mkaczko Opublikowano 7 Listopada 2018 #1 Opublikowano 7 Listopada 2018 witam w zwiazku z awaria kotla na ekogroszek u rodzicow, zdecydowalismy, iz przy wymianie kociolka troche zmodyfikujemy uklad, niestety przychodzi mi do glowy tylko montaz zaworu trojdrogowego - na schemacie na czerwono instalacja pracuje grawitacyjnie posiada dwa piony, na kaloryferach sa glowice, kociol ustawiony na 75 stopni, w domu upaly saharyjskie, prosba o sugestie pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 7 Listopada 2018 #2 Opublikowano 7 Listopada 2018 Nie lepiej obniżyć temperaturę? To jest kocioł na ekogroszek?
mkaczko Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2018 kociol per eko ksr 25 kw alw niestety mu sie gdzies cieknie i idzie na zlom temp dlatego taka wysoka bo na pietrze pod sufitem wyszly wykwity i podejrzenje padlo ze to przez niska temperature kotla, zawsze bylo 56 stopni, za 2 tyg montowany bedzie wklad i nowy hef 15 kw Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2018 #4 Opublikowano 7 Listopada 2018 Wykwity pod sufitem to nie przez zbyt niską temperaturę kotła a przez słabą wentylację i brak izolacji sciany zewnetrznej oraz wieńca.
mkaczko Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2018 wykwity sa w srodku budynku, sciany sa ocieplone fotka pogladowa ta slaba wentylacja to gdzie??? na pietrze??? slaba wentylacja dach piwnica wylot spaljn?? czy tez problemem jest brak ocieplenia komina od stropu az nad dach??? pozdrowiwnia Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 7 Listopada 2018 #6 Opublikowano 7 Listopada 2018 No raczej te wykwity to od pieca co nie jest dziwne tak jak @mkaczko podejrzewa.
odpowietrznik Opublikowano 7 Listopada 2018 #7 Opublikowano 7 Listopada 2018 Na chwilę obecną instalacja jest niebezpieczna(niezgodna z normą) Aby stała się bezpieczna należy przenieść pompę na powrót ale wtedy naczynie wyrównawcze powinno być odpowiednio wysoko,powiedzmy 2m nad najwyższym grzejnikiem.Do ochrony kotła wykorzystać zawór temeraturowy np.ESBE VTC 422. Na grzejnikach obowiązkowo zawory termostatyczne.Kocioł dopasowany mocą do zapotrzebowania budynku na ciepło
mkaczko Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 7 Listopada 2018 witam dzięki za wszystkie sugestie naczynie wyrównawcze jest na poddaszu jakiś 1,5 metra nad ostatnim kaloryferem nurtuje mnie tylko czy ten zawór ESBE VTC 422 zmniejszy temp. w obiegu np. temperatura kotła 75 stopni obieg 75 stopni po montażu zaworu temperatura kotła 75 stopni obieg 70 stopni czy można wysunąć wniosek że ten zawór zadziała podobnie jak zawór trójdrożny ??? czy to za daleko idąca teza ??? pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 8 Listopada 2018 #9 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zaproponowany zawór nie obniży temp.na zasilanie.Jego zadaniem jest ochrona kotła przed korozja niskotemp. Akurat ten model zaworu ma możliwość nastawy temp.w granicach 50-70st.Nastawisz np.55 i tyle pójdzie na instalację(+/- 4st)resztę roboty zrobią zawory termostatyczne na grzejnikach czyli zapewnią wymaganą temp.w każdym z pomieszczeń.Nie wiem dlaczego aż tak wysoka temp.musi iść na instalację (75st)?czyżby zbyt małe grzejniki?)
Jozefg1 Opublikowano 8 Listopada 2018 #10 Opublikowano 8 Listopada 2018 18 godzin temu, mkaczko napisał: kociol per eko ksr 25 kw alw niestety mu sie gdzies cieknie i idzie na zlom temp dlatego taka wysoka bo na pietrze pod sufitem wyszly wykwity i podejrzenje padlo ze to przez niska temperature kotla, zawsze bylo 56 stopni, za 2 tyg montowany bedzie wklad i nowy hef 15 kw Po mojemu - nie ma co cudować, wszystko jasne! Kocioł cieknie, wytwarza się para wodna która skrapla się w kominie. Wymieniaj kocioł i wszystko wróci do normy!
