Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O C.W.U + solar i bufor

GrzegorzW9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie,

Piszę na tym forum aby poznać wasze opinie i aby również poradzić się doświadczonych osób w temacie instalacji.
Co prawda w moim domu jeszcze troszeczkę czasu minie zanim zajmę się instalacją, ale chę tym zająć się sam, nie mniej potrzebuję porad teoretycznych na temat stosowania zaworód 3D/4D i jak to rozegrać aby było dobrze :)

Co Planuję:

- Kocioł na pellet, aktualnie moje oczy są skierowane na Rakoczy cortina pellet 21kw
- Bufor 1000L
- Zbiornik C.W.U 300/400L
- Dodatkowo instalacja solarna do grzania C.W.U (Jest sens grzania buforu zimą z solarów? albo inaczej Czy zimą solary będą zbierały "Sensowną" ilość energii?)
- Dom z rekuperacją

Wg. Charakterystyki energatycznej zapotrzebowanie na energię to 37,9 kWh/rok, wynik będzie pewnie lepszy, ze względu na użycie cieplejszych materiałów niż przyjętych w charakterystysce i posadowienie budynku na płycie fundamnetowej izolowanej 20cm XPS.

Poniżej przesyłam schemat jaki naszcikowałem wstępnie instalację, nie do końca wiem gdzie wpiąć się wyjściem z zasilania na grzanie grzejników i podłogówki tak aby nie uzależniać grzania domu od tego czy bufor jest naładowany czy nie. Czy ktoś mógł by zaznaczyć i podać przykładowe rozwiązanie i zasugerować dlaczego tak a nie inaczej, być może cały mój szkic nie jest dobry i nadaje się do kosza?

COwersja1.jpg

Opublikowano

Ja niedawno miałem podobne pytania. Jestem laikiem ale z tego co zrozumiałem i jak ja przerabiam swoją instalację to:

1. Brakuje u Ciebie pompy na zasilaniu CWU z pieca. Bez pompy chyba nie nagrzejesz CWU.

2. Powrót z CWU moim zdaniem powinien być wpięty między pompą a piecem a nie tak jak jest teraz.

Ale poczekaj na opinie tych, którzy się tu znają. Ja mogę się mylić :)

Opublikowano

Zapytam z ciekawości ma sens montować bufor przy kotle z automatyką i palnikiem, nie lepiej dobrać kocioł na styk?

Chyba że nie chcesz rozpalać przy małych mrozach.

Opublikowano

W sąsiednim WĄTKU w poście #10 masz schemat, jak to powinno wyglądać przed buforem. Różni sie jedynie odbiorami i brak zasilania z instalacji solarnej.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ten schemat widziałem, ale wynika z niego, że zaislanie idzie przez bufor do wymiennika ciepła?
Chciał bym ominąć bufor 1000l ponieważ zanim ten zostanie naładowany to dom nie będzie wcale ogrzewany, chyba że się mylę.

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzegorzW9 napisał:

Chciał bym ominąć bufor 1000l ponieważ zanim ten zostanie naładowany to dom nie będzie wcale ogrzewany, chyba że się mylę.

Mylne rozumowanie, wystarczy odpowiednio powpinać rury i ciepło leci na dom już po 20-30min.

Ważniejsze jest aby szybko zaw 3-D na powrocie puścił obieg na bufor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.