Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ktoś to musi wiedzieć - korekta powietrza górna i dolna

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w dwóch już wątkach prosilem o wyjaśnienie wpływy korekty powietrza na pracę kotla pracującego w PID.

Pytanie brzmiało tak:

W menu instalatora mam do ustawienia:

1. moc kotła,

2. korekta nadmuchu dolna (od +13% do -20%)

3. korekta nadmuchu górna (od -13% do +20%)

O ile "moc kotła" nie wymaga wyjaśnień, chociaż nie wiem czemu użytkownik ma ja ustawiać samodzielnie, a nie robi tego algorytm sterownika, to nie rozumiem od jakiej wartości liczne są procenty nadmuchów i co one właściwie znaczą i na co mają wpływ. To czemu zdefiniowano akurat takie a nie inne granice tej regulacji mnie na razie nie interesuje, ale już na spalanie jak najbardziej.

Mimo upływu czasu nie uzyskałem wyjaśnienia. Zakładam, że jednak ktoś musi wiedzieć o co chodzi, na zasadzie do 3 razy sztuka, wstawiam to jeszcze raz.

Na dodatek dołączam szkic z przebiegami temperatury zadanej kotła w funkcji czasu. Może to nieco pomoże. Na rysunku są trzy przebiegi,

pytanie brzmi jak podwyższyć wykres (1) lub jak obniżyć wykres (2), by oscylacja temperatury była symetryczna bądź prawie symetryczna w stosunku do wartości temperatury  zadanej.  Tzn., jeśli temp. zadana wynosi np. 65C, to  by granice oscylacji były równe i wynosiły np. 68 góra i 62 dół (+/- 3 stopnie).

Na wykresie (3) widać występujące nieperiodycznie piki zarówno w dół jak i w górę. Nie wiążę ich z jakimiś zmianami parametrów temperatury czy spalania, powstają jak mi się wydaje przypadkowo (?). Czy ktoś też to zaobserwował?

Z góry dzięki za pomoc.

temp_CO.jpg

Opublikowano

Co to za sterownik?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Miałeś chyba napisać:  "I nie ma tego w instrukcji? Nie?"

Opublikowano

Po pierwsze jakie masz nastawy w pracy PID? @Cemol

Opublikowano

A jaką masz temp powrotu ?

Opublikowano

W pracy PID i mocy kotła chodzi o to że jeśli piec przekracza temp zadaną o 5stopni bo następnie wchodzi w nadzór zmniejszamy parametr z 100 np na 90.

Następnie regulujesz sobie korektą powietrza na +/- tak by eko groszek ci się spalał.

Korekta na minus jeśli zapada ci się kopczyk

Korekta na plus jeśli eko masz za dużo i ci się np przesypuje

Nikt konkretnie nie da ci odp bo są róże ekogroszki.

Ja obecnie mam moc 90% i piec śmiga mi na granicy 2stopni czasem 4 jeśli załączy mi się pompa cwu.

To co ważne to właściwy odbiór wody przez pompę CO u mnie zwiększenie na MIN a nie auto dało naprawdę dużo no i ciepły powrót, w moim przypadku założenie pompy kotłowej.

Wszystko działa mi na nastawach fabrycznych.

Wykres CO

wykres_grudzień.jpg

Opublikowano

Sam walczę z sytuacją z wykresu nr3, i też bardzo chętnie dowiedziałbym się jak to jest z tą korektą, wydawało mi się że jak korekta górna dotyczy sytuacji jak wiatrak idzie powyżej 50%swojej mocy ale pewny nie jestem....

Opublikowano
11 godzin temu, manx napisał:

W pracy PID i mocy kotła chodzi o to że jeśli piec przekracza temp zadaną o 5stopni bo następnie wchodzi w nadzór zmniejszamy parametr z 100 np na 90.

Następnie regulujesz sobie korektą powietrza na +/- tak by eko groszek ci się spalał.

