marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Witam, Mam takie pytanie , ciepło pobieram z elektrociepłowni i mam od nich ciepłomierz w instalacji obok wymienników, chciałbym zamontować drugi ciepłomierz tak żeby móc rozliczyć osobno koszty ogrzewania parteru i piętra. Układ zamknięty średnica rur 32mm i teraz pytanie : mam ciepłomierz którego średnica przyłączy jest 15 DN czyli 1/2 cala i nie jestem do końca pewny a raczej bardziej przekonany że nie mogę tak drastycznie zmniejszyć średnicy i go wstawić w rurę 32 mm - proszę o informacje w tej sprawie . Jeśli nie mogę to pytanie kolejne czy po prostu mogę zrezygnować z przyłączenia go w instalację - wtedy pozbędę się możliwości i funkcji przepływomierza , jednak przepływ mnie nie interesuje bardzie interesuje mnie liczenie energii więc czy mogę podłączyć tylko sondy temperatury na zasilanie i powrót jednocześnie nie podłączając wbudowanego przepływomierza ? Ciepłomierz to ENBRA SUPERCAL 539 DN 15
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Jeśli nie mogę to pytanie kolejne czy po prostu mogę zrezygnować z przyłączenia go w instalację - wtedy pozbędę się możliwości i funkcji przepływomierza , jednak przepływ mnie nie interesuje bardzie interesuje mnie liczenie energii więc czy mogę podłączyć tylko sondy temperatury na zasilanie i powrót jednocześnie nie podłączając wbudowanego przepływomierza ? Czy w ogóle wiesz, o co pytasz? !! Nie możesz.
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Wiem o co pytam tylko nie wiem czy dobrze to napisałem. Dzwoniłem dzisiaj do technika od ciepłomierzy do firmy Embra Polska, który to sprzedaje na Polskę te ciepłomierze i tam zadałem mu to pytanie , miły Pan stwierdził że nikt mu takiego pytania nie zadawał ale nie widzi żadnych przeciwwskazań takiego rozwiązania , stwierdził że ciepłomierz w tym przypadku nie będzie mierzył tylko przepływu medium ale będzie poprawnie naliczał pobraną energię, pod koniec rozmowy powiedział też żeby poradził się kogoś z praktyków stąd napisałem ten post . Jeśli możesz napisz dlaczego nie mogę tego zrobić bo chciałbym też to zrozumieć pozdrawiam
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Pisząc o energii mam i miałem na myśli pomiar zużycia ciepła
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Napiszę krótko: zużycie ciepła to jest iloczyn różnicy temperatur oraz właśnie przepływu. Ciepło właściwe wody już pomijam. A Ty chcesz obliczyć ilość energii, nie dysponując wielkością przepływu.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ciepłomierz w takiej instalacji stawia spory opór hydrauliczny, jak masz oba poziomy domu na 1 pompie to praktycznie będzie niemożliwe takie rozwiązanie. Ponadto sprawdź jakie są parametry max mierzonego przepływu przez ten ciepłomierz , dla DN15 rzadko kiedy jest on powyżej 0,6m3/h co może być niewystarczające dla ogrzania tego poziomu. Kolega w powyższym poście ma rację, mierząc tylko temp będziesz miał energię = zero Wg mnie trzeba ciepłomierz DN20.
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ehhh to nawet jak człowiek zadzwoni niby do źródła i poważnej firmy to źle powiedzą, A co sądzisz o wpięcie takiego ciepłomierza który ma po pół cala wejście wyjście w instalację PP 32mm jest to realne czy zbyt duże zmniejszenie średnicy ?
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2018 DN 15 na pewno będzie za mały. Ja mam DN 20 i przy maksymalnej mocy pompy "60" tki (Wilo Yonos) przepływ nie przekracza 1,2-1,3 m3/h. Oczywiście z uwzględnieniem oporów nie tylko samego przepływomierza, ale całej instalacji c.o.
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ok napisałem to równolegle z Twoją odpowiedzią sambor, więc pozostaje mi tylko szukać innego ciepłomierza właśnie DN 20 , ten DN15 mogłem kupić za 50 zł dlatego o niego pytałem
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Czyli nawet jak będę szukał to minimum DN 20 a DN 25 chyba byłby idealny
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Bez przesady. DN20 w zupełności wystarczy. To przecież tylko dom jednorodzinny.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Najlepiej kup nowy , legalizowany ciepłomierz - wtedy nie ma problemów z ewentualnymi problemami w rozliczeniach. Jeżeli będzie 1 pompa na całość to będzie potrzebna nowa regulacja hydrauliczna instalacji.
marian1980 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ok gmaj22 dzięki będę polował na DN 20 , i rzeczywiście może rozważę też kupno nowego, sambor: odnośnie regulacji hydraulicznej czy ma przez to rozumieć działania które mają na celu dostarczenia ciepłej wody w odpowiedniej ilości do każdego z odbiorników ? Możesz coś więcej o tym napisać, mogę przeprowadzić to we własnym zakresie ?
