SlawekOrfi Opublikowano 29 Stycznia 2019 #26 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Masz może jakieś zdjęcia jak to zrobiłeś. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marcus312 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #27 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Technix ma raczej dopracowane układy podajnikowe w czym jest problem że trzeba nad czymś popracować załóżmy że palnik jest jak z foto 25 kW i co dalej ile kg spala na dobę co powoduje niedopał koks spieki jakim węglem się go karmi.
Pief Opublikowano 30 Stycznia 2019 #28 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam Walczyłem z podobnym spiekiem z tej samej strony , ogólnie to co opisujesz przechodziłem przez 2 lata zastanawiając się " co jest nie tak" . Na forum skzp czytałem jakiś czas temu o niedoróbce w podajniku i to mnie naprowadziło że może to być "to", a widzę że mamy te same podajniki . Trzy tygodnie rozebrałem podajnik i faktycznie miałem ten feler. Blacha montażowa która dzieli podajnik i jest montowana do ściany pieca ma otwór na ślimak i kanał powietrzny z wentylatora, blacha ma jeden otwór przez który powietrze z wentylatora dmucha do otworów w palniku i do ślimaka . Przez takie rozwiązanie nie można utrzymać ciśnienia powietrza na palniku bo powietrze dmucha w ślimak . uszczelniłem ,rozdzieliłem powietrze z wentylatora by dmuchało tylko w kanał powietrzny na otwory w palniku. Po tym zabiegu spiek zniknął i pali się tak jak powinno. Czy ktoś z kolegów orientuję się gdzie można kupić tę blachę montażową poprawioną Pozdrawiam Ale dodałem ,jak usunąć załączniki ok udało się .
Jasa Opublikowano 30 Stycznia 2019 #29 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Bardzo ciekawe spostrzeżenie . Być może tutaj tkwi główny problem z tym palnikiem i kalibracja otworów nadmuchowych nie będzie potrzebna. Radzę to sprawdzić w pierwszej kolejności.
SlawekOrfi Opublikowano 30 Stycznia 2019 #30 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Technix ma raczej dopracowane układy podajnikowe w czym jest problem że trzeba nad czymś popracować załóżmy że palnik jest jak z foto 25 kW i co dalej ile kg spala na dobę co powoduje niedopał koks spieki jakim węglem się go karmi.Piec spała około 20kg przy temp 0 w domu 23. Ekoret 27tys przynajmniej tak jest napisane na kartce która otrzymałem ze składu przy zakupie. Niedopala na przeciw podajnika i w kotle syf. Spieki raczej ze stopionego popiołu. Dom 100m2 ocieplony parterowy z 2009 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marcus312 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Masz do tego kompletu sterownik SKZP 2 to powinno dać się wyregulować tym bardziej że nie ma jakiegoś dużego spalania możliwe ze ten SV 100 by się lepiej sprawdził jest mniejszej mocy .
SlawekOrfi Opublikowano 30 Stycznia 2019 #32 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ale to 5 klasa i skzp nie obsłuży tego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jockey Opublikowano 30 Stycznia 2019 #33 Opublikowano 30 Stycznia 2019 4 godziny temu, Pief napisał: Walczyłem z podobnym spiekiem z tej samej strony , ogólnie to co opisujesz przechodziłem przez 2 lata zastanawiając się " co jest nie tak" . Na forum skzp czytałem jakiś czas temu o niedoróbce w podajniku i to mnie naprowadziło że może to być "to", a widzę że mamy te same podajniki . Trzy tygodnie rozebrałem podajnik i faktycznie miałem ten feler. Blacha montażowa która dzieli podajnik i jest montowana do ściany pieca ma otwór na ślimak i kanał powietrzny z wentylatora, blacha ma jeden otwór przez który powietrze z wentylatora dmucha do otworów w palniku i do ślimaka . Przez takie rozwiązanie nie można utrzymać ciśnienia powietrza na palniku bo powietrze dmucha w ślimak . uszczelniłem ,rozdzieliłem powietrze z wentylatora by dmuchało tylko w kanał powietrzny na otwory w palniku. Po tym zabiegu spiek zniknął i pali się tak jak powinno. No właśnie, ta blacha powinna mieć rozdzielone kanały węglowy i powietrzny
Pief Opublikowano 30 Stycznia 2019 #35 Opublikowano 30 Stycznia 2019 A gdzie można kupić taką blachę , jakieś namiary.
Jasa Opublikowano 30 Stycznia 2019 #36 Opublikowano 30 Stycznia 2019 A po co kupować , nie wystarczy przeróbka istniejącej?
