Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tytuł roboczy dziś : co zrobić by było lepiej?

FAFAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.02.2019 o 09:38, Cemol napisał:

Za Wikipedią: "Sadza w istocie powstaje w wyniku nie tyle spalania, ile pirolizy paliw, która towarzyszy procesowi spalania. W przypadku spalania z występowaniem płomienia sadza zaczyna formować się w najbardziej gorącej części płomienia (zwykle białej lub niebieskiej), gdzie występuje wysoka temperatura i deficyt tlenu"

To chyba stary wpis bo już jest ekogroszek  który tego ponoć nie wytwarza sadzy  spieków i smoły .

Ekogroszek Diablo Gold to trzeci rodzaj ekogroszku stworzony pod patronatem Krzysztofa Diablo Włodarczyka. Produkt Gold jako najnowszy z produktów marki Diablo charakteryzuje się ogromną wydajnością i wysoką wartością opałową. To najlepszy produkt Diablo skierowany specjalnie do tych, którym zwykły ekogroszek nie wystarcza.

Diablo Gold to węgiel o świetnej specyfikacji. Jego ciepło spalania wynosi 29 MJ/kg, a wartość opałowa - 28 MJ/kg. Gold jest produktem najwyższej jakości - nie pozostawia spieków, sadzy i smoły, dzięki czemu nazwać go można produktem przyjaznym środowisku. Nie ingeruje negatywnie w jakość powietrza - nie zanieczyszcza komina i powierzchni czynnej kotła. Ekogroszek Gold dzięki płukaniu wolny jest od kamienia i zanieczyszczeń. To absolutny numer jeden wśród ekogroszków marki Diablo.
Opublikowano

Piecyk wyczyszczony a ja się pokusze o małe podsumowanie. W środku jest no nie wiem jak to opisac hmm bardziej pylowo niż sadzowo . Pył jest jasniejszy i nie przylegający do blach kotla . Można śmiało to pędzelkiem obmiesc . Czyści się rewelacyjnie . Ilościowo jest troszke mniej ale pół tygodnia był dwustan i reszte modulacja . Tortownica tu na pewno pomaga bo więcej plomienia wychwytuje z racji tego że jest o kilka cm mniejsza od wnętrza kotla . Na chwile obecna nie mam dysz i innych blaszek na palniku . Po odpaleniu pieca na skzp 02 niestety grzeje mi się mocno palnik jak i rura podajnika . Powodem tego jest kilkukrotnie wieksza warstwa żaru ,niż na ustawieniach dwustanowych . Tu modulacja trzyma ten żar rozpalony . będzie trzeba pomyśleć nad odebraniem tej temperatury . Ogólnie jestem zadowolony i o to mi chodziło że zmianą sterownika . Jak się zrobić ciepłej poleci palnik na tuningi . A i spaliny spadly sporo . Przed czyszczeniem na modulacji dochodziły do 160 . Po czyszczeniu maksymalne jakie widziałem to 115 . Spora różnica jak by nie patrzyć .

Opublikowano

Problem rury rozwiązany :). Okazało się że dałem ciala chcąc dobrze. Chciałem dobrze bo chciałem lepiej spasowac wejście z podajnika do pieca ,tj tej rury większej .pomiędzy był około pół centymetra ząbek ,a przez to mogło bardziej chrupać przy podawaniu . W tym celu obciałem  dwa centymetry rury podajnika . I niestety za bardzo przyslonilem otwór podający powietrze .po zabiegu wywiercenia jednej dziurki 16mm i dwóch obok 6mm temperatury wróciły do normy . 

Opublikowano

Niestety nie planuje już tam grzebać. 

Opublikowano

Stachu80 nie grzeb wstrzymaj konie :) ten dolot powietrza nie wskazany . Kolejna akcja z gorącą rurą tym razem zaklejony dodatkowy dolot powietrza .

Pisze by kogoś nie naprowadzić na minę . To może i dobre jest przy większej mocy . Połowa lub więcej mocy palnika . Przy małym zapotrzebowaniu na ciepło palnik działający w modulacji , zaczyna cofać żar w stronę podajnika .właśnie tam gdzie jest ten wylot powietrza . Dziś było tylko cw i dziad nie podskoczył z temperaturą  na czujniku ;) .

Opublikowano

Co się nie da jak się da :)

IMG_20190306_150104360.jpg

15518820891663328815810069866500.jpg

Opublikowano

FAFAŁ a Ty jaki masz palnik?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Rynnowy stalkot chyba 12-24 kW

Opublikowano

Jesteś zadowolony? Lepiej jak retorta?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 14:59, Kijasr napisał:

A jeżeli chodzi o czujniki to kupisz na Allegro kty sztuka koło 2zl kabel tyle ile potrzeba i gotowe

Kolego - nie wprowadzaj ludzi w błąd bo 2zł kosztuje sam element pomiarowy a kompletna czujka jes dużo droższa.

Opublikowano

Miałem chęć zmienić palnik w coś używanego iść . No ale już nie ma sensu inwestować. Tu opisałem moje przeboje z tym palnikiem . Cudu nie ma ale spała mi w popiół drobny z drobnymi spiekami  . Tak że jest ok . Sterownik pomógł całkiem sporo . 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam za odświeżanie bez sensowne tematu . Jednak robię to dla większego zasięgu postu z kupnem rury wraz zasobnikiem . Tu link .

dzięki .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ło Panie to je retorta nie kurła rynna.

