Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec stuka i syczy

Kamieniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Mam następujący problem a mianowicie :
Głośne stuki ( strzelanie ) oraz syczenie w piecu nawet przy temperaturze 40 stopni.
Piec jest nowy firmy sked 25 -30 kw, z rusztem wodnym ,spalanie dolne .
Piec z sterownikiem Sahara wraz z wentylatorem , instalacje niestety stara od pieca po całej piwnicy  ( leżaki 2 całe stal ) dalej  1 cal i 1/2 stal.
Grzejniki panelowe  9 szt. ,Łazienkowe tzw. drabinka 3 szt. , Żeliwne tzw żeberkowy 9 szt w tym dwa po 20 żeberek , dom ogólnie około 260-300 metrów kwadratowych do ogrzania , ocieplony.  
Pompka energooszczędna IBO 25-80/180 
Grzejniki jak i instalacja odpowietrzona wszystko grzeje równo i szybko . 
Bojler 160 l także nagrzewa się idealnie. 
Ale stuka i syczy nawet jak pompa ustawiona manualnie na max ,filtr przed pompą czysty. Piec ustawiony z spadkiem około 2 - 3 % w stronę do przodu. 
Co to może być od niedawna tak się dzieje .

Instalacja otwarta.
Pozdr. 

Opublikowano

Na to wygląda że kociołek podgotowuje wodę na rusztach wodnych(mocny węgiel i dmuchawa daje w palnik) , taka ich natura , a ten sked to na pewno dolniak czy górno dolny?

Opublikowano

W 100% dolniak z przerwą u góry około 1cm niby na dopalanie spalin., No teraz palę ekogroszkiem to szybko się rozpala 

Opublikowano

W 100% dolniaku masz dopalanie spalin dołem a nie górą to co masz to typowy ni pies ni wydra - ani górniak ani doniak, na dodatek ma ruszt wodny, którego nie posiada żaden dolniak , gdyż od razu następuje podgotowanie wody w ruszcie wodny,

jedyna rada pompa na max.

PS

Masz jakąś ochronę powrotu kotła?

Zaw 4-D lub coś innego?

Opublikowano

A może ktoś praktykował taki patent aby na ten ruszt wodny dorobić dodatkowy z blachy np 11mm z otworami i przerwą między rusztem wodnym tak z 5-10mm .

Opublikowano

Ja akurat jestem w tej sytuacji że teść co wykonał instalacje w domu (niestety) to ślusarz i blachy mam dostatek i myślałem o takim dodatkowym ruszcie z blachy 15 mm z otworami 10 ewentualnie 8 mm wtedy ruszt wodny był by bezpieczny od żaru i gwałtownego przegrzewania

Opublikowano

Dospawać po bokach dwie podpory i sprawdzić. Sęk w tym, czy szerokość komory spalania kotła jest odpowiednia? Te gotowe wkłady mają stałe wymiary.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.