Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z chłodnym powrotem podłogówki - wychładza kocioł

elmarko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałeś...zweryfikuj schemat ze stanem faktycznym, zwłaszcza podłączenie pompy kotłowej i podmieszania do 3D podłogówki.

Pompa podłogowa- charakterystyka stała, przy grzejnikach- proporcjonalna (zwłaszcza jesli sa głowice termo) . Pompa CWU - pierwszy bieg w zupełnosci wystarczy, do tego warto jescze przydławić.

Opublikowano

gmaj22 dokładnie takie ustawienie pomp i jaj opisał sambor brak ochrony kotła jak widać na schemacie który opisałeś. Bierz przykład sambor tylko zastanawiał bym się nad tym sprzęgłem czy jest potrzebne.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ten kocioł ma fabrycznie wbudowaną ochronę kotła (zaw.3D+pompa) A ponieważ jest kolejny zaw.3D na podłogę konieczne jest sprzęgło i wykonanie jak kilka postów wyżej tylko bez VTC (bo jego odpowiednik już jest)Zresztą oryginalny schemat Lazara w zał.tylko z dwoma obiegami OP ale oczywiscie jednym z nich może być obieg grzejnikowy niekoniecznie z zaw.3D

ucz.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, gmaj22 napisał:

Zapomniałeś...zweryfikuj schemat ze stanem faktycznym, zwłaszcza podłączenie pompy kotłowej i podmieszania do 3D podłogówki.

Panowie, aby wszystko było jasne kilka zdjęć z podłączenia do kotla.

Dolna nitka to powrot cwu, powyżej powrót z instalacji podlogowk i grzejników.

Ostatnie zdjecie to zawór na zasilaniu podlogowki.

Pompa kotłowa na drugim biegu char. proporcjonalna.

IMG_20181219_171838.jpg

IMG_20181219_171917.jpg

IMG_20181219_172008.jpg

Opublikowano

W zasadzie, gdyby nie to, o czym wcześniej napisał @odpowietrznik, to nie byłoby sie do czego przyczepić. Jedynie do odpowietrznika automatycznego na ssaniu pomp. Nawet zawór zwrotny na powrocie z podłogówki jest, co sie rzadko zdarza.  

Zweryfikować, czy przypadkiem nie jest zdublowana ochrona powrotu, tak jak wspomniał kol. @odpowietrznik oraz prawidłowość ustawienia mieszacza i siłownika Honeywell. 

Opublikowano
17 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Ten kocioł ma fabrycznie wbudowaną ochronę kotła (zaw.3D+pompa) A ponieważ jest kolejny zaw.3D na podłogę konieczne jest sprzęgło i wykonanie jak kilka postów wyżej tylko bez VTC (bo jego odpowiednik już jest)Zresztą oryginalny schemat Lazara w zał.tylko z dwoma obiegami OP ale oczywiscie jednym z nich może być obieg grzejnikowy niekoniecznie z zaw.3D

Jestem po rozmowie z moim instalatorem.... i co?! twierdzi, że jest to mała instalacja i sprzęgła się nie stosuje - nie jest potrzebne.

Opublikowano

Tez tak twierdze bo też mam kociol na pellet instalacje podłogowa i grzejniki podlaczone na 4d, dom 102 m2 i nie mam sprzęgła i hula bez problemu.

Opublikowano

Piotruś nie mieszaj do tego zaworu 4D bo to inna zasada działania w instalacji. Tu brakuje sprzęgła, ponieważ trzeba zrównoważyć przepływy w obiegach bo teraz pompy pracują w szeregu co jest niedopuszczalne. Moc i wielkość instalacji nie ma z tym nic wspólnego.

Opublikowano
2 minuty temu, Digitrax napisał:

Piotruś nie mieszaj do tego zaworu 4D bo to inna zasada działania w instalacji. Tu brakuje sprzęgła, ponieważ trzeba zrównoważyć przepływy w obiegach bo teraz pompy pracują w szeregu co jest niedopuszczalne. 

No widzisz, niby racja ale u kolegi @piotrek300582 taka instalacja się sprawdza. Dlaczego pompy nie mogą pracować szeregowo?

@piotrek300582 czy u Ciebie pompy pracują również w szeregu? 

Opublikowano

Bo on ma inny układ instalacji !

Jeżeli Twój hydraulik uważa, że sprzęgło jest zbędne to niechaj wyeliminuje problem z jakim tu zawitałeś.

Opublikowano

Moja instalacja jest zrobiona na zawór ze 4d Może kolega ma rację z tym sprzęgłem bo masz pompy osobno na podlogowke i osobno na grzejniki. Ja mam pompę na podlogowke ale nie mam pompy na grzejniki ponieważ obieg wspiera pompa kotłowa. Spróbuj jeszcze taki myk: daj na minimum pompe podłogowa i grzejnikową a na maxa kotlowa i zaobserwuj chyba ze juz tak robiłeś. Moc pomp w obiegu podłogowym i grzejnik owym nie może przekraczać 100% moc pompy kotlowej

Opublikowano
20 minut temu, Digitrax napisał:

Jeżeli Twój hydraulik uważa, że sprzęgło jest zbędne to niechaj wyeliminuje problem z jakim tu zawitałeś.

Hydraulik twierdzi, że instalacja jest poprawna (bo w sumie co ma innego powiedzieć) a wina leży w ustawieniach kotła.

Im więcej czytam i rozmawiam z ludźmi tym bardziej przekonuje się do instalacji sprzęgła, które faktycznie potrafi rozwiązać sporo problemów z instalacją. Tylko wiesz, chcę mieć pewność, że problem leży w braku sprzęgła - wcześniej spotkałem się z opinią że to jest wina braku mieszacza na grzejniki. I która opinia prawdziwa? A przecież nie jestem pierwszym, która ma taką instalację...

Opublikowano

Więc skorzystaj z gotowych rozwiązań, które na tym forum się nie raz pojawiły. Osób z takim problemem jak Twój jest tu sporo.

Jeżeli Twój czarodziej mówi ze to tylko ustawienia kotła to niechaj przyjdzie i to ustawi :)

Opublikowano

Kolego zakładaj sprzęgło ja założyłem jestem zadowolony skończyły się problemy z instalacja żadnych zaworów 4d zrób jak ze schematu Sambora i będziesz Pan zadowolony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.