mac65 Opublikowano 6 Listopada 2018 #26 Opublikowano 6 Listopada 2018 Nic nie musisz spuszczać . Zamknij zawory na filtrze i za pompą , odkręć górny śrubunek pompy i wykręć kolano zastępując je trójnikiem . Powinieneś dać radę 20 cm to dość dużo miejsca na taką kosmetykę . Klapowy jak najbardziej działa w takiej konfiguracji i nie jest podatny na zniekształcenia kulki jak niektóre różnicowe . Jeśli jest dobrze zamontowany to po stronie pierwotnej będzie miał podciśnienie a po stronie wtórnej nadciśnienie co spowoduje jego zamknięcie zawsze kiedy włączy się pompa CO . W sytuacji bez ciśnienia ( grawitacja ) umożliwia swobodny przepływ cieczy tylko w kierunku kotła . To ciche chodzenie pompy może być złudne bo może chodzić na sucho . Wyłącz pompę i odkręć nakrętkę odpowietrzającą na pompie tą dużą na osi pompy . W ten sposób odpowietrzysz samą pompę ale nie filtr . Aby usunąć powietrze z tego co nad pompą popuść korek filtra ( ale nie wykręcaj całkiem , zawory na filtrze i za pompą muszą być otwarte) żeby wyszło powietrze . Nie ucieknie wszystko ale powinno wystarczyć żeby pompa zassała wodę wraz z powietrzem i zalała ten bypas wodą . Jescze jedno bo widzę że dałeś tam kolano nyplowe więc mało miejsca może być dla nypla stalowego więc daj między filtr a trójnik nypel mosiężny . zajmie mniej miejsca i zmieścisz się z wymiarem bez skosów .
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #27 Opublikowano 6 Listopada 2018 @mac65 Wszystko odpowietrzałem właśnie tak jak piszesz. Mam jeszcze jeden pomysł by wyprowadzić to na prostą,ale nie wiem czy będzie to poprawnie. Gdyby usunąć tę rurę co zaznaczyłem x a od filtra połączyć się z powrotem bojlera (tylko on działa na grawitacji) to byłoby ok bez odpowietrznika? Spójrz proszę
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #28 Opublikowano 6 Listopada 2018 Tylko nie wiem czy w tym układzie bez problemu zamknie się klapka
Gonzo19 Opublikowano 6 Listopada 2018 #29 Opublikowano 6 Listopada 2018 cisnienie z pompy zamknie tak czy owak
mac65 Opublikowano 6 Listopada 2018 #30 Opublikowano 6 Listopada 2018 A po co sobie dodawać roboty . To co jest jest OK poza tym co napisałem . jeden śrubunek odkręcić , zamienić kolano na trójnik i kawałek rurki z odpowietrznikiem i po robocie . 30 minut roboty i po temacie .
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #31 Opublikowano 6 Listopada 2018 @mac65 Tylko,że chciałbym by było to na maxa bezobsługowe a tak jak pisałeś trzeba to okresowo odpowietrzać-tacie pewnie będzie się zapominać. 9 minut temu, mac65 napisał: kawałek rurki z odpowietrznikiem A ta rurka konieczna,nie wystarczy sam trójnik,redukcja i odpowietrznik-tak zrobiłem na bojlerze.
mac65 Opublikowano 6 Listopada 2018 #32 Opublikowano 6 Listopada 2018 Tylko kruciak ok 30 cm , w razie czego będzie więcej miejsca na ewentualne powietrze które na pewno się tam będzie zbierać .
tofek Opublikowano 9 Listopada 2018 #33 Opublikowano 9 Listopada 2018 @Jamjestcichy napisz proszę czy uklad działa na grawitacji.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 #34 Opublikowano 9 Listopada 2018 @tofek Tak działa,ale tylko bojler oraz grzejnik łazienkowy.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 #36 Opublikowano 9 Listopada 2018 @tofek Niestety nie miałem możliwości by wszysto zrobić grawitacyjnie,ponieważ kocioł jest na tym samym poziomie co grzejniki.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 #37 Opublikowano 9 Listopada 2018 @mac65 Pozwól,że raz jeszcze zadam Tobie pytania by nie otwierać nowego tematu. 1.czy nie domykanie zaworu klapowego ma duży wpływ na ilość spalonego węgla?(pompa na powrocie) 2.czy pompa nowej generacji z autoadapt bez problemu zamknie klapkę?
