GrzegorzW9 Opublikowano 28 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Cześć Panowie, Piszę na tym forum aby poznać wasze opinie i aby również poradzić się doświadczonych osób w temacie instalacji. Co prawda w moim domu jeszcze troszeczkę czasu minie zanim zajmę się instalacją, ale chę tym zająć się sam, nie mniej potrzebuję porad teoretycznych na temat stosowania zaworód 3D/4D i jak to rozegrać aby było dobrze :) Co Planuję: - Kocioł na pellet, aktualnie moje oczy są skierowane na Rakoczy cortina pellet 21kw - Bufor 1000L - Zbiornik C.W.U 300/400L - Dodatkowo instalacja solarna do grzania C.W.U (Jest sens grzania buforu zimą z solarów? albo inaczej Czy zimą solary będą zbierały "Sensowną" ilość energii?) - Dom z rekuperacją Wg. Charakterystyki energatycznej zapotrzebowanie na energię to 37,9 kWh/m²rok, wynik będzie pewnie lepszy, ze względu na użycie cieplejszych materiałów niż przyjętych w charakterystysce i posadowienie budynku na płycie fundamnetowej izolowanej 20cm XPS. Poniżej przesyłam schemat jaki naszcikowałem wstępnie instalację, nie do końca wiem gdzie wpiąć się wyjściem z zasilania na grzanie grzejników i podłogówki tak aby nie uzależniać grzania domu od tego czy bufor jest naładowany czy nie. Czy ktoś mógł by zaznaczyć i podać przykładowe rozwiązanie i zasugerować dlaczego tak a nie inaczej, być może cały mój szkic nie jest dobry i nadaje się do kosza?
maxi Opublikowano 29 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ja niedawno miałem podobne pytania. Jestem laikiem ale z tego co zrozumiałem i jak ja przerabiam swoją instalację to: 1. Brakuje u Ciebie pompy na zasilaniu CWU z pieca. Bez pompy chyba nie nagrzejesz CWU. 2. Powrót z CWU moim zdaniem powinien być wpięty między pompą a piecem a nie tak jak jest teraz. Ale poczekaj na opinie tych, którzy się tu znają. Ja mogę się mylić :)
szakallo Opublikowano 29 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zapytam z ciekawości ma sens montować bufor przy kotle z automatyką i palnikiem, nie lepiej dobrać kocioł na styk? Chyba że nie chcesz rozpalać przy małych mrozach.
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2019 W sąsiednim WĄTKU w poście #10 masz schemat, jak to powinno wyglądać przed buforem. Różni sie jedynie odbiorami i brak zasilania z instalacji solarnej.
GrzegorzW9 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź, ten schemat widziałem, ale wynika z niego, że zaislanie idzie przez bufor do wymiennika ciepła? Chciał bym ominąć bufor 1000l ponieważ zanim ten zostanie naładowany to dom nie będzie wcale ogrzewany, chyba że się mylę.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2019 1 godzinę temu, GrzegorzW9 napisał: Chciał bym ominąć bufor 1000l ponieważ zanim ten zostanie naładowany to dom nie będzie wcale ogrzewany, chyba że się mylę. Mylne rozumowanie, wystarczy odpowiednio powpinać rury i ciepło leci na dom już po 20-30min. Ważniejsze jest aby szybko zaw 3-D na powrocie puścił obieg na bufor.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.