Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy piec przeróbka instalacji

Karol11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Voila :)

1968303785_wymiennik3D.png.5b1145426688dab0d67ebeb8c6b82f7d.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Stosując zawór 3D po stronie wtórnej pompa tez może być na powrocie i tłoczyć wodę do wymiennika ;)

Opublikowano

Oczywiście , że można. Mówisz i masz :)

1572248445_wymiennik3D.png.6caf08bf079b3625684d04fbb55f2fa4.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Danfos zaleca by tez zawór 3D był na zasilaniu jako sumujący przepływy ale tak też może być :)  Ten układ robię gdy jest sterowanie pogodowe. Po stronie pierwotnej mamy duży przepływ i zawsze jest powrót dogrzany.

Opublikowano

Właśnie miałem jeszcze dopisać, że pompa na powrocie, zaś 3D może być na powrocie jak na rysunku, albo wyżej na zasilaniu w miejscu trójnika. 

Wtedy trójnik będzie rozdzielajacy, a 3D sumujący :)

Jest i szkic :

1994894919_wymiennik3D.png.d3d24eb9e80d79ac6ce00cf0fbe04edc.png

Opublikowano

Tak byłoby, gdyby to miało być przy kotle, a nie wymienniku płytowym. Dlatego też wcześniej pisałem, abyś bezkrytycznie nie kopiował wcześniejszych szkiców :)

Opublikowano
15 godzin temu, zaworek napisał:

Jeden obieg za wymiennikiem to nie problem ale zaczynają się schody jak mają być dwa:grzejniki i podłogówka

Można i tak:

1977179291_wymiennik3D_2obiegi.png.85f2f716d525d1221ca8adeaa082b7a0.png

Albo "gotowca" za wymiennikiem płytowym, choć to rozwiązanie wymaga dodatkowej pompy wymiennik-sprzegło.

post-51897-0-84557800-1516706542.jpg

Pompę tą można jednak wykorzystać do "ładowania" CWU.

Np. tak:

1757503206_wymiennik3D_2obiegi.png.4befd372125c84988e0aa9135b454ca7.png

Opublikowano

A jak wymiennik+sprzęgło to nie mam pytań)W pierwszym schemacie(bez sprzęgła) pompy zasysają z wymiennika ale pewnie gro instalatorów się tym nie przejmuje i tak robi albo po prostu nie widzą problemu.Działa,działa a że pompki sobie troszku pokawitują;) A gdyby CWU na zaworze z kapilarą po stronie pierwotnej wymiennika?nie zadziała?wtedy w lecie by chodziła tylko 1pompa

Opublikowano

Pewnie że zadziała, tylko że ja jednym szkicem dwa wątki oblatuję (tam gdzie kotłownia 20 m od domu) i już się trochę gubię :)

Opublikowano

Już jest postanowione 25kW sam kocioł nie do końca wybrany ale dzwoniłem do Sasa z pytaniem typowo o moc i gość mówi że 25 a nawet mniej. Forum przemówiło podobnie więc tak będzie

Opublikowano

Nie chce nadwyrężać gościnności ale to pytanie w końcu musi paść. Panowie jaki piec?

25 kW przeglądam jest tego mnóstwo i teraz na co zwracać uwagę? Większość opinii przemawia za pionowymi wymiennikami, obrotowymi palnikami do tego chciałbym mieć jakiś zmyślny sterownik fajnie gdyby od razu miał internety, pokojówkę sterowanie 3D i 3 pompami fajne byłoby też jakieś ustrojstwo do czyszczenia wymiennika ale wiadomo cudów nie ma. Wiem jakie kotły zazwyczaj poleca się na forum ale szkopuł w tym żeby niezbyt przekroczyć cenę 15tys. Na początku zwróciłem uwagę na sas bio solid pomimo że całkowicie nie wpisuje się w powyższy opis ale sterownikiem i ceną zachęca. Czy to naprawdę aż tak zły wybór?

Opublikowano
W dniu 22.02.2019 o 10:03, gmaj22 napisał:

1757503206_wymiennik3D_2obiegi.png.4befd372125c84988e0aa9135b454ca7.png

Tak z ciekawości pytam, czy jest tu potrzebny wymiennik a nie wystarczy samo sprzędło?

Opublikowano

Ten szkic był w zasadzie do tematu, w którym kotłownia była 20 m od domu, stąd wymiennik płytowy, bo układ mieszany.

Jesłi nie ma wymiennika płytowego, to jak pisze @sambor sprzęgło też niepotrzebne. Wystarczy sam rozdzielacz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

W przyszłym miesiącu zamawiam kociołek i ruszają prace. Będę wdzięczny jeśli jeszcze raz rzucicie okiem na taki oto schemat.

wymiennikk1.JPG

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Trochę czasu minęło a roboty dobiegły końca więc przyszedł czas na post powykonawczy.

Instalacja powstała prawie tak jak na rysunku z postu wyżej a dokładnie wygląda to tak

889654539_wymiennikkwersjakocowa.thumb.JPG.dfc7f97afc1ee8ba758424a1a552234b.JPG

Na razie głównie grzałem CWU i 2 razy trochę podgrzałem CO dla sprawdzenia więc na temat spalania jeszcze się nie wypowiem. Generalnie wszystko działa tak jak było planowane ale wiadomo zima zweryfikuje.

Z problemów jakie miałem do tej pory to zapowietrzanie się głównie części CWU. Powyżej pewnej temperatury (60-70 C) nagle w całej instalacji było słychać krążące bąbelki powietrza +bulgnięcia w kotle. Majster który składał instalację zrezygnował z rury bezpieczeństwa i dał w tym miejscu odpowietrznik automatyczny (oraz na zbiorniku wyrównawczym). Myślałem, że pompy z czasem zasysają powietrze odpowietrznikiem a poza tym średnio mi się to podobało więc sam poprowadziłem RB. Na zapowietrzanie to nie pomogło ale przynajmniej jest bardziej przepisowo. Co do powietrza pogodziłem się z tym, że pompa ma chodzić max na 2 biegu wtedy ten problem nie występuje a jaka jest przyczyna tego do końca nie wiem pewnie zasysanie z racji za nisko położonego zbiornika wyrównawczego. W sumie problem pominąłem ustawiając pompy na 2 biegu i tak już chyba będzie.

Inne niuanse typu ustawianie ciśnienia zbiornika przeponowego itp a które majster całkowicie pominął rozwiązałem czytając forum.

Generalnie puki co z instalacji jestem zadowolony i dziękuję wszystkim, którzy pomagali mi w tym temacie

Opublikowano

Z tym bulgotaniem/zapowietrzaniem to powiem Ci, że u mnie też troche trwało na nowej instalacji zanim się wszystko uspokoiło/ucichło. Tak, że z czasem może będzie okej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.