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 #11 Opublikowano 8 Listopada 2018 Można jeszcze na strychu ocieplić komin wełna, by punkt zimny był wyżej.
mkaczko Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 8 Listopada 2018 witamdzieki za odpowiedzinowy kociok bedzie chodzil na 60 stopnite 70 to podalem przykladowokaloryferow jest az za duzonatomiast wykwity pojawily sie w zeszlym roku, a wtedy nje bylo ubytkow wodynurtuje mnie jeszcze jak w takim ukladzie uruchomic priorytet cwu i 2 pompepozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #13 Opublikowano 8 Listopada 2018 Dziwne że w domu są jak to napisał autor upały saharyjskie skoro są zawory termostatyczne. Albo ich nie ma, albo nie działają. W tym układzie zamontowanie czegokolwiek na zasilaniu pozbawi kocioł prawidłowego zabezpieczenia więc wchodzi w grę tylko montaż pompy na powrocie z zaworem 3d do ochrony powrotu jak wspomniał @odpowietrznik.
mkaczko Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 8 Listopada 2018 glowice sa w porzadku skoro woda ma 75 stopni to glowica zamknie sie jesli w pokoju jest odp temperatura, tyle ze przy tych 75 stopniach to w pokoju robi sie cieplej niz temp ustawiona na glowicy pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #15 Opublikowano 8 Listopada 2018 Temperatura zasilania nie ma znaczenia przy zaworach termostatycznych. Też mam u siebie temp 60-70 i głowice działają poprawnie
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #16 Opublikowano 8 Listopada 2018 @hajtaler428 A jąką masz różnicę temperatur między kotłem a grzejnikiem-sprawdzałeś może?
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #17 Opublikowano 8 Listopada 2018 Chodzi Ci o temp zasilania grzejników? Taka jak na kotle ale nie mierzyłem tego. Nie mam żadnego mieszacza do obniżenia temp na instalację. Mam pompę na powrocie z zaworem 3d 55st do ochrony powrotu
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #18 Opublikowano 8 Listopada 2018 30 minut temu, hajtaler428 napisał: Chodzi Ci o temp zasilania grzejników? Tak.Ciekaw jestem ile stopni ucieka na drodze kocioł-grzejnik.
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #19 Opublikowano 8 Listopada 2018 To nie wiem. Nie mierzę tego bo ta wiedza nie jest mi potrzebna
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #21 Opublikowano 8 Listopada 2018 @hajtaler428 jeszcze raz Cię zaczepię,ale jeżeli ktoś inny zna odpowiedź to też niech pisze. Parametry grzejnika np 70/50/20 tyczą się temperatury już na grzejniki czy jest to temperatura kotła? Pytam bo przypadkowo natrafiłem na taki tekst: "Przykładowo parametry pracy mogą wynosić 70/50oC. Oznacza to, że temperatura zasilająca grzejnik wynosi 70oC (jest to temperatura jaka wychodzi z naszego kotła). Temperatura powrotna z grzejnika po oddaniu ciepła do pomieszczenia to 50oC. (jest to temperatura która powraca do kotła)." Przecież,gdy z kotła wyjdzie 70°C to wiadomo,że po drodze zgubi kilka stopni.
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #22 Opublikowano 8 Listopada 2018 Parametry grzejnika to odpowiednio temp zasilania (grzejnika) powrotu i temperatury zadanej w pomieszczeniu. No i jak zgubi te powiedzmy 2 st po drodze to co?
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #23 Opublikowano 8 Listopada 2018 @hajtaler428 Kolejny już artykuł czytam,że temp zasilania grzejnika to jest temperatura kotła i na tej podstawie dobiera się grzejniki-mnie to dziwi bo 4 minuty temu, hajtaler428 napisał: No i jak zgubi te powiedzmy 2 st po drodze to co? Bo jak zgubi koło 10°C po drodze to jest już sporo.Tym bardziej,że ta droga przebiega gdzieś w niegrzanych pomieszczeniach. http://kotly.pl/kociol-kondensacyjny-i-grzejniki-jakie-wybrac/
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #24 Opublikowano 8 Listopada 2018 Temperatura zasilania grzejników to nie to samo co temp kotła bo jak ktoś wysoko prowadzi kocioł albo ma bufor to obniża temperaturę zasilania. Temperatura zasilania Dobierana jest dla skrajnych warunków, podobnie jak moc kotła. Obliczana jest dla temp zewnętrznej -20 a takiej mocy potrzebujemy parę dni w sezonie. Niższa temperatura zasilania również dogrzeje pomieszczenia. I nie przesadzaj z tą strata - 10 st to chyba na zewnątrz prowadzone rury. Poza tym należy ograniczać stratę przesyłową właśnie między innymi przez obniżenie temperatury zasilania czy izolację rur
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #25 Opublikowano 8 Listopada 2018 33 minuty temu, hajtaler428 napisał: Temperatura zasilania grzejników to nie to samo co temp kotła No widzisz,a w podlinkowanych artykule twierdzą inaczej. Wiem,że te -10°C to dużo,ale to był jedynie przykład na to,że temp kotła to nie to samo co temp zasilenia grzejników. U mnie np spokojnie jakieś -5°C jest różnicy między kotłem a grzejnikiem Dzięki za rozjaśnienie tematu. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.