Korekta na minus jeśli zapada ci się kopczyk

Korekta na plus jeśli eko masz za dużo i ci się np przesypuje

A tak to objaśnia Instrukcja sterownika;
"V.a) Korekta powietrza
Funkcja ta służy do regulacji sterowania mocą wentylatora. Zasada działania tej regulacji oparta jest na przemieszczaniu charakterystyki wentylatora w górę lub w dół. Jeżeli nadmuch w całym zakresie regulacji jest zbyt niski/wysoki, należy odpowiednio podnieść/obniżyć ten współczynnik, aby wentylator pracował z właściwą wydajnością.
Dodatkowo po kliknięciu w ikonę Zaawansowane na ekranie wyświetla się podmenu z funkcjami: Korekta powietrza dolna oraz Korekta powietrza górna. Użytkownik ma możliwość korekty obrotów wentylatora zarówno dla minimalnej jak i maksymalnej mocy kotła (wynikającej z obliczeń zPID)."

Przeczytałem cytowany pkt V.a Instrukcji 10x, przeczytałem więcej niż 10 wątków dotyczących korekty powietrza posiadanego sterownika K1Pv4 i dalej nie rozumiem tej nieszczęsnej korekty powietrza - chodzi mi o odpowiedź na pytania rozpoczynające ten wątek i potem zawarte w poście z wykresami.

Aha, w instrukcji użyte są kluczowe porady, które wyboldowałem. Zdanie "Jeżeli nadmuch w całym zakresie regulacji jest zbyt niski/wysoki, należy odpowiednio podnieść/obniżyć ten współczynnik, aby wentylator pracował z właściwą wydajnością.", to mistrzostwo świata.

Gość berthold61
Opublikowano

A po kiego grzyba jakąs korektę robić? wystarczy sztywno ustawić moc maksymalną dla mocy maksymalnej oraz w mocy minimalnej moc minimalna i to musi działać i działa , u mnie min to 18 proc a max 26 proc i do widzenia , nigdy nie gmeram w korektach bo i po co , zawsze lepiej w głównym ustawić ten procent w tą czy tamtą po zmianie np opału .

Opublikowano

Rzecz w tym, że w moim sterowniku nie mam ustawienia mocy maksymalnej dla mocy maksymalnej oraz mocy minimalnej dla mocy minimalnej.

Po drugie, pewnie mógłbym to odnieść do jakichś funkcji w menu mojego sterownika, ale kompletnie nie rozumiem tego co napisałeś.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę temat. Kocioł Defro sigma e. Sterownik K1pv4 adaptive. Sterownik pracuje cały czas w PID. Ostatnio zaczęły mi się robić spieki. Z tego co wyczytałem powinienem dać mniej powietrza. Czy mam zmieniać parametr "korekta powietrza górna" czy "korekta powietrza dolna" ?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jesli chodzi kociol teraz na malej mocy,tak prawdopodobnie dolna,jesli moc faluje od dolu w gore po calom zakresie,tak gorna korekta tež.

Opublikowano
35 minut temu, Jaro9 napisał:

Czy mam zmieniać parametr "korekta powietrza górna" czy "korekta powietrza dolna" ?

Jak zle sie pali przy 1% PID to zmieniasz dolna (czy na + czy na - to zalezy co chcesz uzyskac).

Jak zle sie pali przy 100% PID to zmieniasz gorna (czy na + czy na - to zalezy co chcesz uzyskac).

A jak sie zle pali w calym zakresie PID to zmieniasz korekta nadmuchu bez wchodzenia w zaawansowane.

Opublikowano

A skąd wiedzieć na jakiej mocy kocioł aktualnie pracuje? Czy moc kotła to ten % pod ikonką wentylatora? 

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

jeśli spieki to korekta na "minus"

Opublikowano

Wygląda to tak. Aktualnie sterownik jest ustawiony na tryb letni (tylko cwu)i kocioł działa na mocy 50% spieki się nie robia. Wszystko jest ok. Jeśli robi się zimno i włączam tryb ogrzewania domu, zmieniam moc np na 60-70% zaczynają robić się spieki. Jak sobie z tym poradzić zmieniając nadmuch ?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny problem jak Jaro9, jak piec działa na 80-90% mocy to zaczynają się tworzyć spieki. Jak to wyeliminować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.