mac65 Opublikowano 9 Listopada 2018 #38 Opublikowano 9 Listopada 2018 1 -nie ma tu żadnego związku . 2 - Klapkę zamknie nawet przepływ grawitacyjny i nie trzeba do tego pompy a jest ona tam tylko po to by pompa mogła pracować niezależnie od grawitacji . W tym konkretnym przypadku w związku z tym że układ nie będzie działał na grawitacji to to obejście jest w zasadzie zbędne i pompę można by wpiąć bezpośrednio w powrót kotła . Zalety pompy adaptacyjnej mogą nie być w pełni wykorzystane w tym układzie ponieważ jedna pompa będzie obsługiwać 2 obwody : grzewczy CO oraz zasobnik CWU a w nim jest zawsze łatwiejszy przepływ ze względu na średnice obwodów przez co pompa będzie pracowała zawsze z większym ciśnieniem niż wymagane dla obwodu CO . Pompa adaptacyjna ma zmniejszać swoją wydajność wraz ze wzrostem oporów przepływu spowodowanych przymykaniem zaworów termostatycznych dzięki czemu zawory nie szumią i można normalnie spać w nocy .
Gonzo19 Opublikowano 9 Listopada 2018 #39 Opublikowano 9 Listopada 2018 4 minuty temu, mac65 napisał: W tym konkretnym przypadku w związku z tym że układ nie będzie działał na grawitacji to to obejście jest w zasadzie zbędne i pompę można by wpiąć bezpośrednio w powrót kotła ten zawór służy do grawitacyjnego odbioru nadmiaru ciepła z pieca. Najlepiej sprawdza się z buforem.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 #41 Opublikowano 9 Listopada 2018 20 minut temu, mac65 napisał: W tym konkretnym przypadku w związku z tym że układ nie będzie działał na grawitacji to to obejście jest w zasadzie zbędne i pompę można by wpiąć bezpośrednio w powrót kotła . Układ działa na grawitacji jak już wspomniałem wyżej-bojler +grzejnik łazienkowy,sprawdzałem to i rusza tak od około 45-50°C na piecu. 20 minut temu, mac65 napisał: nie ma tu żadnego związku Czytałem,że gdy pompa jest na zasileniu to zepsuty zawór powoduje tzw krótki obieg i jakiś tam związek jest,natomiast nie wiem jak to jest na powrocie. Napiszę konkretnie. Temperatura na piecu 60,na wlocie do grzejników 53,na powrocie z grzejników 45,ale już na powrocie do pieca mam 52°C Tyle,że jest jeszcze bojler i nie wiem jaka tam jest temp. powrotu. Coś duża jest ta temp powrotu,więc albo przez bojler ta woda przelatuje albo coś innego o czym nie wiem
Gonzo19 Opublikowano 9 Listopada 2018 #42 Opublikowano 9 Listopada 2018 4 minuty temu, mac65 napisał: O czym Ty piszesz Gonzo ? o ZZ klapowym na powrocie jako obejście pompy i ewentualnego zaworu termostatycznego.
hajtaler428 Opublikowano 10 Listopada 2018 #43 Opublikowano 10 Listopada 2018 13 godzin temu, Jamjestcichy napisał: Czytałem,że gdy pompa jest na zasileniu to zepsuty zawór powoduje tzw krótki obieg i jakiś tam związek jest,natomiast nie wiem jak to jest na powrocie. Napiszę konkretnie. Temperatura na piecu 60,na wlocie do grzejników 53,na powrocie z grzejników 45,ale już na powrocie do pieca mam 52°C Tyle,że jest jeszcze bojler i nie wiem jaka tam jest temp. powrotu. Coś duża jest ta temp powrotu,więc albo przez bojler ta woda przelatuje albo coś innego o czym nie wiem Zepsuty zawór(czy to różnicowy czy zwrotny klapowy gdy uruchomiona pompa go nie zamyka) powoduje że woda będzie krążyła na odcinku zawór - pompa zawór i nie będzie obiegu na instalacji. U Ciebie na pewno tak nie jest bo grzejniki grzeją. Podwyższona temp powrotu na kotle jest spowodowana tym (tak jak piszesz) że CWU masz na jednej pompie z CO i powrót z zasobnika skutecznie podgrzewa powrót kotła. Zrób test - zamknij przepływ na wężownicy CWU i zobacz co będzie z temp powrotu.
Gość Opublikowano 10 Listopada 2018 #44 Opublikowano 10 Listopada 2018 10 minut temu, hajtaler428 napisał: Zrób test - zamknij przepływ na wężownicy CWU i zobacz co będzie z temp powrotu. No właśnie u mnie zamykając całkiem zawór od cwu pompa wypycha wodę do kanalizy przez nw.Te pomiary robiłem z przymkniętym do połowy zaworem do cwu. Naczynie jest nad bojlerem,więc nic dziwnego. Zamówiłem już kilka czujników temp i będę mierzył temperaturę jednocześnie w kilku miejscach. Ja wiem,że zawór działa,ale nie wiem czy w 100% się zamyka,więc może i ta ciepła woda nie idzie w pełni na grzejniki...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.