Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozpalanie pieca na ekogroszek

5grushek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie jest za free - oczywiste, piszę tylko ile mnie kosztuje prąd, u mnie wychodzi tak jak pisałem góra 80zł m-cznie a jak sam napisałeś eko minimum 100zł m-cznie + prąd na obłsugę pieca, więc co tu jest nieopłacalne ?

Opublikowano
4 godziny temu, mafik napisał:

więc co tu jest nieopłacalne ?

To co napisałeś powyżej. Prądem taniej, a grzejesz kotlem ;) 

Opublikowano

Grzanie CWU zima, a latem to dwie różne rzeczy. Grzanie zimą CWU niejako przy okazji grzania CO przebiega na większej sprawności kotła. Latem jest strata na podtrzymanie kotła.

Opublikowano
2 godziny temu, Trener40 napisał:

To co napisałeś powyżej. Prądem taniej, a grzejesz kotlem ;) 

Bo jak włączę bojler na prąd + piec z całym osprzętem to już korzyści nie ma, nie czepiaj się, bo wielu ludzi myśli że prądem drogo, a czasem się okazuje że wcale nie tak źle, warto czasem przedstawić swój punkt widzenia

Opublikowano
10 godzin temu, Trener40 napisał:

Chyba taki pięcio litrowy. 

Bojler 120L, który będzie tylko dogrzewany bez odbioru wody ma ok 1.5 KWh strat na dobę co daje ok 33 zł na miesiąc, a co dopiero mówić gdy pobierana jest z niego woda. No chyba, że ktoś myje się w łyżce wody. 

Bojler dogrzewany kotłem też ma straty i to takie same jak przy dogrzewaniu prądem.

Od 20 lat użytkuję latem do CWU przepływowy podgrzewacz wody o mocy 21 kW. Średnio wychodzi to ok. 50 - 60 zł/m-c dla 3 osób.

Przez 2 sezony grzałem CWU 120l kotłem dla porównania i w pierwszym sezonie miałem zużycie 3,5 kg/24h a w drugim 2,6 kg/24h. Kwestia dopracowania ustawień.

W tym sezonie będę dogrzewał podgrzewaczem, bo kotłem w lecie zwyczajnie się nie opłaca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.