Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe w zasadzie nie działa

JacekKo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a masz zdjęcia rur w podłodze ,jak gęsto układane i w jaki sposób , bo jeśli termometr ścienny pokazuje tylko 21 C  to podłoga mocno oddaje albo termostat wyłącza pompę bo ustawiony na 21 C

Opublikowano

gdzieś zgubiłem nazwę twojego stera wypisz co tam jest poustawiane

Opublikowano

Nie mam zdjęć rur w podłodze. Odnośnie wysokiej temperatury-pisałem, że skręciłem aby było w okolicy 40.

Jaką temperaturę widzi sterownik? Nie wiem, jak to sprawdzić.

Wspomniane 21 stopni pokazuje sterownik:

sterownik.jpg

Choć tu akurat jest 2,5 "na plusie".

Opublikowano

Znalazłem zdjęcia podłogi, które zrobiłem kilka dni temu, gdy grzała:

podloga1.jpg.1caa577318f62dd55d70fb9019a3891c.jpgpodloga2.jpg.3d32b0d3ce061b25fee9b2deb3cf6443.jpg

oczywiście to jest tylko fragment podłogi. Między końcami pętli jest niecałe 40cm.

Opublikowano

Po pierwsze primo. Pompa podłogowa powinna chodzić cały czas że względu na dużą bezwładność cieplna.
Po drugie primo. Temp pchana w podłogę na poziomie 40sy daje efekt sauny w domu. U mnie przy -13 st w podłogę szło max 32st co dało efekt utrzymywania temu 22-23st w domu.
Po trzecie primo. Piszesz że masz jeden klucz. Ja bym głośno w tych czasach gdzie jest dostęp do wszystkiego o tym nie pisał. Jeśli nie chcesz inwestować w dodatkowe klucze to nigdy nie sprawdzisz rzeczy o których piszą przedmówcy. Może trzeba wezwać gościa który choć trochę się na tym zna i ma odpowiedni sprzęt aby to sprawdzić.
Po czwarte primo. To radzę wziąć instrukcje swego sterownika i poznać wszystkie jego funkcje i opisać co jest jak poustawiane.

Moim zdaniem to ogrzewanie działa tylko ktoś ustawił cykliczna pracę pompy.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Odnoszę wrażenie, że u mnie pompa pracuje cały czas. Słychać ciche brzęczenie nawet jak podłoga nie grzeje.

Jakąś instrukcję mam, tylko którą część mam sprawdzać-dla użytkownika czy dla instalatora?

Opublikowano

A moim zdaniem, co zresztą wynika że zdjęć termowizyjnych, za nierównomierne nagrzeje podłogi odpowiada przede wszystkim złe rozprowadzenie pętli (w meander) oraz zbyt duży rozstaw między pętlami (40 cm). Cykliczna praca pompy dodatkowo pogarsza sytuację.

Opublikowano

Ale taki obraz, kiedy widać te pętle jest rzadkością. Najczęściej tych pętli prawie nie widać i podłoga ma dość jednolitą temperaturę poniżej 20 stopni. Sterownik na dole pokazuje 21 stopni a na górze, gdzie grzeją kaloryfery termometr pokazuje 22-23 stopnie. Przy czym kaloryfery nie grzeją na max.

Opublikowano

No ale jak grzeją pętle od czasu do czasu to coś jest nie tak ustawione bo chochliki nie siedzą i nie zamykają zaworu więc albo w sterowniku jest ustawione cykliczne załączanie albo zawór chroni powrót.

Opublikowano

Też tak uważam, że to powinno działać cały czas. Nie wiem tylko jak sprawdzić dlaczego to grzeje od czasu do czasu. Zapewne gdzieś w sterowniku to tkwi, ale instrukcja do niego jest tak napisana, że albo ja jej nie rozumiem, albo ktoś się średnio do tego pisania przyłożył ;)

Opublikowano

ja nie mogę znaleźć w necie instrukcji do tego sterownika więc pozostaje ci tylko metodą prób i błędów dojść i poznać co do czego służy. Na pewno nic nie wybuchnie bo to nie bombą zegarową którą saper rozbraja

a kolega w ogóle próbował przelać pętle przecież to wystarczy dwa kawałki wężyka. I na pewno nie zaszkodzi tylko pomoże.I wykluczy zapowietrzenie bądź zapchanie pętli.

Opublikowano

Jak już zacznę klikać w sterowniku, to chyba lepiej nie testować ustawień z części dla instalatora? Były tam jakieś krzywe i nie bardzo wiem, czego to może dotyczyć.

Ale popatrzę na papier i spróbuję znaleźć coś na temat sposobu pracy pompy. Jak patrzyłem tutaj, to  zauważyłem, że jest mowa o obwodzie I i II. OP pewnie jest na II, ale to tylko przypuszczenie. Chyba, że mam szukać instrukcji nie do tego DomoCommand tylko do czegoś innego?

Opublikowano

Sprawdziłem ustawienia na sterowniku-ogrzewanie podłogowe było czynne od 5:30 do 9 i później od 17 do 22.

Czy OP nie powinno przypadkiem być czynne nie kilka a przynajmniej kilkanaście godzin na dobę? Najlepiej w jednym kawałku?

Opublikowano

Czyli musisz przeczytać instrukcję jaką podał kolega wyżej. Bo te ustawienia są w przedziale "1 ...... 7" str.8 i 9. Te ustawienia co masz to dobre są dla grzejników a nie dla podłogówki. Ustaw na ciągłą pracę z niską temp,

Opublikowano

Na sobotę i niedzielę już zmieniłem na pracę ciągłą od 5 do 22:30, jeszcze tylko zmniejszę maksymalną temperaturę na tym obiegu na okolice 35 stopni, bo widziałem tam chyba 50 (!).

I ciekawostka: wg instrukcji 3. i 4. wiersz to rzeczywiste temperatury wewnątrz i na zewnętrz a u mnie: jedno to dzień i miesiąc a drugie to rok.

Opublikowano

Chyba włączy się, jeśli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej nocnego ustawienia, co jest raczej mało prawdopodobne.

Czyli powinienem ustawić zakres dni 1-7 (aby takie samo ustawienie dotyczyło wszystkich dni w tygodniu) i cały zakres czasowy?

Opublikowano

Testowałem u siebie ile spala w ciągu doby kocioł. Tyle tylko, że ja mam grzejniki, szybko można ogrzać mieszkanie i wychłodzić.

I tak:

Pierwszy dzień

NOC: 20.4* od 22 do 6.

DZIEŃ: 22* od 06:00 do 22:00

Spalanie: 6.1 m3

Następny dzień (trochę zimniejszy dzień)

NOC: 20.4* od 22 do 14.

DZIEŃ: 22* od 14:00 do 22:00

Spalanie: 6.25 m3

Jak widać, zimniejszy dzień i sytuacja odwrotna do zakładanej. Nie warto obniżać temp.z myślą o oszczędnościach. U mnie jest to tylko dla komfortu no i na grzejnikach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.