Pief Opublikowano 30 Stycznia 2019 #37 Opublikowano 30 Stycznia 2019 No niby tak ,wstawić kawałek poprzeczki,złapać migem . Więcej wyciągania gratów niż roboty , chyba że cena kosmiczna ....., nawet nie wiem ile za to cudo by chcieli. Pozdrawiam
MRfoto Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor #38 Opublikowano 23 Lutego 2019 W dniu 30.01.2019 o 08:50, Pief napisał: Witam Walczyłem z podobnym spiekiem z tej samej strony , ogólnie to co opisujesz przechodziłem przez 2 lata zastanawiając się " co jest nie tak" . Na forum skzp czytałem jakiś czas temu o niedoróbce w podajniku i to mnie naprowadziło że może to być "to", a widzę że mamy te same podajniki . Trzy tygodnie rozebrałem podajnik i faktycznie miałem ten feler. Blacha montażowa która dzieli podajnik i jest montowana do ściany pieca ma otwór na ślimak i kanał powietrzny z wentylatora, blacha ma jeden otwór przez który powietrze z wentylatora dmucha do otworów w palniku i do ślimaka . Przez takie rozwiązanie nie można utrzymać ciśnienia powietrza na palniku bo powietrze dmucha w ślimak . uszczelniłem ,rozdzieliłem powietrze z wentylatora by dmuchało tylko w kanał powietrzny na otwory w palniku. Po tym zabiegu spiek zniknął i pali się tak jak powinno. Czy ktoś z kolegów orientuję się gdzie można kupić tę blachę montażową poprawioną Pozdrawiam Ale dodałem ,jak usunąć załączniki ok udało się . Faktycznie o tym nie pomyślałem , zaraz jak się zakończy sezon grzewczy to przyjrzę się tematowi , a powiedz mi teraz jak uchylisz wieko od zasobnika to dmucha powietrze ??? Teoretycznie powinno to zostać wyeliminowane Twoim sposobem. Ja na chwilę obecną poradziłem sobie ze spiekami w ten sposób : koledzy radzili żeby przytkać niektóre otwory , to jednak nie przyniosło żadnych pozytywnych rezultatów , ciągle mi się wydawało że ciśnienie od strony wlotu poprzez dwa otwory w palniku jest zbyt duże , więc poszedłem w drugą stronę i wywierciłem dodatkowe otwory obniżając ciśnienie na wlocie , efekt jest taki że na całym palniku ładnie równo wszystko się dopala .......no i oczywiście niedługo wezmę się za tą przegrodę opisaną przez kolegę .
MRfoto Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor #39 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 W dniu 30.01.2019 o 08:50, Pief napisał: Witam Walczyłem z podobnym spiekiem z tej samej strony , ogólnie to co opisujesz przechodziłem przez 2 lata zastanawiając się " co jest nie tak" . Na forum skzp czytałem jakiś czas temu o niedoróbce w podajniku i to mnie naprowadziło że może to być "to", a widzę że mamy te same podajniki . Trzy tygodnie rozebrałem podajnik i faktycznie miałem ten feler. Blacha montażowa która dzieli podajnik i jest montowana do ściany pieca ma otwór na ślimak i kanał powietrzny z wentylatora, blacha ma jeden otwór przez który powietrze z wentylatora dmucha do otworów w palniku i do ślimaka . Przez takie rozwiązanie nie można utrzymać ciśnienia powietrza na palniku bo powietrze dmucha w ślimak . uszczelniłem ,rozdzieliłem powietrze z wentylatora by dmuchało tylko w kanał powietrzny na otwory w palniku. Po tym zabiegu spiek zniknął i pali się tak jak powinno. Czy ktoś z kolegów orientuję się gdzie można kupić tę blachę montażową poprawioną Pozdrawiam Ale dodałem ,jak usunąć załączniki ok udało się . Odgrzeję trochę temat ale właśnie mam rozebrany podajnik i jestem ciekawy Waszych opinii. Do pieca dolega płaska blacha ( foto. nr 1 ) a przy samym piecu jest kilku milimetrowy uskok ( foto. nr 2 ) przez który dostaję się powietrze z komory napowietrzającej bezpośrednio do ślimaka . Jednak zauważyłem że w moim przypadku jest jeszcze jeden element , jakieś 10 centymetrów głębiej są dwa otwory ( foto. nr 3 ) który znowu wchodzą z komory napowietrzającej do ślimaka . Tutaj jest pytanie do osób znających się na konstrukcjach pieca , czy to jest niepotrzebne i zaburza obieg powietrza czy wręcz odwrotnie i służy np. nie wiem, studzeniu ślimaka bądź dosuszeniu opału zanim dostanie się na palnik ? Napiszcie proszę co sądzicie o tym temacie bo sam nie wiem czy wstawiać tą poprzeczkę doszczelniającą i jest to niedopatrzenie producenta czy darować sobie i zostawić tak jak jest ???
Gość Visitor1230 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #40 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Tych otworow nie zatykaj. Spelniaja funcje przeciwdymowa.
MRfoto Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor #41 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 No i ok . Otwory mają określoną funkcję. A co z szczeliną między nadmuchem A ślimakiem?
Gość Visitor1230 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 #42 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Trzeba to uszczelnic. To raczej oczywiste.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.