Więc właśnie dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym nie posiadaczem palnika rynnowego :) jupjupi I tak dalej . Stalo się to z powodu doslownego przegnicia zasobnika oraz wytarcia rury podajacej . Jako że byla kiedys latana stwierdzilem czas kupic nowe . Ale się trafila okazja no tak ją sobie tlumacze :) . I za 800 zlotych kupilem cały palnik wraz z podajnikiem I sterownikiem . Jest to retorta firmy Termo-Tech . Palnik 18kw chociaz po takim wstepnym ogarnieciu coś mi mowi że on z 16 to jego maks . Niestety w trybie letnim I z braku chęci oraz czasu kociolek jest wstępnie tylko ustawiony . Czyli by się palilo grzalo wodę na mycie a w popielniku nie zbieral się nie dopalony wegiel. Czy są zauważalne różnice ? . No pewno  że są I to spore . Spalanie spadlo ,nie powiem ile Ale szacuje około 0,5 kg ,szacuje ponieważ chcę przekręcić kolejny worek groszku i sprawdzic czy pomiar przesypu mam prawidlowy. Co dalej . Oczywista oczywistosc to pyl na półkach wymiennika . Wreszcie on jest nie trzeba gazowac powietrzem jak na rynnie bo kopcilo I sadza rosla . To było by na tyle zmian . Za pare dni ma byc 12 w dzień to i przetestuje się palniczek na większym obciążeniu .

IMG_20190906_062248.jpg

IMG_20190905_211203.jpg

Opublikowano

Ja mam rynnę, kolega ma rynnę, mój ojciec też ma rynnę... Cała trójka ma rynnę witkowskiego plus skzp-02. I mamy też tylko pyłek w piecu.

wszystko zależy od wykonania i sterowania. Oczywiście też dużo daje rodzaj węgla jakim palisz.

Opublikowano

Ale cala trójka macie powietrze wtórne . Stalkota stara rynna nie ma  go jako takiego . Jest w podstawie tej która kreci sie do kotla dziurka do tego trzeba miec dziure w rurze podajacej . Niestety to powoduje przy małej modulacji ucieczke zaru w strone zasobnika . I lepiej ją zaslepic .

Opublikowano

Jak tak słucham w mediach o ustawie smogowej to myślę że chyba niedługo będziemy mieli afrykę u nas bo na gaz nas nie będzie stać.

Już teraz człowiek liczy ile wyda na opał i ma nadzieje że nie będzie ostrej zimy a rząd wymyślił żeby nawet kominki ludziom likwidować. O większych grillach nie wspomnę.

Dziwne że za duże firmy się nie biorą tylko maluczkich gnębić chcą.

@FAFAŁ życzę powodzenia z nowym palnikiem i oczywiście minimalnego zużycia węgla :)

Opublikowano

A wielkie dzięki . Stara się człowiek  a O czlowieku nie mysla . Wiem przewrotne to zdanie ale tak jest . Masz nie kopcic ok ale jak to zrobic . Wez prad . No do dzis splacam kredyt za prąd . Bo po zimie przyszlo wyrownanie sześć kola . Instalacje zrobilem samemu . Kociolek uzywany . Poszlo w niego pieniedzy bo sterownik teraz palnik . Kopce ale mniej . Za to place grosze w porownaniu do prądu :) 

Opublikowano

Szarego obywatela to gniją na każdym kroku. Ja mieszkam 30km od rydzyka. 220mln zł na świętą geotermię i inne badziewia dają . Woda z jedo  geotermi będzie miała ok. 40-45 st.C i będzie podgrzewana przez budowaną ciepłownię!!! NORMALNE???

Kolej się nie rozwija, podobnie jak żegluga śródlądowa też nie istnieje ale tiry smrodzą i jest ok. bo przynoszą podatki dla biednego morawieckiego, św.kaczyńskiego i innych. Można by towary puszczać barkami albo koleją w tranzycie. Pytanie po co skoro można ściągać od szarego obywatela.

Ciekawe co będzie tańsze, kredyt na rachunek za gaz czy prąd do ogrzewania czy może mandat za nie wymienienie pieca 5 klasy który różni się tym, że nie ma ruszt

Opublikowano

My jesteśmy zakwalifikowani do termomodernizacji i coś tam jeszcze . Beda podlaczac budynek do miejskiego . Reszta cholera wie czy np ociepla sciany pewnie nie . Ale czynsz I oplaty wzrosną tak czy siak . Nasze katakumby jak ja to mieszkanie nazywam potrzebuje bardzo duzo ciepla . Potrzebowalo bo w miare mozliwosci obnizam sufity I daje welne . Do tego dochodzi to że mury zaczely się dosuszac np na przedpokoju potrafi mi po scianach płynąć woda . Nikt z tym nic nie zrobi tylko przysle inspekcje . Pan kominiarz wpadl I powiedziała ten wywiew mechaniczny ma byc zlikwidowany bo komin ma dzialac grawitacyjnie . Tylko on K.. nie dziala on dmucha nie ciagnie wiec I tak olalem go :). Każdy mądry na papierku A gdy mówię że coś jest po prostu najzwyczajniej spieprzone to oni no trzeba coś z tym zrobic będziemy myśleć . I tak myślą my dalej mieszkamy . Od jakiejs kontroli stanu do kontroli stanu budynku . Smieszne przepisy śmieszni ludzie myślący ze jak jest na papierze to już tak będzie w budynku . Kolejna sprawa np palic meblowka nie wolno ale juz peletem z meblowej plyty mozna .I na koniec powiem tak . Kraków sory ale smog dalej będziecie mieli , milej zimy :).

Opublikowano

Ech dobrze napisane - na papierze wszystko działa i to im wystarcza, a, że przepisy i papiery przestarzałe to już problem użytkownika.

Mamy sporo obowiązujących przepisów nawet z lat 50-tych, czyli sprzed praktycznie dwóch epok patrząc na postęp ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.