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Chodzi min. o nastawę wstępną zaworów grzejnikowych. Nie mając doświadczenia, raczej nie zrobisz tego właściwie. Próbowac zawsze możesz :)
mironw Opublikowano 6 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Wszystko zależy od tego ile grzejników masz na nim połączyć , jakie ciśnienie jest na sieci. Ja mam na mieszkaniach z sieci zakładowej 2.5 atmosfery zasilanie , 2.2 atmosfery powrót po instalowane przepływomierze 1/2 cala ( standardowe pół śrubunki ) , około 5, 6 grzejników i działa . A jak już masz taki to czemu nie spróbować . sam mam 5 grzejników, a zawory ledwo uchylone .Na dowód na zakładzie mam z 20 takich
marian1980 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor #16 Opublikowano 15 Grudnia 2018 nie miałem zbyt dużo czasu żeby dalej drążyć ciepłomierz i dlatego dopiero teraz odpisuję gmaj22: dzięki , nie wiem czy dobrze myślę ale czy chodzi tzw. kryzowanie ? mironw: , dzięki za informacje. Odnośnie ilości podłączonych grzejników pod ciepłomierz to będzie ich na pewno 5 (1600x600, 1600x600, 800x600, 1000x600, 600x600), generalnie mam ich 10 bo jeszcze na parterze 5 ale te nie będą podłączone pod ciepłomierz bo tam jest już zamontowany na węźle od ciepłowni. Rozliczenie będzie parter - piętro = wynik parteru . Jeśli u Ciebie działa przepływ 0,6 m3 /h na 5 grzejnikach to u mnie może też będzie działać, ale bardziej zastanawiałem się nad tą drastyczną redukcją z rury pp 32mm czyli w sumie gwinty 1 cala na 1/2 calowe pół śrubunki czy tutaj nie będzie zbyt dużych strat ciśnienia , zresztą tak jak wcześniej koledzy pisali ? Wszystko obija się o kasę po prostu jestem spłukany po wymianie instalacji i innych rzeczy a 50 zł za ciepłomierz to dobra cena, zatem umieściłem taki schemat co chciałbym zrobić a mianowicie zrobię takie obejście od głównej rury zasilania PP 32mm też rurą PP 32mm do ciepłomierza, wszystko na zaworach odcinający tak żeby jeśli ciepłomierz na 1/2 cala z przepływem 0,6m3/h nie zadziała albo po prostu będzie przeszkadzał w przepływie mógłbym go odciąć. I wtedy poczekam na jakąś kasę ... i zamontuję DN 20. Odnośnie pompy obiegowej to mam : Pompa obiegowa do c.o. 25POr40C LFP Leszno Dane techniczne: Wydajność do 3 m3/h Wys. podnoszenia do 4 m Max. ciśnienie robocze 1,0 MPa (10 bar) Temperatura czynnika - praca stała od 2 °C do 110 °C Średnica przyłączy 25 mm Charakterystyka pompy też jako załącznik Dodam jeszcze do tego, że pojemność wody w grzejnikach i rurach pex i PP 32mm dotyczące piętra czyli tam gdzie chcę podłączyć ciepłomierz to około 43 litry Mogę też dla zachowania równowagi zamontować 2 takie ciepłomierze czyli jeden na parter i jeden na piętro (główny od elektrociepłowni wtedy będzie przy węźle) i będą jeszcze dokładniejsze rozliczenia i może w ten sposób po lekkim ustawieniu - ustawianiu wstępnym grzejników jak napisał gmaj22 ciśnienia rozłożą się w miarę równomiernie ? Jeśli chodzi o właśnie ustawianie wstępne grzejników to znalazłem taki link : https://www.youtube.com/watch?v=iECucsp6KQcMoże koledzy odniesiecie się do tego pomysłu ... https://www.youtube.com/watch?v=S4eo7nwZQ-E
mironw Opublikowano 16 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ten bajpas to opory jak już to tak a w razie czego szybko można zamienić na coś innego
mironw Opublikowano 16 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 16 Grudnia 2018 W dniu 5.12.2018 o 19:54, marian1980 napisał: Ok napisałem to równolegle z Twoją odpowiedzią sambor, więc pozostaje mi tylko szukać innego ciepłomierza właśnie DN 20 , ten DN15 mogłem kupić za 50 zł dlatego o niego pytałem a gdzie tak tanio
marian1980 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #19 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ok dzięki mironw tak tanio to na all..... w tym momencie po 60 zł za sztukę : https://allegro.pl/oferta/cieplomierz-enbra-supercal-539-cieplomierz-kompakt-7717048297
Gość Digitrax Opublikowano 16 Grudnia 2018 #20 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Z demontażu czyli bez legalizacji. Poprawność pomiaru jest nieznana.
marian1980 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor #21 Opublikowano 16 Grudnia 2018 zgadzam się ale to chodzi tylko o w miarę sprawiedliwe i nie do końca super dokładne obliczenia nie wiem czy, któryś z kolegów się orientuje jaki może być przepływ w m3 lub litrach na godzinę tak standardowo na 5 grzejników w normalnym trybie użytkowania ? bo tutaj ten ciepłomierz ma 0,6 nominalne czyli zalecane ale maksymalne może mieć 1,2 m3/h
gmaj22 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #22 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Przy róznicy temperatur między zasilaniem a powrotem 7-8 stopni, to przepływ 0,6 m3/h to jest około 6 kW. Oczywiście "obliczenie" w dużym uproszczeniu.
marian1980 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #23 Opublikowano 17 Grudnia 2018 gmaj22 dzięki za informacje z charakterystyki tego ciepłomierza (w załączniku ) wyczytałem, że przy maksymalnym przepływie 1,2 m3/h strata ciśnienia to 1 bar, natomiast dla wartości około 0,8 m3/h i przyjmując z tych uproszczonych obliczeń, że jest to około 8kW i strata wtedy to około 0,5 bara. Nie wiem czy dobrze czytam tą charakterystykę ale w danych technicznych podają, że Qp czyli przepływ nominalny 0,6m3/h to strata 100 mbar czyli 0,1 bara (ja z tej tabelki odczytuję że jest to trochę więcej i wynosi 0,25 bara). Przyjmując, że powyższe wnioski są poprawne to pytanie które mnie nurtuje to jaki spadek ciśnienia będzie przy zastosowaniu redukcji z 1 cala na 1/2 cala i z powrotem na 1 cal ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.