Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciepla woda

NeXuSKN1GHT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, sambor napisał:

To spust wody z kotła i pewnie instalacji też

To gdzie tu sprawdzic ile jest i ewentualnie dolac

Opublikowano

Jak nie palisz ( 20stopni na piecu ) to dolej wody  jak sugerowali koledzy aż się przeleje przez zbiornik na strychu , mam nadzieje że ta rurka co idziena dach eszcze nie zamarzła obserwuj manomert na piecu

Opublikowano

@mironw ale jak dolac, gdzie? 20stopni bedzie jak jutro rano tam pojde tam temperatura spada do 20 i nizej nic

Opublikowano
1 minutę temu, sambor napisał:

Można dolać spustem - przez węża ogrodniczego podłączonego do kranu

A to gdzies powinno sie przelewac cnie? 

Gość Trener40
Opublikowano
3 minuty temu, mironw napisał:

co prawda nie wyraźne zdjęcie ale chyba tam

IMG_20190208_092140.thumb.jpg.5478215b790706fed99e6b899213064b.jpg

Ty to masz oko.... Chyba właśnie ten zawór jest odpowiedzialny za dolewke. 

Jakby to było to, to odkrec odpowietrzanik ten na górze podczas dopuszczania wody, bo wtedy ujdzie powietrze. 

Opublikowano

odpowietrznik na górnej rurze bojlera , a przeleje się prawdopodobnie na dach

Opublikowano

Przy naczyniu wyrównawczym nie powinno być odpowietrznika automatycznego tylko otwarta rurka w postaci tzw.fajki

Rura boczna to zapewne przelew a gdzieś w wełnie "ukrywa"się jeszcze jedna rura-idąca od zasilania kotła

Podejrzana jest też obecność tego drugiego naczynia,po co ono tam jest-nie wiem,może pozostałość po jakiejś przeróbce

naczynie.jpg

Gość Trener40
Opublikowano
3 godziny temu, NeXuSKN1GHT napisał:

Na strychu znalazlem jeszcze to

IMG_20190208_134325.jpg

Sprawdź czy w tym baniaku od dołu jest podłączona jakaś rura. Jeżeli tak, to przelew będzie ten po prawo. 

Jakoś nie wyobrażam sobie, aby lać na max po sam dach w rurę , bo przecież by tam zamarzało. 

Kuźwa, ale wynalazki :) 

Zaworek mnie wyprzedził z wpisem ;) 

Opublikowano
20 minut temu, zaworek napisał:

Przy naczyniu wyrównawczym nie powinno być odpowietrznika automatycznego tylko otwarta rurka w postaci tzw.fajki

Rura boczna to zapewne przelew a gdzieś w wełnie "ukrywa"się jeszcze jedna rura-idąca od zasilania kotła

Podejrzana jest też obecność tego drugiego naczynia,po co ono tam jest-nie wiem,może pozostałość po jakiejś przeróbce

naczynie.jpg

Moze po starym piecu

Opublikowano
32 minuty temu, zaworek napisał:

a odpowietrznik to dlaczego nie, przecież  tam nie na wody tylko powietrze

NeXuSKN1GHT.jpg

Opublikowano
35 minut temu, zaworek napisał:

naczynie.jpg

Tam w srodku nic nie ma w tej rurce poprostu dziura , przelew wychodzi gdzies na dach, a pod przelewem idzie rurka z pexy wchodzi do pokoju nizej laczy sie z grzejnikiem i wchodzi w sciane 

15496440252699142735370275117893.jpg

15496440577955971232408487837853.jpg

Opublikowano

Ta przelew gdzies na dach wychodzi, obawiam sie ze musialbym dolewac wody w instalacji i stac na dworze i sie patrzec czy mi tam z dachu leci

Opublikowano

na pewno usłyszysz , albo wyślij na spacer innego domownika ha ha

Opublikowano

Ok ide kogos wyslac na spacer

Ale ten zbiornik tam jest przylaczony do grzejnika to nie robi roznicy? 

Bo za kominem na strychu wychodzi mi jakas rura z podlogi z korkiem ale niestety nie ma jej czym odkrecic

niestety jest to stara instalacja grawitacyjna i kiedyś tak się robiło jak nie było pomp

Opublikowano

a grzejnik na którym wisi zbiornik  grzał , bojler jest powyżej czy poniżej tego grzejnika

Opublikowano
8 minut temu, NeXuSKN1GHT napisał:

Bo za kominem na strychu wychodzi mi jakas rura z podlogi z korkiem ale niestety nie ma jej czym odkrecic

jak nie wiesz co to , to nie odkręcaj bo coś zalejesz bo może to pitna 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.