Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Moje zapytanie dotyczy błędu k-29 w kotle nagminnie pojawia się błąd k-29 o treści Ruszt wymaga oczyszczenia , serwisant był sprawdził twierdzi że wszystko jest ok , natomiast błąd pojawia się nagminnie.Może ktoś się spotkał z takim problemem 28 komunikatów w ciągu doby.

Opublikowano

Witaj

Jak tyle razy wywala błąd to wnioskuję, że to się dzieje podczas czyszczenia rusztu w trakcie pracy. Dobrze zobaczyć jak taki błąd wyskoczy co blokuje ruszt. Może być tak, że ruszt nie osiąga pozycji i przekracza określony czas.

Oczywiście tylko mogę się domyślać bo tego nie widzę

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.posiadam od połowy sierpnia Piec na kociol defro 10 5klasy eko slim.kupilem juz 3 tone peletu spala mi na dobe 30kg peletu mam pytanie czy takie duze spalanie moze wplywac na źle ustawiony kocioł moj fachowiec umywa ręce.jestem załamany takim duzym zuzyciem proszę o jakies porady co mam zrobic.

Edytowane przez Krzysiek1981
Opublikowano (edytowane)

Jak najbardziej złe ustawienie i niepoprawnie wykonana instalacja mają wpływ na zbyt duże spalanie.

Jaką powierzchnie ogrzewasz i jak docieplony dom.

wrzuć kilka zdjęć instalacji przy kotle raz ustawień na sterowniku, krótki opis instalacji też przyda się na początek

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Znów ten nieszczęsny APC3 :(

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Podepnę się pod ten temat by nie tworzyć nowego. Mam nowy kocioł smart ekopell 20kw obecnie w fazie testowania W 1 opcji miałem mieć bufor ostatecznie pod dyskusji się na niego nie zdecydowałem,  dom jest duży - wszędzie są kaloryfery, podobno jest tyle wody w instalacji, że nie jest potrzebny. Kocioł miał mieć w sobie funkcję ochrony powrotu. Pierwsze ustawienie jakie mi ustawiono "na wiosnę" 50 stopni kotła, 37 na zaworze. Tylko, że w instrukcji pisało, że kocioł minimum 65st. C inaczej gwarancja nie będzie obowiązywać, teraz już przestawione. Druga sprawa ciągle wyskakuje mi kod błędu o zbyt niskiej temperaturze powrotu. Według nich jest wszystko ok. Na razie musieli mi poprawić zasięg do pokojowego sterownika temperatury bo w 1 opcji nie działało, jakoś myślałem, że będzie wifi a tu radiowe sterowanie. Fakt, nie dopytałem. Kocioł jest z dofinansowany z programu "Łączymy z energią", jeszcze nie odebrany, więc póki co mogę jeszcze apelować o korekcje. Potem wiadomo różnie to z fachowcami bywa...

IMG_20200426_164543.jpg

IMG_20200426_164652.jpg

IMG_20200426_164659.jpg

IMG_20200426_164718.jpg

IMG_20200426_164724.jpg

IMG_20200426_164801.jpg

IMG_20200426_164816.jpg

IMG_20200426_164828.jpg

IMG_20200426_191830.jpg

IMG_20200426_191833.jpg

IMG_20200426_191841.jpg

IMG_20200426_191849.jpg