zostać.

Zawory są dwa. Jeden klapowy (ZK) pod tą kopułką na zdjęciu i drugi zwrotny (ZZ). Co ciekawe gdy zakręcę czy to jeden zawór czy drugi (na zmianę te zawory przy mieszaczu) to i tak ciśnienie na manometrze przy wodomierzu wzrasta zgodnie z ciśnieniem w naczynku.

Co może być jeszcze nie tak ? Koniecznie dawać ZZ na wodzie przychodzącej z przyłącza ? (przed mieszaczem)

image.png.0fee516041a43e1f0dd1d78ba3d360c4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.