Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena schematu nowej instalacji CO

lukas1004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o ocenę schematu instalacji i o sugestię co należy w nim zmienić.

Instalacja powstanie w miejsce starej która nadawała się już do dalszego użytku. Jest to dom wybudowany w latach 80, powierzchnia użytkowa ok. 110 metrów. Instalacja będzie składała się z dwóch pionów(po przeciwnych stronach budynku)+cwu ogrzewana przez kocioł z podajnikiem na ekogroszek prawdopodobnie o mocy 14kW(jeszcze nie wybrany). Czynnikiem będzie płyn bazujący na glikolu propylowym(przewiduje się przestoje w pracy kotła w czasie zimy).

Proszę o informację czy schemat jest poprawny, czy jednak lepiej wprowadzić pewne zmiany.

Z góry dziękuję za pomoc i porady.

co.PNG

Opublikowano

Schemat jest poprawny. Przy tej średnicy obiegu kotłowego i jeśli będzie odpowiednio zbudowany(możliwie jak najkrótszy i o minimalnej ilości kolan, sam zawór też ta sama średnica) to jest szansa na obieg grawitacji. A kocioł nie za duży na ten metraż? Nie ocieploy dom?

Opublikowano

Tu są dwie odrębne sprawy - poprawność schematu i prawidlowe działanie ,

To drugie może być niepewne , gdyż mamy obieg napełniony inną cieczą niż woda.i tu może być problem.

Ja bym wykonał obieg kotłowy na Cu28 i pompie kotłowej za 1" zaw 4-D

Opublikowano

A ja nie jestem zwolennikiem rozwiązania aby przy zaworze 4D robić obieg kotłowy grawitacyjny.

1)Wg. mnie grawitacja w dobie pomp energooszczędnych to przeżytek.

2)Wyższy koszt zakupu samego zaworu 4D często rozmiarów 6/4" czy nawet 2" (jak wyjście z kotła)

3)Zastosowanie tak dużego zaworu(przewymiarowanego) z siłownikiem wiąże się z nieprecyzyjną regulacją temp.na instalację i bardzo szybkim zużyciem siłownika bo nieustannie koryguje swoje położenie(efekt wachlowania;) )

Konkluzja-dobrać zawór 4D o odpowiednim Kvs,rury w domku jednorodzinnym wystarczą stal 1" lub Cu 28+pompa na poworcie+sterownik mający możliwość kontroli temp.zasilania obiegu grzewczego oraz temp.powrotu do kotła

'

Opublikowano

Też nie pisałem że jestem zwolennikiem. Schemat jako taki jest poprawny i widać że autor nie nakreślił schematu byle jak jak to robi wielu tylko się rozeznał w temacie. Też bym to zrobił inaczej - albo sama pompa kotłowa i na wyjściu zawór 3d albo jeśli są termostaty na grzejnikach i nie przeszkadza wysoka temperatura  zasilania to 3d stałotemperaturowy do ochrony powrotu z pompą i to wszystko

Opublikowano

Dziękuję za wypisanie wszystkich tych porad. Załączam więc zmieniony schemat z prośbą o stwierdzenie czy tak powinno to wyglądać. Układ kotłowy planowany z Cu28, zawór 4d 1'' z siłownikiem i pompa kotłowa 25/40.  Myślę o tym, aby do grzejników od pionów odchodziły Cu18. Dom w którym będzie pracował kocioł nie jest ocieplony i znajdują się w nim drewniane okna. Wydaje mi się, że 14kW wystarczy aby utrzymać komfortową temperaturę w najgorsze mrozy.

co1.PNG

Opublikowano

Teraz jest ok. Za pompą kotłową też zz.

Żeby uzyskać przybliżone zapotrzebowanie wpisz dane na cieplowlasciwe.pl

Opublikowano

Czy ten 4D jest tylko do ochrony powrotu, czy autor planuje obnizac też temp. na grzejniki, ponieważ sa bez termostatów?

A gdyby tak zrobić układ na jednej pompie, z ochroną powrotu, obniżeniem temperatury na grzejniki i temperaturą cwu jak na kotle lub obniżoną, ale do tego potrzeba zamiast pompy zaworu z głowicą i kapilarą w bojlerze albo siłownika EM 230V/NC zasilanego z gniazda pompy cwu.

Opublikowano

Tak jak mówisz gmaj. Jedna pompa z TZM na powrocie do ochrony kotła. Na grzejnikach zawory termostatyczne. Na wężownicy zbiornika CWU zawór z kapilarą do 55 stopni zanurzoną w zbiorniku. Cały układ pracuje stabilnie. Powrót dogrzany. Ciepła woda z kranie zawsze jest. Regulacja temperatury pomieszczeń też. I to wszystko za pomoca jednej pompy.

Opublikowano

Założenie jest takie, aby salon na parterze który jest pomieszczeniem największym i najzimniejszym wyposażyć w czujnik pokojowy, do tego korzystać z siłownika i pogodówki. Pokoje sypialne na piętrze rozważam wyposażyć w termostaty aby mieć możliwość zdławienia mocy gdy temperatura będzie za duża.

Opublikowano

Na zasilaniu też można to zamontować i naczynia nie trzeba podnosić

Opublikowano
6 godzin temu, odpowietrznik napisał:

3)Zastosowanie tak dużego zaworu(przewymiarowanego) z siłownikiem wiąże się z nieprecyzyjną regulacją temp.na instalację i bardzo szybkim zużyciem siłownika bo nieustannie koryguje swoje położenie(efekt wachlowania;) )

Ja się zastanawiam jak z tym przewymiarowaniem tak naprawdę jest. Bo nawet zaw 4D 1cal ma z 12m3/h KVS i będzie co najmniej 4 razy przewymiarowany jak nie więcej. To jaki w tym obiegu kotłowym? Źle wyregulowany układ i tak będzie wachlował/oscylował. Przyczyn zresztą może być wiele. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.