Izabela123 Opublikowano 3 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam serdecznie. Przede wszystkim chciałam uczestnikom tego forum podziękować. Zdaję się, że jestem jedyną kobietą tu. Mimo to nikt mnie tu nie wyśmiał, nie krytykował mojej naiwności, jeśli chodzi o obsługę pieca itd. :) Teraz do rzeczy. Jakiś czas pisałam tu o problemie włączającego się alarmu, który załączał się za każdym razem, kiedy temperatura spadała raptem o 2-3 stopnie od zadanej. W końcu musiałam alarm wyzerować, żeby piec jakoś funkcjonował. Wiedziałam jednak, że to żadne rozwiązanie. Dziś zadzwoniłam do serwisu i pewien pan podał mi parametry przez telefon. Przez te ostatnie dni była masakra, ekogroszek schodził jak szalony, wentylator cały czas włączony, robiły się spieki, a ja zmieniałam ustawienia jak wariatka. Parametry podane przez tego fachowca wydawały mi się dośc... dziwne, bo bardzo niskie, ale tak zrobiłam. To było dziś rano. Do tej pory piec chodzi cicho, ogień w palenisku jest dość spokojny, a mimo to temp. jest wyższa od zadanej. POniżej podaję te nowe parametry. MOże komuś się przydadzą: Piec na ekogroszek Landzberg ST-37, 20 KW Zad.: 64 st CO 72 st. CWU 50 st czas pracy: 10 sek. czas przerwy: 40 sek alarm 5 h siła nadmuchu 35 (a ja, żeby uzyskać normalną temp. podwyższałam do... 95!) praca w podtrzymaniu 4 sek przerwa w podtrz. 8 min wentylator: czas pracy 20 sek, czas przerwy: 8 min. temp. wł, pomp. 40 st histereza kotła 2 st histereza CWU 5 st. Być może komuś te wskazówki przydadzą się, a ja życzę spokojnego wieczoru :)
staryk Opublikowano 3 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Koleżanko super ustawienia szkoda że nie wiadomo co grzejesz, czym grzejesz I jaka masz instalacje :) a może to ja jakiś szyfr do totolotka :) Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Izabela123 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wystarczy zapytać ;) Piec na ekogroszek: Landzberg ST37, 20 KW, grzeję 180 m2, dwa piętra. P.S. Do totolotka sama bym wykorzystała, a poprawne ustawienia w piecu są więcej warte ;)
mafik Opublikowano 3 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Jaki tryb pracy: jak długo uzyskuje zadaną i ile stoi w podtrzymaniu? Dom nowy, ocieplony ?
misiekx23 Opublikowano 3 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2018 potrzebuję pomocy w ustawieniach ecomax850r2-x osiągam ok 41 stopni z zadanych 65 pewnie zniszczę kocioł i zaraz zamarznę.. piec ekomaxx 25kw
mafik Opublikowano 3 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Załóż kolego nowy temat, napisz jakie masz ustawienia, co grzejesz i na pewno ktoś ci pomoże
Izabela123 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 3 Grudnia 2018 11 minut temu, mafik napisał: Jaki tryb pracy: jak długo uzyskuje zadaną i ile stoi w podtrzymaniu? Dom nowy, ocieplony ? Dom dziesięcioletni, ocieplony. Od kilku godzin temp trzymała się ponad zadaną o parę stopni, teraz spadła z 72 na 69 st, zadana to 64.
Izabela123 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Grudnia 2018 11 minut temu, mafik napisał: Jaki tryb pracy: jak długo uzyskuje zadaną i ile stoi w podtrzymaniu? Dom nowy, ocieplony ? 8 minut temu, misiekx23 napisał: osiągam ok 41 stopni z zadanych 65 Też tak miałam. Z tymi nowymi ustawieniami jest dużo lepiej, ale zobaczę jak będzie w nocy. Do tego piec cały czas chodził, a temperatura trzymała się w granicach 30-40 st.
mafik Opublikowano 3 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Co to za ekogroszek że sie na takich ustawieniach spala bez niedopałów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.